ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Теодор Славев, политолог: Правилни първи действия на служебното правителство

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Първите дейности на служебното държавно управление са в вярната посока и се утвърждават от жителите. Това сподели Теодор Славев, лекар по политология и анализатор, за предаването “Софийска трибуна” на Радио “Фокус”.

По думите му е напълно естествено да се вършат кадрови промени, изключително в министерствата и институциите, които са натоварени със задачата да организират изборите, защото, както по оценки на разнообразни интернационалните организации, а и съгласно жителите в България се шири платен корпоративен, следен избор. Според него дейностите на служебното държавно управление не могат да се преглеждат като реваншизъм, а като първи стъпки за връщане към нормалността, към правов ред.

Предвид лимитираните благоприятни условия, които има служебният кабинет, той не може да прави законодателни промени, само че може и би трябвало да хвърли светлина върху положението, в което се намира страната, счита анализаторът. “Ние не знаем какво е финансовото положение в страната. От време на време научаваме за някой скандал, само че при тази медийна взаимозависимост в България, надали това, което е изплувало на повърхността, е всичко. Другото значимо е, както и президентът уточни – Планът за възобновяване и резистентност, който да бъде показан пред Брюксел, тъй като това е безусловно в пълномощията на едно държавно управление. Но още веднъж, дано да знаем – първата и съществена задача е провеждането на почтени и честни избори от кабинета.”

По мотив абсурда, обвързван с кредите дадени от Българската банка за развиване, Славев разяснява, че изкарването на скандал след скандал е реалност, само че с цел да се получи същинска правдивост и отбрана на публичния интерес, значи да има следствие, тези пари да се върнат. По думите му обаче това не може да се случи, когато има подвластна прокуратура и неефикасен съд. “Така че поръчките, че ще хванем някакви хора и ще върнем парите, вид Робин Худ, не би трябвало да напомпват ненужно обществото и неговите упования, тъй като най-естествено е то да каже „ Пак нищо не направихте “.

Теодор Славев напомни, че основаването на подвластна администрация по партиен симптом е реалност от първите дни на кадруване на ГЕРБ, тъй че, когато чуе „ назначения по времето на ГЕРБ “, е с едно мислено за професионализма на тези хора. Анализаторът обаче акцентира, че промяната на фрагменти не би трябвало да се трансформира в “лов на вещици”, тъй като в държавната администрация на доктрина административното и професионалното начало е друго от политическото и е напълно редно и разумно да има хора, които имат професионална експертиза.

По думите на политолога промените в Министерство на вътрешните работи не крият риск за честността на изборите. Рискове, обаче, има и те са по-скоро от техническо-административно естество. “Централната изборна комисия ще работи в изискванията на нов Изборен кодекс - минаваме към машинно гласоподаване, би трябвало да се прави осведомителна акция, би трябвало да се направи одит на тези машини, той да бъде обществен, да има присъединяване на обществото в него, да имаме гаранция, че няма да има операции, което съществува и като публично безпокойство, и като риск от професионална позиция. Така че там по-скоро са рисковете, само че се надявам Централната изборна комисия да успее да организира транспарантни, почтени и равнопоставени избори.”

Според Теодор Славев служебното държавно управление би трябвало да заобикаля да бъде фактор в акцията, не би трябвало по всевъзможен метод да употребяват обществения запас, с цел да въздействат върху представянето на една или друга политическа мощ. “Един от главните стандарти за честността на изборите е равнопоставеността, т.е. всеки индивид да има равни условия за присъединяване и за достъп.”

По отношение на концепциите за разширение пълномощията на президента, анализаторът е безапелационен, че е несериозно да приказваме на този стадий за това, защото сега по-скоро имаме потребност от подсилване на парламентаризма, възвръщане на естествените демократични порядки на ръководството на парламентарната република. “Истината е, че сега Румен Радев има висок рейтинг, само че това не значи, че би трябвало да вършим президентска република”, разяснява политологът Теодор Славев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР