Екип от аржентински учени откриха в началото на годината фосилизирани

...
Екип от аржентински учени откриха в началото на годината фосилизирани
Коментари Харесай

Шестметрови чайки владеели небесата на Антарктида в миналото

Екип от аржентински учени откриха при започване на годината фосилизирани остатъци от великански праисторически птици, които имат най-големия обсег на крилата, регистриран в миналото.

Експертите считат, че птицата е зъбатият предшественик на актуалните чайки. Древното създание е имало незабравим шестметров обсег на крилете и по всичко проличава, че е било забележителна, само че страховита панорама във времената, когато е живяло.

Фосилите са открити на остров Сиймор в Антарктида, като учените са разпознали, че птицата е принадлежала към семейство Pelagornithid или протоптиците, имащи зъби в човките си.

Пернатите от това семейство владеели небесата на Антарктида и Южна Америка преди 50 милиона години. Когато крилата им били изцяло разперени, те достигали 6.4 метра. От техните наследници през днешния ден максимален обсег на крилете има албатросът със забележителните три метра.

Учените са извънредно радостни от находката си, тъй като сходни фосили са извънредно рядко срещани. Поради състава на костите на тези антични птици те рядко биват по този начин добре непокътнати. Това е втората птица от семейство Pelagornithid, която е открита на Антарктида.

Преди 50 милиона години, когато тя е живяла, промени в климата направила ледения континент същински парадайс с обилие от храна. Първоначалните проучвания на костите посочили, че птицата в изправено състояние имала височина от забележителните 2.50 метра. Въпреки забележителните си размери тя тежала едвам 60 кг заради състава на костите си.

 Динозаври

Учените считат, че птицата е била всеядна. В менюто ѝ влизали разнородни храни, като се стартира от водорасли, мине се през мекотели и се стигне до дребни акули и античните прадеди на тюлените.

Останки на птици от семейство Pelagornithid са откривани по целия свят, само че единствено на ледения континент те имали такива нечувани размери. По другите места откритите фосили имали обсег на крилете не повече от 4 метра. Учените към момента не могат да схванат каква е била повода за раждането на такива колоси единствено в тази част на света.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР