Български алпинисти пишат история с изкачването на най-високия връх в

...
Български алпинисти пишат история с изкачването на най-високия връх в
Коментари Харесай

Мариета Георгиева - третата българка, изкачила Еверест

Български алпинисти пишат история с изкачването на най-високия връх в света от 1984 година насам. Първия,т несъмнено, е Христо Проданов, който на 20 април същата година покорява Еверест, и то без кислороден уред. За страдание обаче той остава вечно в планината, защото умира по пътя назад.
 В началото на сезона на алпинизма - двоен връх на връх Еверест
В началото на сезона на алпинизма - двоен връх на връх Еверест

Британец и непалец са новите международни рекордьори

Българите, изкачили осемхилядника, към този момент са 16. Повечето от тях са мъже, само че в статистиката вече участват и три дами. Първата българка, която стъпва на, е Петя Колчева (на 22 май 2009 г.). Нейното достижение повтаря Силвия Аздреева през 2022 година, а в този момент, две години по-късно към този момент и трета българка може да се похвали със същото достижение.

Мариета Георгиева е третата наша сънародничка, стъпила на " покрива на света ". Тя е изкачила през вчерашния ден, 20 май, дружно с група от 13 души от разнообразни страни, плюс 16 водачи - множеството от които шерпи. Изкачването е станало по най-масовия маршрут - по южното седло на върха, разбираме от Българска национална телевизия.

Българката е била част от състава на експедиция, ръководена от Нирмал Пурджа (40 г.) - собственик на няколко международни върха в алпинизма, в това число този за най-бързо нанагорнище на всички 14 осемхилядника на планетата - за 6 месеца и 6 дни.
 Райнхолд Меснер - немският планинар, покорил 14-те най-високи върха в света
Райнхолд Меснер - живата легенда на алпинизма

Историята на германеца, покорил 14-те най-високи върха в света

Преди две години  също изкачи Еверест дружно с Нирмал Пурджа. Тя направи поредно нанагорнище на първия и четвъртия най-голям връх в света, като стъпи на Лхотце малко повече от 27 часа, откакто бе покорила Еверест.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР