Проф. Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, специално

...
Проф. Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, специално
Коментари Харесай

Проф. Коларова специално за SafeNews: И Дянков може да бъде премиер

Проф. Коларова, ръководител на Българската асоциация за политически науки, особено пред SafeNews разяснява конференцията на ГЕРБ. Тя предвижда, че развиването на събитията още веднъж ще зависи от ПП-ДБ. А предстоящ министър председател може да бъде и Симеон Дянков. Проф. Румяна Коларова твърди, че Бойко Борисов предлага на партиите от бъдещия кабинет право на номинация и в друга степен право на несъгласие.

 

SN: Проф. Коларова, какво чувство остави у вас песконференцията на Бойко Борисов и най-много по какъв начин възприехте неговата позиция?

 

Проф. Коларова особено за SafeNews: И Дянков може да бъде министър председател 13.06.24 16:41 Циркът влезе в СОС: Подариха плюшен розов еднорог на столичен общинар 13.06.24 16:35 Нинова с писмо-бомба към Българска социалистическа партия: Крепостта ни ще бъде разрушена от вътрешната страна, чакат ни тежки месеци! 13.06.24 16:34 NYT: Киев ще предложи на търг към 20 държавни компании 13.06.24 16:29 Важно известие за въвеждане на оригиналност в банките у нас! 13.06.24 16:10

Това не е нещо ново, както формулировките, по този начин и представянето на главните фигури на ГЕРБ. Това е нещо, което те към този момент са отработили. Това са хора, които ние към този момент сме привикнали да виждаме на брифинги, когато би трябвало да се съощят съществени вести. Така че аз не месля, че има нещо ново. Назарян е новата фигура, която присъстваше на брифинга и това е наклонност на ГЕРБ. Тази наклонност доста постоянно се следи към способена промяна особенно на женския екип. Не мисля, че имаше нещо ново нито във формата, нито във формулировките.

 

 SN: Проф. Коларова, преговорен екип, експертен кабинет, три министерски позиции за ГЕРБ, диалози в границите на една седмица – по какъв начин ще приключи поръчката?

 

Това е поръчка, която всички чакахме. В тази поръчка, когато се приказва за експертен кабинет, очевадно се споделя, че се търси някакъв тип задоволително посланичество. Без да има ярки политически фигури. Ясно е, че има две формулировки: едната формула е коалиция със мощно политическо наличие, а другата е тъкмо тази, която оферират ГЕРБ. Експертен кабинет  означава, че ще има съвещания и право на несъгласие даже и на най-малките партии. Също по този начин ще има и право на номинации на всички, които се съгласят да вземат участие в кабинета. Със сигурност можем да кажем две неща, че Бойко Борисов предлага на всички право на номинация и допускам в друга степен право на несъгласие. Това е методът, по който се търси за всички допустима формула за изпълнителната власт. Това естествено допуска, че в Народното събрание ще има нещо, което коментаторите в България  са привикнали да назовават „ плаващо болшинство ”. Но действително видяно ще има необятна, само че варираща поддръжка за съответния кабинет. Аз мисля, че на този стадий това е единствената допустима работеща формула. Като това е единствената „ допустима ”, а до какъв брой ще бъде „ работеща ” и действително осъществена – занапред ще забележим.

 

SN: Проф. Коларова кои партии биха могли да поддържат и да влязат в този експертен кабинет?

 

Като виждам, поканата е към всички, в това число и към „ Възраждане ”. Но действително видяно всички като се изключи двете партии „ Величие ” и „ Възраждане ” биха приели. Макар че, от моя позиция и Българска социалистическа партия, в случай че резервира сегашните си позиции, доста мъчно би могла да се впише в подобен работещ кабинет.

 

SN: Проф. Коларова, ГЕРБ желае с изключение на премиерския пост, този на външен министър и на защитата. Това значи ли, че дава необятно поле за стопанската система, финансите, обществената политика и културата?

 

Аз не мисля, че се намираме в по-различна обстановка от позиция на ГЕРБ от обстановката през март тази година. Те желаят да се върнат назад на масата на договарянията. Това е поръчката, която ГЕРБ прави. Сега по-скоро се намираме в обстановка, която е по-близка до първите избори след недоверието в кабинета на Кирил Петков. Когато беше ясно, че ГЕРБ ще са първа политическа мощ и няма по какъв начин Политическа партия да са такава. Едновременно с това беше ясно, че „ Продължаваме промяната “ не са подготвени да ръководят дружно с ГЕРБ. Мисля, че сме се върнали в онази позиция. С дребната разлика, че тогава новите избори, които бяха мечтани от Политическа партия, изглеждаха като вероятен излаз и вид. В момента на все по-малко хора предварителните избори наподобяват като вероятен вид. Имам поради както на гласоподавателите на Политическа партия, по този начин и измежду коментаторите и останалите политици.

 

SN: Проф. Коларова, в отговорите на въпросите и мненията си Борисов се спря много дълго на връзките с ПП-ДБ, само че бе извънредно внимателен към Движение за права и свободи и Делян Пеевски. Това ли ще бъде неговият предстоящ действителен сътрудник?

 

Това, че Делян Пеевски е подготвен да бъде сътрудник, е пределно ясно. Както всички предизвестяват, не без съображение. Но бих споделила на основата на фатализъм, в сравнение с основано на действителни обстоятелства, че който направи коалиция с ГЕРБ е губещ. По същия метод е и отношението към Делян Пеевски. Дори не толкоз към Движение за права и свободи, колкото към самия Делян Пеевски. Със сигурност Движение за права и свободи наподобява доста по-приемлив съдружен сътрудник. И от тази позиция ясно е, че Борисов не че ще направи коалиция единствено с Движение за права и свободи. Но не е изразил, че не желае да прави коалиция с Движение за права и свободи. Ясно е, че Движение за права и свободи е наложително присъстващия член на едно бъдещо парламентарно болшинство. Първият главен въпрос, който би трябвало да си зададем, е: под каква форма Движение за права и свободи ще участва в бъдещото парламентарно болшинство? Те също по този начин обявиха, че не желаят повече да бъдат подкрепяща партия, че желаят да вземат участие. Разбира се, това предстои на разискване.

 

SN: Проф. Коларова, кои са фигурите от банката на ГЕРБ, които биха могли да одобряват управлението на този експертен кабинет като министър председател?

 

ГЕРБ разполагат с много необятен кръг от хора, които не са блестящо партийни. Спомнете си проф. Николай Габровски. Тук има доста необятен диапазон. Бих показала даже подобен човек, като Симеон Дянков. Искам да кажа, че не е наложително да са настоящи или дейни политици. Могат да бъдат на друга позиция. Тепърва ще забележим. Мисля, че тъкмо това е тематиката, по която следва да има полемика. По нея Борисов е подготвен да прави отстъпки. Знаем, че той постоянно е подготвен да прави отстъпки, когато става дума за лични номинации.

 

SN: Проф. Коларова, ще бъде ли изработен кабинет?

 

Както мнго пъти съм казвала, рационално е да бъде изработен кабинет. А дали ще бъде изработен, не знам. Пределно съм сигурна, че през първата седмица отговорът на Промяната ще бъде: „ Ние ще бъдем съпротива! ” най-малко такива поръчки дават до този миг. Оттук нататък обаче по какъв начин ще се развият нещата, не знам. Както и преди толкоз време, още веднъж всичко ще зависи от позицията на ПП-ДБ.

 

SN: Което значи какво?

 

Което значи, че въпреки да не са втори, са втория по значителност фактор, който дефинира състава на кабинета.

 

 

Автор Цоня Събчева

Още вести четете в: България, Интервю, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР