Екипи на жандармерията охраняват служителите на агенцията по безопасност на

...
Екипи на жандармерията охраняват служителите на агенцията по безопасност на
Коментари Харесай

Жандармерия охранява санитарния контрол на границата с Турция

Екипи на жандармерията охраняват чиновниците на организацията по сигурност на храните (БАБХ) на граничния пункт " Капитан Андреево ", заяви нощес шефът на БАБХ проф.Христо Даскалов. По предписание на Министерство на вътрешните работи органите на реда би трябвало да подсигуряват естественото протичане на фитосанитарния надзор на питателните артикули, транспортирани от влизащите в страната камиони.

Днес поради обстановката на пункта той ще бъде посетен от служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и зам.-министъра на земеделието доцент Крум Неделков.

Според Даскалов повода за въвеждането на защита е напрежение сред инспекторите на БАБХ и служитеи на  " Евролаб 2011 ". От частната компания пробвали да блокират товаренето и разтоварването на колета от Турция, твърди Даскалов. В резултат се е образувала опашка от стотици камиони и се е наложила интервенция на жандармерията.

Ден по-рано БАБХ заяви, че е разширила активността си и присъединила в границите на своя надзор и товаро-разтоварните работи. Агенцията се е позовала на определение на Върховния административен съд, съгласно което липсва „ нормативна и административна регулация “ на този развой на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Още в петък Даскалов се оплака, че " Евролаб 2011 " е докарала 30 души, които се пробвали да изблъскат инспекторите.

Скандалът с „ Евролаб 2011 “ стартира през май, откакто се появиха данни, че на шефа на БАБХ е бил препоръчан рушвет, за да не подхваща дейности във връзка с фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Правителството на Кирил Петков определи ситуацията като огромна корупционна скица. След това страната опита да изземе активността по взимане на проби от плодове и зеленчуци от преминаващите товарни камиони, само че съдът дефинира, че  " Евролаб 2011 " не трябва да се гони незабавно от пункта, тъй като имало заплаха да пострадат и нейните, и публичните ползи

Преди това монополът върху този изключително печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем, първо на частната компания " Интерпред Еврологистик ", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". Договорът изтече в края на 2021 година През 2022-ра въпросната компания бе сменена от " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров. Проверка на уеб страницата BIRD откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Цялата последователност на случая с " Евролаб 2011 ":
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР