Екоинспекцията на Бургас не е разрешавала залесяване с пауловния в

...
Екоинспекцията на Бургас не е разрешавала залесяване с пауловния в
Коментари Харесай

Залесяването с дървета от инвазивен вид край Синеморец трябва да бъде премахнато от собственика

Екоинспекцията на Бургас не е разрешавала залесяване с пауловния в предпазените зони и територии край Синеморец. Това съобщи в отговор на въпроси на " Дневник " ведомството, което след инспекции е изискало от притежателя на парцел да отстрани фиданките от инвазивен тип, които бяха засадени от европейската мрежа " Натура 2000 ".

Регионалната ревизия по околна среда и води за област Бургас (РИОСВ-Бургас) посочи също, че са подадени няколко сигнала от жители сред 8 и 10 ноември за залесяването в парцела. Той попада в рамките на две предпазени територии - естествен парк " Странджа " и предпазена околност " Силистар ", както и в две предпазени зони от - зона " Странджа " за запазване на дивите птици и зона " Странджа " за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна ". Законът за предпазените територии разрешава разнообразни икономически действия в естествените паркове при изискване, че се съблюдава режимът на парка и природозащитните действия имат преимущество.

От районното звено удостоверяват, че " представителите на жанр Пауловния не са присъщи за флората на България и са неприсъщи за региона. " Потвърждава се също, че в парцела има картирани три местообитания, предпазени от мрежата " Натура 2000 ", от които две имат предпочитан статут за запазване, а едното е значимо местообитание за орхидеите.

От експертното ведомство обаче декларират, че вредите за природата не могат да се открият, до момента в който не настъпи сезонът на разцвет на орхидеите. " За определяне на повредено местообитание на орхидеи и/или различен растителен тип, предмет на запазване в предпазените зони е належащо да се извърши характерна експертиза от тесни експерти биолози - ботаници, като следва да се съобрази времевия интервал за осъществяване на наблюдения (периодът на вегетация) ".

На притежателя е обещано наставление в период от 10 дни да отстрани ръчно фиданките без да поврежда терена.

Експерти потвърдиха през вчерашния ден за " Дневник ", че пауловнията е инвазивен тип - неместно дърво, което иззема местообитания на типичните за региона. Освен това два от защитните режими, в които попада поляната с орхидеите, категорично не разрешават такова залесяване. За зоната за птиците от " Натура 2000 " има, а в предпазена околност " Силистар " е категорично. Другите две отбрани за терена на момента са единствено " на хартия " - зоната за местообитанията " Странджа " е част от тези обекти от европейската мрежа " Натура 2000 ", за които България няма оповестени цели и ограничения за отбрана (в нарушаване на европейските наставления, поради което ), а естественият парк Странджа няма проект за ръководство със зони и възможни действия в тях (което пък е нарушаване на Закона за предпазените територии).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР