Енергийните министри на страните от Европейския съюз се събират днес

...
Енергийните министри на страните от Европейския съюз се събират днес
Коментари Харесай

Енергийните министри на ЕС решават газовите бъркотии

Енергийните министри на страните от Европейския съюз се събират през днешния ден изключително, с цел да обсъдят енергийните доставки. Това става няколко дни, откакто Русия спря газа за България и Полша, а най-малко още две страни (Чехия и Финландия) оповестиха, че няма да заплащат съгласно схемата " газ против рубли ".

Разговорите съвсем несъмнено ще обиден задаващ се шести пакет наказания на Европейски Съюз, в който се чака оповестяване на отвод от съветския нефт до края на годината. Обсъжда се и ембарго за съветски уран за нуклеарната промишленост - суровина, която съюзът внася съвсем напълно от чужбина, а Русия е вторият по величина (около 20% дял) вносител след Нигер, написа Марица.

Газовата тематика е най-належаща и редица страни са поискали спомагателни правни уточнения от Европейската комисия дали приемането на " газ против рубли " съставлява нарушаване на финансовите и валутни наказания против Русия. За България и Полша това наподобява към този момент няма значение, тъй като и двете страни оповестиха, че отхвърлят едностранно въведената смяна от " Газпром " и минават към различни доставки.

" Файненшъл таймс " цитира в петък енергийния министър Александър Николов да споделя, че се договаря с представители на Европейски Съюз за намиране и финансиране на различни доставки. По думите му съглашение се чака не по-късно от тази седмица. Очакванията му са да няма доста повишение на цената, а това зависело от общия метод в Европейски Съюз и нов механизъм за групови покупки на огромни размери газ.

Чехия разгласи нощес, че за пръв път държавният запас е купил природен газ (2.4 тераватчаса от CEZ, което са към 2% от потреблението през 2021 г.) за над 360 млн. евро. Страната договаря с Полша за довършването на газова връзка за доставяне от терминал за полутечен газ и Норвегия.

За множеството европейски клиенти на Русия заплащането за газ би трябвало да се направи до 20 май и в петък вносители от Дания (Orsted), Италия (ENI), Австрия (OMV) и Германия (Uniper, RWE и VNG) споделиха, че няма да одобряват сметките в рубли в " Газпромбанк " или че беседват с руснаците допустимо ли е да получават газ без да нарушават глобите на Европейски Съюз. Последното значи Русия да категорично да удостовери за тези компании, че са си платили за газа, когато са създали валутния превод, а друг в рубли, както е разказано в указа на Владимир Путин от края на март.

Такава е и рекомендацията от 21 март на Еврокомисията, само че през днешния ден би трябвало тя да даде спомагателни уточнения, които да отстранен двусмислици и разнообразни тълкования на обособените страни кое е разрешено, заяви " Ройтерс ".

Може съзнателно да остане " малко неразбория "

Но посланик от Европейски Съюз разяснява за организацията, че и по-късно в Брюксел може да остане известна " неразбория " в името на това да не се разрастват разминаванията сред методите на обособените страни, подбудени от това до каква степен са подвластни от съветския газ и какви за графиците им за заплащане. Германия, да вземем за пример, към този момент съобщи, че делът на вноса от " Газпром " е толкоз огромен, че няма по какъв начин бързо да се откаже.

Правителството в България занапред би трябвало да даде повече детайлности по какъв начин тъкмо са се развили събитията след указа на Путин и по какъв начин си показва страната да замести съветския газ.

В неделя енергийния министър Александър Николов сподели пред Би Ти Ви, че сега България заплаща с 10% по-скъп газ отпреди прекъсването на доставките от " Газпром ". Но с конкретизиране, че е в сравнение с цени по съществуващия контракт, само че при неподписан анекс от страна на България по него да заплаща количествата в рубли. Коректното съпоставяне щяло да бъде обещано на 4 май, сряда, когато се чака КЕВР да разгласи цената на газа за месеца.

Чуждестранна адвокатска фирма е била наета от България за разбор на риска

Николов описа за " Файненшъл таймс " в петък, че преди уведомлението от " Газпром " на 26 април България е поискала от интернационална правна компания мнение за съветската скица и оценка на всички произлизащи от нея опасности. Те се оказали прекомерно огромни, защото подписването на анекса от българска страна щяло да съставлява фрапантна смяна на контракта, в това число тъй като няма да е ясно при какъв обменен курс се прави превалутирането, споделя министърът.

" Българската страна щеше на процедура да изгуби надзор над парите откакто е превела доларите и щеше да остава рискът да е нарушила отговорностите си, при положение, че " Газпромбанк " по някаква причина не ги обърне в рубли. " Булгаргаз " нямаше да има доказателство, че е извършил договорните си отговорности ", цитира FT енергийния министър.

България попитала " Газпром " за уточнения, до момента в който " Булгаргаз " превел съгласно условията на договорите 50 милиона $ и транферът е бил доказан, споделя още Николов. Но на 26 април идва уведомлението за прекъсване на доставките и парите са върнати назад.

Няма никакъв късмет да подпишем анекса, тъй като " в случай че го създадем, може да бъдем съдени за това, че не сме защитили държавно имущество или държавна компания ", споделя Николов. " Вероятно и другите страни ще се сблъскат със същия проблем ", добавя той, а " Файненшъл таймс " разяснява, че опитът на България дава информация на останалите в Европейски Съюз по какъв начин да работят с наближаването на периодите за техните заплащания.

Според Николов решението да не се одобри съветският утлиматум е политическо и икономическо: " Политическите и бизнес решенията съответстват изцяло. Следваш положителната воля и финансовия разсъдък "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР