Фактът, че хората, които се хранят правилно и балансирано, живеят

...
Фактът, че хората, които се хранят правилно и балансирано, живеят
Коментари Харесай

Яж и младей или как да се храним в зряла възраст

Фактът, че хората, които се хранят вярно и уравновесено, живеят по-дълго, наподобяват по-млади и се усещат по-добре, не се слага под подозрение нито от геронтолозите, нито от диетолозите, нито от елементарните хора.

Но има ли храни, които може да ни оказват помощ да живеем по-дълго, както и такива, които редуцират живота ни?

Кошничка на младостта

“Подмладяващите ябълки ” - артикули, които могат да спрат остаряването или даже да извърнат процесите, хората са търсили още от древността. Днес тези търсения имат научна основа. Учените учат диетата на жителите на по този начин наречените “сини зони “: оазиси за дългоденствие, чиито поданици са известни с най-голяма дълготрайност на живота.

Периодично се появяват претенденти за купата “суперпродукт на столетниците ” (в друго време кандидатите бяха зеленият чай, годжи бери, гинко билоба), само че по-нататъшните изследвания развенчаваха тяхната полза и уникалност. Освен това, през днешния ден е потвърдено, че преобладаването на един, даже и най-полезният артикул в диетата, не е най-хубавият метод за увеличение на продължителността на живота.

Колкото по-разнообразна е трапезата, толкоз по-голям набор от потребни субстанции получава човек, което значи, че толкоз по-дълго ще живее и толкоз по-високо ще е качеството на живота му.

Въпреки това учените въпреки всичко са разкрили някои закономерности в диетата на столетниците.

1. Умереност - рационалното ограничение на размера и калориите през днешния ден се смята за основа на дълголетието. Известно е, че измежду тези, които са минали линията на дълголетието (80 години), няма хора с наднормено тегло. Друг значим аршин е стабилността на телесното тегло. Рязкото намаляване и бързото напълняване не прибавят здраве и не удължават живота.

2. Разнообразие. Жителите на огромните градове в най-хубавия случай употребяват 35-40 разнообразни храни седмично. В най-лошия случай те са лимитирани до 20-30. Ясно е, че в такава скучна хранителна кошница се съдържа извънредно стеснен набор от хранителни субстанции.

3. Ограничена консумация на месо. Диетата на жителите на “оазисите на дълголетието ” нормално се състои от растителни храни, млечни и зърнени артикули. Столетниците или рядко ядат месо, или въобще не го употребяват. Това е разбираемо. Месото е висококалоричен, лоен и мъчно смилаем артикул, който съдържа доста холестерол. Яденето на месо заплашва с развиването на атеросклероза и сърдечни болести. Освен това, тялото отделя прекалено много време и старания за обработването на месото.

4. Изобилие от храни, богати на омега-3 мастни киселини (риба и морски дарове). Ако приказваме за продуктите на столетниците, рибата сигурно принадлежи към тях. Известно е, че два рибни дни в седмицата с 30% понижават риска от развиване на сърдечни болести. Съдържащите се в тях омега-3 мастните киселини контролират равнището на липидите и холестерола в кръвта, предотвратяват развиването на атеросклероза и имат удобен резултат върху положението на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Също по този начин, яденето на риба оказва помощ да се резервира младежкият тип на кожата: същите омега-3 мастни киселини изглаждат бръчките и овлажняват кожата.

1. Мляко. Неслучайно млякото се смята за “бебешки артикул ”. С възрастта съвсем всички хора изпитват лактазна непълнота (дефицит на ензима, който разгражда млечната захар), при който те не могат да употребяват мляко в чистата му форма (стомашен дискомфорт и храносмилателни разстройства). Пълномасленото мляко при хора на възраст 45+ би трябвало да се замести от млечните артикули, сиренето и изварата.

2. Алкохол. Най-спорната точка в листата, към която към момента продължава яростна дискусия, защото пиенето освен не е неразрешено, само че даже е приветствано в страни с висока дълготрайност на живота (Франция, Япония и др.). Въпреки това множеството специалисти към момента считат, че безвредни дози алкохол не съществуват и след 50 години, когато съвсем всички са изправени пред хронични болести и при постоянните им обостряния, пиенето на алкохол е мощно нежелателно.

3. Полуфабрикати. Захар, сол и консерванти изобилстват в състава им. Такива артикули са нездравословни даже в младостта, а в зрелост би трябвало изрично да се изхвърлят от менюто, защото използването им заплашва с атеросклероза и хипертония.

4. Продукти от брашно. Хранителната им стойност е извънредно дребна, а описът със болести, които може да докара постоянната им приложимост, е впечатляващ (затлъстяване, рак, сърдечни болести).

Източник: zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР