Европейската комисия предупреди, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят

...
Европейската комисия предупреди, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят
Коментари Харесай

ЕС спира финансовата помощ за Сърбия и Косово от Плана за растеж при липса на диалог

Европейската комисия предизвести, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят изгодите от европейския План за напредък на Западните Балкани.

" Двете страни би трябвало да се ангажират градивно с нормализиране на връзките си, с цел да дават отговор на изискванията за финансиране от Плана за напредък, който беше признат неотдавна. Нормализирането на връзките е значително изискване за европейския път и за двете страни. Както Сърбия, по този начин и Косово рискуват да изгубят значима опция при липса на прогрес. " - заяви пресслужбата на Европейската комисия.

Европейска комисия приканва за цялостно осъществяване на всички отговорности, произлизащи от Споразумението за пътя за нормализиране и от Анекса за осъществяване, както и всички предходни съглашения за разговор, както и включване в договарянията за всеобхватното съглашение за нормализиране на връзките.

Планът за напредък е най-амбициозният финансов пакет на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани до момента. Той се състои от шест милиарда евро. Два милиарда ще бъдат предоставени под формата на безплатни средства, а останалите под формата на заеми с доста преференциален лихвен %. Пакетът беше показан през ноември 2023 година и публично признат през предходната седмица.

Всяка страна бенефициент ще би трябвало да приготви стратегия за промени, която ще бъде съветвана, оценена и утвърдена от Комисията и, в случай че е належащо, от държавите-членки на Европейски Съюз.

Плащанията по Плана са предмет на строги условия. В рамките на този фонд това ще важи и за социално-икономическите промени. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР