Европейската комисия разкритикува днес новия медиен проектозакон в Полша, който

...
Европейската комисия разкритикува днес новия медиен проектозакон в Полша, който
Коментари Харесай

Еврокомисията критикува новия медиен закон в Полша

Европейската комисия разкритикува през днешния ден новия медиен проектозакон в Полша, който нощес бе подсилен от депутатите, и прикани за законодателство на равнище Европейски Съюз в отбрана на свободата на медиите, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Медиен плурализъм и многообразие на отзиви – това приветстват мощните демокрации, а не битката с тях. Полският проектозакон за ефирните медии изпраща отрицателен сигнал “, написа в Туитър зам.-председателят на Европейска комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова

„ Нуждаем се от закон за медийната независимост в целия Европейски Съюз, с цел да утвърдим медийните свободи и да подкрепим върховенството на закона “, добави тя.

Полските депутати утвърдиха в сряда късно вечерта проектозакона, който съгласно критици ще ограничи медийните свободи, като не разрешава на компании отвън Европейски Съюз да имат контролиращ дял в медии в страната. Докато течеше гласуването членове на опозиционни партии и техни последователи стачкуваха пред Народното събрание.

Той би принудил американската „ Дискавъри “ да продаде мажоритарния си пакет в TVN – една от най-големите частни малките екрани в Полша, чийто новинарски канал TVN24 постоянно е мощно сериозен към държавното управление, доминирано от консервативната популистка партия „ Право и правдивост “.

Във вторник хиляди стачкуваха в десетки полски градове против проектозакона и в отбрана на свободата на медиите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР