ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Новият век на Гърция

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Докато Гърция се готви да отпразнува 200-годишнината от оповестяването на Войната за самостоятелност идващия месец, страната също е подготвена да влезе в нова епоха на икономическо развиване като съвременна национална страна. Това написа в своя публикация Андреас Янопулос, създател на Public Relations and Networks и InvestGR Forum, която е оповестена във в. „ Катимерини” и представена от Актуално.

Съвременната история на Гърция може да бъде разграничена на няколко обособени интервала. По дългия и постоянно сложен път, който Гърция измина през последните 200 години, не липсваха неуспехи: стопански рецесии, неправилни политики за развиване, съчетани с войни, беднотия, апетит и емиграция. И въпреки всичко всеки от тези интервали е родил нова и по-добра Гърция, която е пристигнала след него.

Гърция навлиза в такава нова епоха в този момент. Първият интервал на гръцката страна, датиращ от Войната за самостоятелност през 1821 година, беше фокусиран върху консолидирането на нацията, а не върху построяването на постоянна стопанска система. Страната е родена като завързак, на половина от настоящия си размер, издялана от постепенно умиращата Османска империя. Беден и най-вече селскостопански, първият интервал на икономическо развиване на Гърция приключи с налагането на интернационален финансов надзор през 1898 година

От 1898 година до края на Гражданската война през 1949 година Гърция придобива нова територия, развива основите на своята индустриална база и притегля дребен, само че забележителен приток на вложения и човешки капитал. Но страната също страда и от икономическите компликации на Голямата меланхолия, политическата неустойчивост, няколко районни войни, жестока непозната окупация, опустошителна революция и интеграцията на повече от милион гръцки бежанци от Мала Азия.

От края на Гражданската война до през днешния ден Гърция напредва стопански, с бързо развиване през 50-те и 60-те години и присъединение към Европейската икономическа общественост през 1981 година Но петролните рецесии от 70-те години и натрупването на обществен дълг - макар икономическите напредък - докара до международната финансова рецесия от 2008 година, която тласна Гърция към финансова рецесия, траяла десетилетие, която заличи доста от придобивките през предходните 20 години.

След като излезе от специфичния контрол на Европа и МВФ през 2018 година, през днешния ден Гърция не е на ръба и се утвърди като център на икономическа интензивност в по-големия район. Когато преодолеем пандемията от ковид, Гърция ще навлезе в четвъртия стадий в своето икономическо развиване значително като употребява Четвъртата индустриална гражданска война.

Гръцкото държавно управление посрещна предизвикването на пандемията, като ускори амбициозната стратегия за промени и сложи нови цели пред страната. В резултат на това три области се открояват като новопоявяващи се мотори на растежа - нововъведения, естествени науки и зелена сила.

Иновациите и високите технологии са цели на политиците с осезаеми резултати. „ Майкрософт “ неотдавна разгласи план за създаване на центрове за данни за облачни калкулации в Гърция - ход, който ще усъвършенства доста цифровата инфраструктура на страната и ще способства към 1 милиард евро за локалната стопанска система.

Отделът за уеб услуги на Amazon, AWS, също преди малко отвори първия си офис в Атина, което свидетелства за превръщането на Гърция в център за софтуерни и цифрови услуги. Други софтуерни колоси също виждат бъдеще в Гърция: огромни мултинационални компании като „ Самсунг “, „ Даймлер “, „ Сиско “, „ Тесла “, Digital Realty - наред с други - влагат в новия софтуерен бранш на страната.

Укрепващият гръцки бранш на естествените науки, който към този момент е първенец по експорт в района, притегля обилни вложения във фармацевтични проучвания и произвеждане. Наскоро фармацевтичният колос „ Пфайзер “ сътвори център за научноизследователска и развойна активност в северния пристанищен град Солун, до момента в който към 15% от всички гръцки започващи компании са в бранша на естествените науки. Със своята качествена здравна инфраструктура, повече лекари на глава от популацията, от която и да е друга страна от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, и туристическа марка, към този момент обвързвана със здравето, Гърция е привлекателна дестинация за лекуване и пенсионери. Чрез редица начинания гръцкото държавно управление поставя старания да се възползва от „ сребърната стопанска система “ на Европейския съюз в размер на 4 трилиона евро.

Гръцката „ зелена договорка “, която планува цялостно поетапно унищожаване на лигнитните въглища до 2028 година и удвояване на възобновимата сила в енергийния микс на страната до 2030 година, към този момент притегля огромни вложения и нараства бързо. Четири плана с обща мощ от 2,8 GW вятърна и слънчева сила на стойност над 2 милиарда евро са утвърдени за бърза процедура тази година.

Международният авто колос „ Фолксваген “ преди малко разгласи пилотен план за преобразяване на гръцкия остров Астипалая в първия образован, зелен остров в Средиземно море с електрически транспортни средства, задвижвани извънредно от възобновима сила. В близко бъдеще Гърция ще вкара законодателство, което да разреши основаването на офшорни вятърни паркове, употребявайки неограничената вятърна сила на гръцките морета.

Тези позитивни развития, които служат за диверсификация и подсилване на гръцката стопанска система, произтичат от целенасочени промени и нова визия за Гърция, както е въплътено в амбициозните цели на страната по програмата NextGenerationEU на стойност 750 милиарда евро. И в случай че предишното е увод, Гърция е подготвена да стартира ослепителен, нов век в актуалната си история.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР