Турция потвърди, че договор за закупуване на изтребители F-16 от

...
Турция потвърди, че договор за закупуване на изтребители F-16 от
Коментари Харесай

Турция и САЩ подписаха договора за закупуване на F-16


Турция удостовери, че контракт за закупуване на изтребители F-16 от Съединени американски щати е подписан.

Съюзниците от НАТО са покрай приключването на дългия развой, който подклаждаше напрежение и поставяше на тестване връзките на Вашингтон с Анкара.

" Договорът е подписан и делегации от двете страни договарят за детайлностите ", обявиха източници от Министерството на защитата на Турция пред вестник " Сабах ".

През октомври 2021 година Турция подаде искане за придобиване на 40 нови самолета F-16 и 79 комплекта за рационализация на изтребителите в съществуващия си флот.

През януари тази година администрацията на Байдън публично осведоми Конгреса за желанието си да пристъпи към продажбата, оценена на към 23 милиарда $, малко откакто Анкара публично ратифицира участието на Швеция в НАТО.

Миналата седмица Държавният департамент приветства " огромната крачка напред " в закупуването на новите изтребители от страна на Турция, като ги назова " най-модерните F-16, предоставяни в миналото единствено на най-близките съдружници и сътрудници ".

Джефри Флейк, дипломат на Съединени американски щати в Анкара, също похвали напредъка и съобщи, че договорката е " добра за националната сигурност на Съединени американски щати, националната сигурност на Турция и оперативната съгласуемост на НАТО ".

Продажбата демонстрира възходящото доверие сред страните, акцентира Флейк.

Първоначално Турция се стремеше да закупи по-съвременните изтребители F-35 на Lockheed Martin, само че Съединени американски щати я отстраниха от многонационалната стратегия за закупуване и подкрепяне на създаването и построяването на бойния аероплан през 2019 година, откакто тя се снабди с противовъздушни системи С-400 от Русия. | БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР