ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Христо Иванов пред ФАКТИ: Българската държава се държи като мащеха спрямо българите в чужбина

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Да сътвори безплатно и за броени часове фoрмa зa електронна регистрация нa изборни ceкции в чужбина - тoвa прeдложи през вчерашния ден „ Демократична България “ на ЦИК и „ Инфoрмaциoннo oбcлужвaнe “.

Припомняме, че по-рано (преди 13 дни) „ Демократична България “ изпрати пиcмo дo ЦИК, c кoeтo пoиcкa тaкaвa фoрмa зa eлeктрoннa рeгиcтрaция дa бъдe cъздaдeнa нa cтрaницaтa нa кoмиcиятa. „ Щoм виe нe мoжeтe дa нaпрaвитe тaзи фoрмa, ниe ви прeдлaгaмe дa я нaпрaвим - зa 12 чaca, утрe тя щe бъдe гoтoвa, бeз пaри, бeз никaкви уcилия oт вaшa cтрaнa ", сподели през вчерашния ден Христо Ивaнoв в изявлeниe нa живo, излъчeнo във Фeйcбук.

За да приказваме за вота на българите в чужбина, стеснен ли е този избор, от какво и за какво, от ФАКТИ се свързахме със cъпрeдceдaтeля нa „ Демократична България “ Хриcтo Ивaнoв.

„ Ако погледнете историята на Изборния кодекс и неговите изменение, всяко последващо промени затруднява присъединяване на българите в чужбина във вота, вместо да го облекчава. Българската страна се държи безусловно като мащеха по отношение на тях. Вместо да си слагаме за приоритет 2 милиона българи да бъдат оптимално привлечени, българската страна да прави старания и да си сложи за елементарна цел формулата, че България е на всички места, където има и един българин, ние ги отрязваме в името на това да осигурим по-голяма относителна тежест на следения избор в България “, разяснява Христо Иванов.

„ Това е технологията на корупционното ръководство – крадеш пари, с тези пари купуваш, плашиш, натискаш хора, промиваш им мозъците с медиите и си осигуряваш един електорален блок, на който би трябвало да осигуриш оптималната тежест, като изгониш всички останали, които биха могли да вземат участие в изборите и преди всичко – българите в чужбина. Това е формулата на корупционното задушаване на страната. Това прави българската страна с 2 милиона българи, вместо да прави всяко едно изпитание да ги държи покрай себе си и свързани със себе си “, сподели още той.

На въпроса дали в случай че българите в чужбина всеобщо гласоподават, би се трансформирал фрапантно вотът, Христо Иванов отговори: „ Разбира се, че ще се промени. Ако 2 милиона българи получат естествена опция да гласоподават, относителната тежест на тези 300-400 хиляди гласа, които са купени и следени, става напълно друга. Това ще промени България и тъкмо по тази причина с всяко последващо изменение на Изборния кодекс се затруднява тяхното присъединяване “.

Относно методите за затрудняване на присъединяване на българите в чужбина в изборите у нас, той сподели: „ Не се направиха никакви старания да се облекчи присъединяване в изборите на българите в чужбина. Обещаваме електронно отдалечено гласоподаване от какъв брой години? Имаше референдум – не зная дали някой си спомня за това. Отделно ние преди две години сме внесли законопроект за електронно гласоподаване – съответен, създаден, тестван на наши вътрешни избор. Още преди две години Парламентът е имал опция да го прегледа. Искам да подчертая, че никой – нито съпротива, нито ръководещи, не е забелязал това нещо. Забележете, Движение за права и свободи, които теоретично имат интерес, също не са, тъй като тях ги е боязън, че в Турция в действителност има доста български турци, които са всемирски настроени демократи и биха дали своят вот срещу Доган и срещу Ердоган. Затова Движение за права и свободи не желае отдалечено гласоподаване.

Добре, не могат да вкарат електронно гласоподаване. Предложи ли сме им пощенско гласоподаване. Това е технология от 19. век. Има законопроект от две години – никой… Предложили сме им да се върне наредбата, в която има автоматизирано вписване на секции. Когато няма отдалечено гласоподаване, опцията на българите в чужбина да гласоподават, се дефинира от това къде ще има секции. Преди няколко години наредбата беше, че автоматизирано там, където на предишните избори има над 100 гласа, се откриват секции. Не, Парламентът отхвърли да прегледа и това.

Сега, щом желаеме тези идиотски регистрации, дано най-малко да има електронна форма. Тази електронна форма към този момент 13 ден ЦИК не може да я създаде. Ние им предложихме – ще я създадем за нула време, гратис, единствено да не вършат хората на маймуни. Всичко това просто е един азбучник от неща, които биха могли да бъдат направени от българската страна, с цел да притегли тези свои жители към себе си”.

„ Българските жители в чужбина са български жители, колкото всеки различен. Те имат конституционно право да гласоподават и българската страна би трябвало да се погрижи да им обезпечи тази опция. А не питекантропи като Симеонов да има споделят да заловен самолета. Симеонов ще хване влака за Бургас “, безапелационен беше Христо Иванов в края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР