ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как Борисов разпалва страхове и истерии

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В последно време проповедта от джипката бе заместена с проповедта от премиерската трапезария. България я чакат тежка конституционна рецесия и смутни времена, пророкуват от партията на Борисов. Така ли е в действителност?

Коментар на Петър Чолаков

През последните дни министър председателят Борисов, висшите функционери на ГЕРБ и близки до тях анализатори се трансфораха в мрачни оракули, които сипят тежи обвинявания и съмнения по адрес на политическите съперници.

Проповедта от джипката бе заместена с проповедта от премиерската трапезария. Във всевъзможни включвания онлайн Борисов все по-често и по-напоително разпалва страхове, кара се на „ публиката” и пророкува възцаряването на безредни и смутни времена, които чакали България без неговата „ опитна десница” зад кормилото.

Обвинения и откровени клюки

Промените в изборното законодателство, съгласно ГЕРБ, били „ обезчестяване на изборните правила “ и „ законодателен тероризъм”. Те имали за задача „ да дадат ЦИК в ръцете на кандидат-президента Радев”. Бързата информация обаче демонстрира, че президентът единствено назначава с декрет препоръчаните от Народното събрание членове на ЦИК - с други думи: измененията не дават спомагателна власт на президента.

Въвежда се напълно машинен избор в страната в секции с 300 и повече гласоподаватели. По този мотив, Борисов упрекна „ Да, България” в спор на ползи, тъй като приела подаяние от 100 лева (!) от доставчика на машините. Това изказване бързо бе опровергано. Пресолявайки гозбата, без да създадат обикновена инспекция на обстоятелствата, ГЕРБ станаха за смях.

Вопли в ГЕРБ провокира и „ забраната” на хартиените бюлетини, която била невиждана. И това не е правилно. Всъщност, с хартиени бюлетини ще може да се гласоподава в дребните секции, както и на всички места, където има механически проблеми с машините. Всички способи и техники за управлението и пазаруването на вота, прилагани под носа на правещия се на заплеснат в продължение на години български политически „ елит”, са създадени за гласуването с хартия. Машинното гласоподаване съществено ще попречва закононарушенията. Пита се тогава за какво от ГЕРБ се инатят? Да не би тъй като са измежду главните получатели на следения и платен избор

Не е патриотично?

Вътрешна македонска революционна организация, досегашните съдружни сътрудници на ГЕРБ, осъдиха и премахването на ограничаването от 35 секции в страните отвън Европейски Съюз - това не било патриотично, в това число и тъй като по този начин се давало повече власт на Движение за права и свободи. В реалност от премахването на този парадокс печели демокрацията. Стотици хиляди българи живеят на доста места по света отвън Европейски Съюз.

По данни на Евростат, през 2018 българите живеещи в Европейски Съюз са изпратили на свои близки и родственици в България 833 млн. евро, а цели 343 млн. евро са пристигнали от страни отвън съюза - най-вече от Съединени американски щати, Канада и Турция. Що се отнася до Движение за права и свободи, там не трябва да се лимитира правото на гласоподаване, тъй като това е противоконституционно. Нужно е да се пресекат черните партийни каси и изборният туризъм.

Според ГЕРБ, новите избори били безконтролно разхищаване. Забележете, това го споделя партията, към чийто водач са отправени обвинявания за някои тежки корупционни кавги в най-новата история на България. От партията на Борисов заговориха даже за конституционна рецесия и вещаят, че България я чака серпантина от предварителни избори. Конституционна рецесия през днешния ден няма, само че има парламентарна (партиите в Народното събрание не могат/не желаят да излъчат правителство). Тази рецесия обаче може да бъде решена, по този начин както повелява главният закон - посредством инструмента на предварителните избори. Твърдението, че ще се стигне до зацикляне на изборната машина и конституционна рецесия е чиста нечиста сделка, тъй като няма по какъв начин да бъде доказано или оборено сега.

Също такава нечиста сделка, която цели да всели суматоха и разпали страхове, са думите на Борисов, че служебното държавно управление го чакал невъобразим бежански напън и то нямало да се оправи. Изглежда, че мрачните словоизлияния на господин Борисов са подбудени от личните му страхове. Той може би се притеснява, че ГЕРБ няма да бъдат любимец на изборите през юли и занапред се пробва да дискредитира резултатите.

Политическите действителности са към този момент други

Борисов не желае да проумее, че след последните избори политическите действителности са към този момент други. Той е привикнал да дава нареждания, да реди дълги монолози, а медиите да наблюдават с боязън всяка негова стъпка. В момента е министър-председател в оставка, а напълно скоро ще има длъжностен кабинет и нов министър председател. Трескавата интензивност на Борисов прилича на скеча-клише от анимационните филми, в който героят не престават да тича на цялостни обороти, без да си даде сметка, че е изгубил почвата под краката си.

Последната тактика на ГЕРБ може да активизира оптимално твърдия електорат на партията, само че непрекъснатите директни включвания на Борисов и черният пиар рискуват извънредно да омръзнат и отвратят останалите, да отхвърлен от групировката и колебаещите се. Последните, както знаем, държат в ръцете си изхода от всяка изборна борба.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР