ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо ще пращат децата на военно обучение, България да не би да се готви за война?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За какво им е на българските възпитаници да учат армейската смелост и да вървят на военни образования? Днешните деца би трябвало да знаят по какъв начин се написа компютърна стратегия, а не по какъв начин се разглобява автомат Калашников.

Коментар от Александър Андреев:

Министерството на образованието разгласи нова стратегия за поощряване на патриотизма в българските учебни заведения, за която са планувани 500 000 лв., заяви в. „ Сега ", базирайки се на уеб страницата на МОН. На пръв взор: 500 000 лв. не са кой знае какви пари, а пък за патриотизма в България в последно време така и така се приказва или положително, или нищо - като за мъртвец. Така че за какво да не се подкрепи малко положителното говорене?

Тъмната страна на патриотизма

Точно тук е казусът. МОН в действителност би трябвало да отпусне не 500 000, а 5 милиона лв., с цел да се приказва за патриотизма в учебните заведения - само че не като за мъртвец. За патриотизма в българските учебни заведения е значимо да се приказва в цялата противоречивост на този съвременен феномен. Да се приказва както за капацитета му да сплотява хората, по този начин и за тъмните му страни: за кръвопролитията, осъществени в името на родината, за репресиите против инакомислещи, за изстъпленията на националистите, за ксенофобията като противоположната, тъмна страна на патриотизма.

Вместо това просветителните експерти от министерството се отпускат в обятията на добре познатата инерция и считат да предизвикват проучването на българската армейска смелост и присъединяване на учениците сред 8 и 10 клас във военно образование. А защо тъкмо им е това военно образование? С кого има намерение да води война заобиколената от съдружници и членуваща в НАТО България, та ще са ѝ нужни 17-18-годишни донори на пушечно месо? Днешните възпитаници би трябвало да знаят по какъв начин се написа компютърна стратегия, а не по какъв начин се разглобява автомат „ Калашников ". Пък тези от тях, които решат да станат професионални военни и по този начин да вземат участие в общата система за сигурност на НАТО - дано да изучат специалността в съответните профилирани учебни заведения или просто да се запишат във войската.

На днешните възпитаници армейската смелост няма изключително да им помогне в оня свят, в който желаят да живеят: омиротворен, отворен и високо софтуерен, свят на знанието, а не на насилието. Да, отлично е да се съхраняват и поддържат паметниците на хора, починали във войните. Защото те припомнят за стотиците хиляди убити, сграбчили пушки в името на неведнъж лъжливи политически дела. Паметниците би трябвало да се поддържат не с цел да ни подсещат какви злодеи са турците или сърбите, а с цел да знаят новите генерации, че няма нищо по-лошо от войната.

Мухлясал национализъм отпреди епохи

В днешното българско общество липсват доста витално значими детайли, само че дефицит на национализъм няма. Има дефицит на опазване на здравето, на знание, на битова просвета, на политическа и гражданска честност. Патриотизмът обаче е в обилие. За жал, несметен е таман оня национализъм, който в този момент МОН желае в допълнение да насърчи: едностранчивият, неуведомен, закрепен само върху славната българска история, върху българската смелост и безчетните ѝ врагове. Патриотизъм без външна позиция и без коректив.

Мухлясал национализъм отпреди епохи, който основава врагове, а не другари. Патриотизъм, който рови окопи, а не прокарва мостове. Това ли заслужават днешните български деца?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР