Енергийна бомба очаква клиентите на Топлофикация догодина, най-вероятно от 1

...
Енергийна бомба очаква клиентите на Топлофикация догодина, най-вероятно от 1
Коментари Харесай

Владислав Панев: Енергийна бомба очаква клиентите на Топлофикация догодина |

Енергийна бомба чака клиентите на " Топлофикация " следващата година, най-вероятно от 1 януари ще има повишаване с 20%, съобщи съпредседателят на „ Зелено придвижване “, част от обединението „ Демократична България “, Владислав Панев пред БНР. 

По думите му казусът е, че тази година от 1 юли бяха избрани цени на база на природния газ от 45 лв. на мегаватчас, само че сега цената е близо 80 лв. на мегаватчас, а от 1 октомври се чака да надскочи 90 лв.. Тази наклонност се следи в цяла Европа. 

Само за този отоплителен сезон, това е загуба за " Топлофикация " в размер на 270 милиона лв. в допълнение над сегашните ѝ отговорности, които са близо милиард към БЕХ и " Булгаргаз ".

" Тоест в случай че Топлофикация е плащала повече за газта, тя би трябвало да надвземе тези пари за идващия сезон от своите клиенти. Това ще бъде енергийна бомба за потребителите през идващия отоплителен сезон, когато видят изравнителните си сметки ", безапелационен е Владислав Панев. 

Според него става въпрос за колосални суми, като най-вероятно от 1 януари ще има 20 на 100 повишаване, a ударът няма да е еднократен за клиентите на " Топлофикация ".

" Много е евентуално да се окажем освен на студено, само че и на мръсно, тъй като доста хора ще минат на отопление с дърва. Проблемът в Европа е, че губим конкурентоспособност с пазари като Бразилия и Индия, където не се заплаща за въглеродни излъчвания ", заяви съпредседателят на " Зелено придвижване ". 

Владислав Панев счита, че в бъдеще Топлоелектрическа централа Марица - Изток 2 мъчно би могъл да работи на облага и по тази причина този локален запас би трябвало да бъде сменен с различен. 

" Трябва да подсигуряваме приходите на хората, които са заети с въгледобив сега, което дълготрайно няма по какъв начин да се случи ", заключи Панев. 

Той приканва обилни средства да се влагат в газопреносната мрежа по Плана за възобновяване, с цел да се обезпечи опция на локални производители да продават електрическа енергия.

" Енергийно бедните консуматори би трябвало да бъдат обезщетени по някакъв метод. Това са дребните търговци, които излязоха на пазара на 1 юли, както и тези, които губят конкурентно преимущество. Това са и огромните енергоемки производители, които не могат да изнасят сега и даже да продават на българския пазар ", сподели още Владислав Панев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР