Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на

...
Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на
Коментари Харесай

ЕС блокира санкциите на САЩ срещу Иран

Европейската комисия задейства през днешния ден механизъм за блокиране на действието на глобите на Съединени американски щати против Иран на територията на Европейския съюз. " Докато иранците съблюдават своите задължения, Европейски Съюз, несъмнено, ще се придържа към съглашението, на което беше проектант ", сподели ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и предизвести, че решението на Съединени американски щати още веднъж да наложат наказания " няма да остане без последствия ".

" Започнахме формалния развой по активиране на блокиращия статут, като обновихме листата с американските наказания против Иран ", написа в прессъобщението на Еврокомисията.

Блокиращият статут от 22 ноември 1996 година (No 2271/96) е регулация " за отбрана от резултатите от екстериториално използване на законодателство, признато от трета страна, и на учредените или произлизащи от него дейности ". Тя е основана около опитите на Съединени американски щати да санкционират задгранични компании поради това, че търгуват с Куба. Тази мярка в никакъв случай не е прилагана, защото тогава Вашингтон отстъпва от опасността си.

Сега статутът ще " не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да извършват екстериториални наказания на Съединени американски щати, позволява на фирмите да си възвръщат по правосъден ред загубите от дейностите на трети лица, изпълняващи тези наказания, и анулира действието на каквито и да е задгранични правосъдни решения за осъществяване на глобите на Съединени американски щати на територията на Европейски Съюз ".

След като американският президент Доналд Тръмп разгласи предходната седмица решението си да изтегли Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, Европейски Съюз даде обещание да се придържа към договорката, която има за цел да не разреши на Иран да създава нуклеарни оръжия в подмяна на анулация на глобите, засегнали неговата стопанска система.

Мерките на Европейски Съюз ще влязат в действие до два месеца, в случай че Европейският парламент и държавните управления на Европейски Съюз не го отхвърлят. Ако има мощна политическа поддръжка, може да бъдат задействани и по-рано.

Блокиращият статут не разрешава на европейските компании да извършват глобите на Съединени американски щати против Иран и не признава никакви правосъдни решения, налагащи американски наказателни ограничения против бизнеса от Европейски Съюз.

Брюксел също по този начин приканва държавните управления в Европейски Съюз да осъществят прехвърляния към иранската централна банка и да стартират законов развой, който ще разреши на Европейската капиталова банка да отпуска заеми за планове на Европейски Съюз в Иран.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР