Европейският банков орган обяви, че от догодина банките в страните

...
Европейският банков орган обяви, че от догодина банките в страните
Коментари Харесай

Планират строг контрол за ликвидността на банките в ЕС от 2024 г.

Европейският банков орган разгласи, че от следващата година банките в страните от Европейски Съюз ще бъдат подложени на засилен натоварен надзор.

Целта е да стане ясно дали националните регулаторни органи ревизират до каква степен надеждни са проектите на банките за обезпечаване на ликвидност при положение на срив, изключително на фона на " евентуално скоростно евакуиране на депозити – основен детайл, който се прояви в подтекста на неотдавнашното спешно събитие в Съединени американски щати и Швейцария ".

Нуждата от надеждни разновидности се ускори, откакто през март Швейцарската централна банка се намеси с ликвидна поддръжка за Credit Suisse, преди тя да бъде погълната от конкурентната UBS, добавя Reuters.

Бързото изпаряване на ликвидността беше очебийно и от банкрута на Silicon Valley Bank в Съединени американски щати и към този момент накара международните банкови регулатори да преразгледат условията за ликвидност на банките на ежедневна база.

Ликвидността се отнася до леснодостъпни парични средства или кратковременен дълг с подготвен покупател за финансиране на ежедневните интервенции на банката, без да се постанова да се продават активи.

Европейският банков орган към този момент разгласява изводите от първия си отчет, в който преглежда по какъв начин регулаторите в 27-те страни от Европейски Съюз ползват разпоредбите за преструктуриране, въведени след международната финансова рецесия, с цел да се избегне спасяването на банки от данъкоплатците, добавя Reuters.

Оздравяването може да значи безпроблемно затваряне на банката и прекачване на основни действия, като да вземем за пример депозити, на кредитоспособен заемодател или възобновяване посредством преструктуриране, тъй че банката да може да се възползва от пазарите или други източници на ликвидност, с цел да продължи да работи.

" Стратегиите и дейностите, препоръчани от институциите за поддръжка на ликвидността при преструктуриране, останаха лимитирани и бяха съсредоточени най-вече върху достъпа до удобства на централната банка ", се споделя в отчета на ЕБО.

Използването на частните пазари за обезпечаване на ликвидност обаче може да се окаже мъчно за банка в затруднено състояние, която излиза от процедура по преструктуриране, а даже приемането на ликвидност от централната банка може да бъде мъчно без задоволително поръчителство.

Други благоприятни условия за ликвидност включват продажба на активи, издаване на дълг или потребление на обезпечени кредитни линии.

Европейски регулатори се дистанцираха от решението на Швейцария да заличи облигации на Credit Suisse)на стойност 17 милиарда $ след спасяването на банката, в края на март тази година, напомня Българска телеграфна агенция.

В взаимно официално съобщение с Банковия контрол на ЕЦБ и Европейския банков орган Единният съвет за преструктуриране на Европейски Съюз разгласи на 20 март, че " притежателите на акции са първите, които би трябвало да понесат загуби и единствено откакто това може да се пристъпи към изтриване на спомагателните облигации от първо ниво ".

Стандартната подчиненост или рамка преглежда финансовите вложения като вторични на облигациите, когато се избавя една банка.

Швейцария не е част от Европейски Съюз и не предстои на банковите регулации в блока.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР