Европа върви към римейк на българската Виденова зима от 1996-1997

...
Европа върви към римейк на българската Виденова зима от 1996-1997
Коментари Харесай

Виденовата зима на Европа

Европа върви към римейк на българската Виденова зима от 1996-1997 година, шегувахме се в офиса на " Капитал ", до момента в който подготвяхме този брой. Приликите са няколко:

Цените на тока и газа препускат стремително нагоре. Това, дружно с ограниченията на държавните управления да компенсират засегнатите води до инфлация. Високите цени основават съществени разстройства във веригите на доставки и надлежно се усилва рискът за недостиг на някои артикули. Ако зимата в Европа се окаже студена, ниските ресурси от газ може да не са задоволителни и някои хора действително да седят на студено.

Разбира се, сравнението с Виденовата зима е пресилено - тогава въпреки всичко във всички магазини нямаше съвсем нищо, а хиперинфлацията хапеше много злокобно. Но за отвикналата на рецесии " остаряла " Европа идващите няколко месеца - есента и зимата, ще бъдат необикновени. (Вижте всичко по тази тематика.)

Високите цени на тока и газа няма и да са единственият проблем в нашата част от света. Енергийната рецесия към този момент се е трансферирала в Азия и част от фабриките в Китай към този момент лимитират производството си. Към това се прибавят и към момента нерешените проблеми с корабните транспорти, което прави превоза на артикули доста по-скъп и мъчно предвидим. И като че ли това не е задоволително - следващата вълна на COVID-19 във Виетнам държи затворени част от производствата и там. Крайният резултат от всичко това е едно от най-големите нарушавания на веригите за доставки през последните години. Nike през седмицата разгласи публично, че производството и продажбите на обувките им през идващите месеци ще бъдат лимитирани. Същото се случва и с някои компании за облекла. Проблеми евентуално ще има и с производството на домакинска техника, мобилни телефони и това в допълнение към така и така неприятния недостиг на чипове и надлежно електроника, че и нови коли.

За множеството хора сходни пазарни разтърсвания основават известно стеснение, доста компании ще изгубят тях. Със сигурност обаче ще има и благоприятни условия да се завоюва от тази обстановка - по този начин е във всяка рецесия. Доказателство за това е историята за медицинските лаборатории - фирмите за разнообразни здравни проучвания, които през последните две години имат голямо нарастване на приходите и надлежно облагите. Причината за това е ясна - епидемията от коронавирус сътвори напълно нов, и то огромен пазар за тях. Тестовете - за заболели, профилактика, или пътешестване, нямаше по какъв начин да бъде заобиколени. Така десетте най-големи компании имат нарастване на приходите от над 80% за предходната година. Този тренд евентуално ще се резервира и през актуалната година, а поради ниското равнище на имунизация прекомерно евентуално потоците от пари към лабораториите ще бъдат мощни и през идната (вижте повече ).

Кризите не са единственото, което ще трансформира Европа през идващите месеци. Тази седмица в Германия имаше парламентарни избори и скоро ще стане ясно кой е наследникът на Ангела Меркел и една от най-силните страни в Европейски Съюз. Това е въпрос със значение за цялата европейска политика и стопанска система - Берлин има огромно въздействие върху фискалната политика на съюза, а доста хора от Полша, Унгария (и може би малко от България) се надяват Германия да огледа по-строго във връзка с спазването на върховенството на закона в страните от Европейски Съюз.
Капитал - брой 39
Европа върви към римейк на българската Виденова зима от 1996-1997 година, шегувахме се в офиса на " Капитал ", до момента в който подготвяхме този брой. Приликите са няколко: Цените на тока и газа препускат стремително нагоре. Това, дружно с ограниченията на държавните управления да компенсират засегнатите води до инфлация. Високите цени основават съществени разстройства във веригите на доставки и надлежно се усилва рискът за недостиг на някои артикули. Ако зимата в Европа се окаже студена, ниските ресурси от газ може да не са задоволителни и някои хора действително да седят на студено.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР