Екзотичните породи котки са толкова много, че за всеки човешки

...
Екзотичните породи котки са толкова много, че за всеки човешки
Коментари Харесай

Селкирк рекс - всичко за къдравата котка

Екзотичните породи котки са толкоз доста, че за всеки човешки темперамент ще се откри подобаваща котка.

Ако сте проведен човек, с афинитет към реда и чистотата, то породата Селкирк рекс не е тази, която търсите.

Тя е за тези, които ще бъдат щастливи да понесат на ръце един мек, плюшен домакински любим, съвършен за гушкане, който постоянно наподобява по този начин, като че ли има неприятен ден за козината си. Защото е измежду породите котки с къдрава четина.

Селкирк рекс няма да печели състезанията за хубост като мейн куун, турска ангора, сиамска котка или котка савана, тъй като няма по какъв начин да реализира идеалния тип на своето палтенце, само че ще ви разсмива постоянно с метода, по който наподобява.

Селкирк рекс е една от новите породи котки с естествено къдрава четина, основана за хора, обичащи рошавите котета. За всички фенове на пухкави котаци е информацията за този нов член на рошавата тайфа.

История на породата Селкирк рекс

Селкирк рекс е една от най-младите породи котки. В нейното образуване вземат участие персийска котка, английска котка и екзотичните котки. Официалното признание на новия член на котешкото семейство е от 1992 година. Най-характерното селкирк рекс, че носят гена на къдравата четина.

Историята на Селкирк рекс може да бъде проследена до котка на име Мис дьо Песто. Тя е родена в щата Монтана, Съединени американски щати, от бездомна котка с бял и наследник цвят. Според очевидци котето се отличавало с доста необикновена четина. То имало къдрави вълнисти кичури, към ушите вълните били изключително забележими.

Селекционерът Джери Нюман, който осиновява котето, прави извод, че то демонстрира нова разновидност, основана на същия ген като другите котки Рекс. Той го кръстосва с черен персийски котарак. От котилото 3 котенца имат къдрава четина и поставят началото на Селкирк рекс, а 3 други са с права четина. Нюман прави извода, че генът има мощно доминантен метод на заместничество.

Къдравите котки от такива потомци могат да се родят единствено при едно изискване: вторият сътрудник би трябвало да бъде къдрав. Сега котките, които са се родили с права четина се изключват от разплод, тъй като къдравият ген се наследява от двамата родители.

Селекционерът кръщава породата на своя втори татко и това е първата и единствена към този момент порода котки, наречена на човек.

 Котка Селкирк рекс

Стандарт за Селкирк рекс

Породата Селкирк рекс е резултат от спонтанна доминантна разновидност. Външната четина и подкосъмът са леко къдрави и меки на досег.

Селкирк рекс е междинна по мярка котка с мощна и здрава костна конструкция, излъчваща физическа мощ. Котките са малко по-малки от котараците. И двата пола са привързани и доброжелателни, с уравновесен темперамент.

Главата на котката от тази порода е кръгла, с необятен череп и ясно изразени бузи.

Муцуната на Селкирк рекс е приблизително необятна, има леко правоъгълен тип. Дължината на муцуната е половината от нейната широчина.

Профилът е добре обрисуван, виждат се и бузите.

Брадичката, върхът на носа и горната джука са на една линия.

Задната част на носа е под линията на очите.

Брадичката е мощна, добре развита и пропорционална на главата.

Мустаците на котката и веждите са къдрави. Те не се трансформират с възрастта. Ако котето се роди с къдрави вежди и мустаци, те се резервират такива през целия му живот.

Ушите на котката са междинни по мярка, необятни в основата и необятно ситуирани. Вълната в близост е къдрава.

Очите на породата Селкирк рекс са огромни, кръгли, необятно отворени. Цветът може да бъде жълт, до меден, зелен или наследник. Цветът на очите би трябвало да бъде в естетика с цвета на козината на Селкирк рекс.

Тялото е със междинен, до огромен размер, хармонично развито, само че не дълго.

Краката са междинни, до огромни. Те са мощни и пропорционални на тялото.

Опашката е приблизително дълга, дебела в основата и заоблена в края.

Козината Селкирк рекс има две вариации - дълга или къса. Разликите в двата разновидността са най-забележими при опашката и на яката.

При разновидността с къса четина се характеризира с една и съща дължина на козината на опашката на котката и тялото, към 1-2 сантиметра. Къдриците могат да се дефинират като плюшени, компактни на всички места по тялото.

Вариантът с дълга четина се отличава с къдрици на опашката, прилични на пера, не прилепват до кожата. Козината на яката е по-дълга от тази на тялото, тя рамкира муцуната.

 Селкирк рекс

Всички котета се раждат с къдрава четина. Къдриците изчезват, само че се появяват още веднъж към 8-10 месеца. Козината се развива до 2-годишна възраст на котето.

При късата четина текстурата е мека, плътна с забележими къдрици. Произволно навитата вълна основава обособени къдрици. Формата им прилича повече на бучки, в сравнение с талази.

При разновидността с дълга четина текстурата е мека, гъста, със забележими къдрици. Вълната е като плюш, само че не прилепва компактно до тялото. Къдриците се виждат най-вече към шията, на опашката и на корема.

Цветовите разновидности са свободни, разрешени са всички цветове съгласно стандарта.

Козината на Селирк Рекс е извънредно гъста и има висока податливост към линеене. Не се предлага на хора с алергия към котки.

Характер и държание на Селкирк рекс

Характерът на Селкирк рекс отразява този на породите, заложени в неговото основаване. Има доста от сдържаните качества на Британската късокосместа котка, пухкавата природа на Персиеца и игривостта на Екзотичната котка (ЕХО)

Като цяло Селкирк рекс се характеризира със спокоен, въздържан темперамент, толерантен, дисциплиниран и отзивчив. Обича да играе и се нуждае от непрекъснатото внимание на притежателя си.

Селкирк рекс се схваща добре с децата, намира общ език с други породи котки, както и с кучета. Това е нежна, привързана и приятна за общуване котка.

Лесно се приспособява и подобаващ любим за апартамент.

Продължителността на живот при Селкирк рекс е 15-20 години.

Хранене на Селкирк рекс

Храната на Селкирк рекс не се отличава от тази за други породи котки, защото това е скромно животно, което приема това, което му се предлага. Може да бъде хранена с домашна храна за котки, което изисква в допълнение прибавяне на нужните витамини, минерали и други хранителни субстанции. Може да избере вид с предлаганите в зоомагазините храни за котки с уравновесен състав. Храненето на Селкирк рекс няма да ви лишава доста старания.

Грижи за Селкирк рекс

Не се изисква специфични грижи за Селкирк рекс, защото се причислява към здравите породи. Грижата за козината на котката изисква постоянно вчесване, само че за къпането на котката би трябвало да се употребяват сухи шампоани, които оставят козината да се усеща копринена и чиста и да се къдри умерено. Мокрото къпане не се предлага, защото гъстата четина съхне извънредно мъчно.

Наборът от фурминатор, гребени с друга плътност на зъбите са наложителни. Нужно е да се намерения и за уреди и плъгини за разчистване на щедро отделяните косми.

Нуждата от котешки играчки за котето Селкирк рекс е както при всички породи. Предложенията са задоволително и изборът зависи от вижданията и опциите на стопанина.

Заболявания при Селкирк рекс

Не са известни болести при Селкирк рекс, присъщи единствено за тази порода. Може да съществува проблем със слъзните канали, водещ до дерматит на лицето. Затова се прави инспекция още при раждането.

Може да се появи раздразнение навътре в ухото поради къдравата четина, увеличаващо производството на ушна тиня. Нужна е хигиена и внимание.

Някои котки Селкирк рекс мигат да имат податливост към прекалено омазняване на козината, което изисква по-висока периодичност на къпане.

Може да наследят някои бъбречни проблеми от персийците, както и сърдечни проблеми от Британската късокосместа.

Селкирк рекс е измежду редките породи котки и дружно с писани като котка Елф, котка Серенгети, Донски Сфинкс, Рагамъфин, Регдол, Бурманска котка, Сибирска котка, Норвежка горска котка, Манчкин котка рядко може да бъде забелязана на живот.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР