Енергийният министър коментира газовата връзка с Гърция. „Проектът за интерконектора

...
Енергийният министър коментира газовата връзка с Гърция. „Проектът за интерконектора
Коментари Харесай

Петкова: България никога няма да остане без газ

Енергийният министър разяснява газовата връзка с Гърция. „ Проектът за интерконектора Гърция-България и планът за терминала за полутечен газ до Александруполис са значими и имат стратегическо значение за развиването освен на енергийния бранш на страната, само че и за стопанската система ни. Тези планове ще разрешат на страната да резервира стратегическото си място на газовата карта на Европа. Това значи, че България в никакъв случай няма да остава без газ. Така българските жители и бизнесът ще могат да се възползват от преимуществата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия”. Това сподели в ефира на „ Здравей, България” по Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

„ През 2013 година „ Булгаргаз " подписа контракт със СОКАР за доставка на 1 милиарда куб. м. газ.Тя би трябвало да стартира от 1 януари 2021 година Важното за България е, че от новата година на пазара ще има различен източник за доставка на природен газ ", изясни Петкова.

Министър Петкова разяснява и ограниченията, свързани с пандемията.

„ Усилията на държавното управление са ориентирани към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от сътрудниците не е спрял да работи нито за момент в тази посока. Виждате какъв брой ограничения бяха подхванати, с цел да се оправим с тежката ситуация”, счита тя.
Според нея България е с един от най-хубавите макроикономически индикатори в тази рецесия.

По думите ѝ доста рецензии са се чули във връзка с проектобюджета за идната година, само че тя е безапелационна, че Бюджет 2021 е съответен на обстановката.

Няма страна, която да е изцяло готова за пандемията, сподели още Петкова. „ Смятам, че българското държавно управление е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19”, разясни тя. Министърът прикани да съблюдаваме ограниченията.

„ Беше направена сериозна инвестиция във връзка с обществената сфера. Мярката 60/40 е доста значима за понижаване на безработицата. България е с едни от най-хубавите макроикономически индикатори даже в рецесията. Много рецензии се чуха по отношение на бюджета за 2021 година Според мен той е съответен поради ситуацията”, заключи министърът на енергетиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР