Еквадорското правосъдие разпореди да бъде освободен лидерът на най-голямата организация

...
Еквадорското правосъдие разпореди да бъде освободен лидерът на най-голямата организация
Коментари Харесай

Еквадор освободи лидерът на аборигенска организация

Еквадорското правораздаване разпореди да бъде освободен водачът на най-голямата организация на туземците в страната – Леонидас Иса, задържан през вчерашния ден за бойкот на публичния превоз след демонстрации против повишаването на горивата. Това заяви през днешния ден един от юристите му, съобщи Франс прес.

" Съдията подреди той неотложно да бъде освободен и настоя постоянно да се показва пред службите на прокуратурата ", съобщи за Агенция Франс Прес по телефона Раул Лякиче от екипа бранители на ръководителя на Конфедерацията на коренните народности в Еквадор (КОНАИЕ).

Решението бе доказано от Правосъдната обсерватория – самостоятелен орган, който посочи, че Леонидас Иса би трябвало да се показва в съда всяка сряда и петък до началото на процеса, плануван за 4 юли.

Туземният водач ще бъде съден в Латакунга, на 80 км южно от Кито, където му е повдигнато обвиняване в бойкот – закононарушение, наказвано с до 10 години затвор.

Конфедерацията на коренните народности, най-голямото съдружие от този жанр в Еквадор, стои зад национални митинги, почнали преди седмици. След ареста на своя водач тя прикани за " радикализация ", което породи боязън от експлоадиране на принуждение на фона на антиправителствените демонстрации – основно затваряне на пътища и издигане на барикади, продължаващи от понеделник минимум в 11 от 24-те провинции на страната.

Инженер агроном на 39 години, Леонидас Иса, оглавява КОНАИЕ от юни 2021 година По националност спада към общността кечуа-пансалео и е предвождал преди локално етническо придвижване. Харизматичен лидер, той постоянно произнася пламенни речи. Винаги носи черна филцова шапка и алено пончо - обичайната за общността му облекло.

През октомври 2019 година КОНАИЕ провежда прераснали в принуждение демонстрации, при които имаше 11 жертви, а в интервала 1997-2005 година взе участие във безредици, свалили трима президенти. Аборигените в Еквадор са близо един милион от общо 17,7 милиона поданици, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: Франс прес


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР