Американската IT компания DXC Technology, която е най-големият работодател в

...
Американската IT компания DXC Technology, която е най-големият работодател в
Коментари Харесай

Защо DXC Technology отново влезе в радара за придобивания?

Американската IT компания DXC Technology, която е най-големият шеф в IT бранша в България, притегли вниманието тази седмица с новината, че е пред продажба. Позовавайки се на осведомени с тематиката източници, в понеделник Reuters разкри, че Apollo Global Management и Kyndryl Holdings обмислят взаимна оферта за придобиване.

Това не е първият случай, в който DXC притегля интерес към усвояване. Последно за евентуално придобиване се говореше през октомври 2023 година, а през 2021 година компанията получи оферта на стойност 10 милиарда $ от френския снабдител на софтуерни услуги Atos SE (б.а. – който също оперира в България, а сега се намира в тежко финансово състояние). И двата диалога обаче не се материализираха по разнообразни аргументи.

Настоящата оценка на DXC играе решаваща роля за нейната прелест като цел за придобиване, написа Yahoo Finance в собствен разбор. Акциите на компанията се търгуват на едногодишен форуърден коефициент P/E от 6.30Х, което е доста по-ниско от приблизително 33.21Х за промишлеността. И това я прави евентуално преференциална инвестиция за придобиващите.

Този атрактивен коефициент на оценка е резултат от 20.4% спад на цената на акциите на DXC от началото на годината. При цена на затваряне от 18.34 $ на 11 юни, акциите се търгуват с 36.5% по-ниско от 52-седмичния връх от 28.89 $.
Усилията за промяна притеглят претенденти
Постоянните старания на DXC да се трансформира от изпитваща усложнения компания с огромен ливъридж в бързоразвиваща се, бизнес насочена компания, я трансфораха в преференциална цел за усвояване, пишат анализаторите.

DXC е основана посредством сливането на Computer Sciences Corporation (CSC) и подразделението за корпоративни услуги на Hewlett Packard Enterprise HPE, което завърши на 1 април 2017 година Преди завършване на сливането CSC пое спомагателен дълг. Това усили общия размер на дълготрайните отговорности на DXC, като по този метод усили тежестта на разноските за лихви и в същото време ограничи опциите за вложение в напредък.

За да преодолее тази обстановка, DXC прибягна до рефинансиране на дълга и продажба, както и до обособяване на неосновни активи. Стратегията доста понижи равнището на непогасения дълг на компанията до 3.82 милиарда $ към 31 март 2024 година от 10.33 милиарда $ към 30 юни 2020 година

Продажбата и отделянето на неосновни активи усъвършенстваха фокуса на DXC върху главните ѝ действия. Освен това то усъвършенства способността на компанията да извършва тактики за придобиване в бързоразвиващи се бизнеси, в това число корпоративен програмен продукт като услуга, софтуерни решения за сигурност и самостоятелно шофиране.

Съкратеният бизнес евентуално ще помогне на DXC да се концентрира върху съживяването на финансовите си резултати, които бяха наранени от забавянето на разноските за IT. Освен това салдото с невисок ливъридж ще ѝ обезпечи финансова еластичност при вложението в области на напредък.
Какво би трябвало да създадат вложителите в този момент?
Макар че вероятността за придобиване може да провокира раздвижване към DXC Technology, от значително значение е вложителите да погледнат оттатък заглавията и да прегледат главните индикатори на компанията. Намаляващите финансови резултати на DXC, високите равнища на дълга, конкурентният напън и лимитираните вероятности за напредък – всичко това обрисува предизвикателна картина.

По време на представянето на финансовите си резултати компанията направи мрачни прогнози за приходите и облагите за първото тримесечие на фискалната 2025 година Тя загатна, че внимателните разноски на клиентите в предизвикателната макроикономическа среда ще навредят на резултатите на компанията през фискалната 2025 година

Консенсусната оценка на Zacks за приходите през първото тримесечие е 3.14 милиарда $, което е спад от 8.8% на годишна база. Приходите са ревизирани с 25% надолу до 60 цента на акция през последните 30 дни, което значи спад с 4.8% по отношение на предходното тримесечие.

Потенциалът за придобиване не значи безусловно обезпечени облаги за актуалните акционери, а обвързваните с него спекулации постоянно могат да доведат до нараснала волатилност и риск. Също по този начин, сходно на предходни договаряния за усвояване, в случай че придобиването не се реализира, акциите могат да претърпят забележителен спад.

Като се имат поради продължаващите провокации, пред които е изправена DXC, дружно с риска от умозрителен неуспех на офертата, е рационално да се изчака с вложението в акциите, до момента в който не забележим някаква изясненост по отношение на вероятностите за напредък.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР