Община Варна предприема редица мерки за подобряване на сметопочистването в

...
Община Варна предприема редица мерки за подобряване на сметопочистването в
Коментари Харесай

Вдигат глобите за неправилно изхвърляне на отпадъци

Община Варна подхваща редица ограничения за възстановяване на сметопочистването в града. Сред тях са усъвършенстване на работата на сметопочистващата компания, по-високи наказания за нарушителите и осведомителна акция, която да коментира на жителите и компаниите разпоредбите за изхвърляне на боклуци. Това заяви на конференция през днешния ден кметът на Варна Благомир Коцев. На срещата участваха и заместник-кметовете по публичен ред и сигурност Илия Коев и по финанси и екология Христо Рафаилов, заяви Общината.

Чистотата на града остава главен приоритет в работата на администрацията. Проведохме редица срещи с представители на сметопочистващата компания, компанията по разделно изхвърляне на боклуци, районните администрации, Министерство на вътрешните работи и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Целта е посредством взаимни старания да подобрим положението на градската среда, акцентира кметът.

Миналата седмица Община Варна внесе сигнал до прокуратурата, който е подсилен със снимков и видео материал, както и сигнали от жители. От фрагментите е видно, че неидентифицирани лица изваждат от съдовете за боклук чували и разпиляват боклука в близост. Очевидно в дейностите им има предумисъл, съобщи Коцев. От прокуратурата и Министерство на вътрешните работи чакаме да се изяснят претекстовете за действията им, добави той.

В ход са засилени инспекции на общински екоинспектори, взаимно със чиновници на " Общинска полиция ". Акцията на терен тече от две седмици и се организира във всички региони на града.

Отделно от това започва огромна инспекция в три стъпки – документална, аналитична и действителна – на комерсиалните обекти в града. Тя се организира с поддръжката на Министерство на вътрешните работи и Регионална инспекция за опазване на околната среда, посочи кметът Коцев по време на конференцията през днешния ден. Търговските обекти се обрисуват като най-сериозните замърсители. Има подозрение, че компаниите са сключили контракти за транспортиране на боклука, в които са декларирани неведнъж по-малки количества боклуци от действителните, изясни Коцев.

Проверките ще се правят по контракти за сметоизвозване и счетоводни бумаги, а последващият разбор цели да откри дали количеството отпадък, генерирано от комерсиалния обект, дава отговор на действително изхвърляното. На среща предходната седмица подготвеност за подпомагане изяви и началникът на " Икономическа полиция " във Варна. При открити несъответствия притежателите ще бъдат глобени, безапелационен бе кметът Коцев.

По време на срещата с Министерство на вътрешните работи е била разисквана и опцията избрани сериозни точки да бъдат включени в откритите патрулни направления на полицията, стана ясно още от брифинга за медии.

По данни на Община Варна за два месеца и половина администрацията е съставила 33 акта на извършители за непозволено изхвърляне на боклуци. С доста ниска успеваемост обаче са районните кметства, които също имат щатни екоинспектори, сигнализира Коцев. За същия интервал те са съставили едвам по 1-2 акта на регион, разясни кметът.

Той разгласи, че администрацията ще изиска от Общинския съвет промени в Наредбата за ръководство на боклуци. С тях ще се регламентират по-високи наказания за търговци и за жители, които замърсяват. Председателят на комисията по благоустройство и комунални действия към Общинския съвет Мартин Димитров, който също участва на срещата с медиите, персонално се ангажира да прегледа и внесе предлагането. Предвиждат се и санкции за водачи, които попречват работата на сметопочистващата компания, като паркират пред контейнерите за боклук.

Кметът Коцев съобщи, че ще бъде изработен сериозен опит да се усилят точките за сметосъбиране в града и посочи, че в градоустройствените планове на миналата администрация сходни " джобове " рядко са били залагани. На среща с компанията за разделно събиране на боклуци ден преди брифинга за медии той изиска и повишение на кратността на транспортиране на рециклируемия боклук.

Нов график към този момент има и за изхвърлянето на едрогабаритните боклуци (ЕГО). Те могат да се слагат покрай контейнерите през цялото денонощие, само че единствено в съответен за всеки регион ден:

Район " Одесос " - понеделник

Район " Приморски " - вторник

Район " Младост " - сряда

Район " Аспарухово " - четвъртък

Район " Вл. Варненчик " - петък

Кметство Константиново - понеделник

Кметство Каменар - вторник

Кметство Казашко - сряда

Кметство Звездица - четвъртък

Кметство Тополи - петък

 

Имуществото следва да е сложено в непосредствена непосредственост до контейнерите, а не разхвърлено безсистемно. Санитарните движимости би трябвало да са в торба, а кашони и хартии е наложително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера.

Максималният позволен размер е до 1,5 куб. м на домакинство. Изхвърлянето на ЕГО с по-голям размер от регламентирания и в дни отвън графика ще се третира като наказуемо нарушаване.

Абсолютно неразрешено е изхвърлянето на строителни и на растителни боклуци в съдовете за битова боклук или отвън тях, напомни кметът Коцев. Той добави, че Община Варна ще провежда осведомителна акция за запознаване на жителите с разпоредбите за изхвърляне на всички типове боклуци. Тя включва слагане на стикери по съдовете за боклук, разяснителни илюстрации по билбордове и други пространства за външна реклама, видео съдържане в обществените мрежи, медийни изявления, както и разяснителни срещи с домоуправителите в кварталите на морската столица.

В по-дългосрочен проект Община Варна планува създаване на площадка за транспортиране на разнообразни типове боклуци от семействата, включително едрогабаритни и строителни. Един от вероятните терени е в регион " Младост ". Продължава и работата по плана за слагане на 2 000 нови камери в града и обособяването на обединен център за видеонаблюдение, прецизираха от управлението на Общината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР