Едва ли има нещо по-подходящо за споделяне от храната и

...
Едва ли има нещо по-подходящо за споделяне от храната и
Коментари Харесай

Вечеря без легло

Едва ли има нещо по-подходящо за шерване от храната и Airbnb моделът не подмина и храненето

[Shutterstock] Готвенето за непознати в домашна конюнктура е ново звено на споделената стопанска система.В световен проект платформите са над 20 и с разнообразни концепции, като постепенно навлизат и в България.Пречката пред бизнеса е класическа - мощната регулация във връзка с храната. Tръгвам за Манила. След подводния свят там най-важна е храната. Приятели филипинци нямам. Попадам на профила на Иси. Пише, че се занимава с храна от 10 години. Приготвя разнообразни неразбираеми за мен филипински ястия със скариди, телешко, свинско и така нататък Основата и тънкостите е научила от баба си. За 26 $ мога да вечерям у Иси с още 9 души. За 30 $ пък мога да вземам участие и в готвенето, а за 56 $ - и в обиколката на манилските пазари преди този момент. Иси ще е моят гид, който ще ме преведе през забележителностите на локалната кухня.

Предложението на Иси за вечеря у тях намирам в платформата Traveling Spoon. Една от многото платформи за споделено хранене, които оферират възнаграждение да похапнеш в дома на някой чужд от друга страна и да се запознаеш с локалните кухня и навици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Едва ли има нещо по-подходящо за шерване от храната. Така в годините на споделената стопанска система и улесненото пътешестване Airbnb моделът не подмина и храненето. Споделеното хранене е известно от години в чужбина и стартира да набира сили и в България, въпреки и много по-слабо, като другите платформи улесняват процеса.

През уеб страницата на Airbnb чужденците, които станаха все по-обичайна панорама в столицата, да вземем за пример могат да вземат участие в приготвянето на мусаки, таратори, баници, които след това да похапнат дружно с българския си хазаин. Да обиколят центъра с някого, който знае къде са най-хубавите мекици, или даже да попаднат на четиристепенна вечеря, приготвена от някой Маsterchef.

В световен проект платформите са доста и с разнообразни концепции, като някои от тях не съумяха да се наместят на пазара, а други бяха добити от свои съперници. Подобно на Uber и Airbnb и споделеното хранене обаче среща отрицателните реакции на обичайния бизнес. А главните компликации за платформите и за мераклиите, решили да готвят за непознати, е по линия на необятните регулации във връзка с храната.

Както си го опечеш

Платформите за споделено хранене в домашни условия са над 20, като настъплението им стартира през 2012-14 година Развиват се на световно, районно или локално равнище. Световните водачи, в която група попадат Traveling Spoon, EatWith, BonAppetour, Withlocals, Plate Culture, Cook App, оперират в по над 25 страни в света, като някои от тях имат над 100 хиляди почитатели във Фейсбук.

Голяма част от тях се зараждат по еднакъв метод. Създателят на MealSharing, американецът Джей Савсани, да вземем за пример постоянно когато пътува по света, търси локална храна, информирайки се за нетуристическите места за хранене. В Камбоджа обаче удря на камък, до момента в който не е поканен във фермата на локален гражданин отвън града, където вечеря с цялото му семейство. След това се връща в Чикаго и основава платформата. Единият от създателите на френската VizEat, Жан-Мишел Пети, също получава ентусиазъм по време на пътешестване в Перу, където се сприятелява с локално семейство, което го кани в дома си на вечеря. Единият от основателите на американската EatWith, Гай Мишлин, пък се въодушевява след почивка на остров Крит през 2010 година, когато получава покана за вечеря в дома на гръцко семейство.

Най-големият състезател все още на пазара е точно EatWith. През 2017 година се случи една от най-големите покупко-продажби в бранша, откакто EatWith, основана пет години по-рано в Сан Франциско, беше добита от съперника VizEat. Тя купи и Cookening и Grub Club, платформа за pop-up вечери (еднократни събития на разнообразни места). Глобалните проекти на VizEat избуяха през 2017 година през партньорство с платформата за туристически рекомендации за първокласно превозване Virtuoso и Huawei. Това с последната разреши потребителите на Huawei в Китай и Европа да смъкват арр-а на доста езици, в това число мандарин. През 2018 година купувачът реши да се развива под марката EatWith. В платформата в този момент домашни вечери оферират 25 хиляди домакини в 130 страни, а най-популярните дестинации са Париж, Рим, Лондон, Ню Йорк, Тел Авив. За платформите значимо при прибавянето на даден град е дали има задоволително туристи и дали има задоволително положителни оферти от страна на евентуални готвачи.

През 2016 година на пазара със споделеното хранене влезе и платформата Airbnb през раздела си Airbnb Experiences - наред с други варианти за локални занимания, включващи разнообразни турове, спорт, просвета, любопитни неща и така нататък

За всеки усет

Моделите, на които се залага, са разнообразни. EatWith се концентрира върху пътешествениците и опцията да се похапне с локални под дърво и камък. Регионалният състезател Feastly залага на готвенето на професионални готвачи. Voulez Vous Diner разрешава на клиентите да си изискат вечеря на избрана дата. Други като Bon Appetour включват във опциите и извършването на покупки като част от цялостното кулинарно прекарване. KitchenSurfing пък оферираше на хора, които умеят да готвят, да се записват и да припечелват в допълнение средства, като готвят за няколко часа в домовете на хора, които не могат или даже и да могат, желаят да прекарат времето с гостите си вместо в кухнята. Платформата Josephine пък даваше (защото затвори) опция на хората да продават приготвената от тях домашна храна на техни съседи. И тъй наречените

По едно нещо обаче множеството си наподобяват - метода на облага, а точно 10-20% от цената на вечерята отива за платформата.

За задачата домакините би трябвало да аплайват в определената от тях платформа, като надалеч не всички съумяват. EatWith да вземем за пример желае искащият да показва концепцията на вечерята си. Прави се и демовечеря, която бива оценена, преди домакинът да бъде позволен до платформата, като компанията има представители тук-там, които да отидат на тестовата вечеря.

Проверка на New York Times демонстрира, че съумяват единствено 4% от претендентите. Traveling Spoon също прави изявленията по телефон и Skype, преди да станете хазаин в платформата, като в допустимо да има и аудиенция. Платформата прави и селекция на най-успешните си домакини с най-хубави мнения.

Не всичко е без спънки

Основен препъникамък, както за всички останали типове бизнеси на споделената стопанска система като Uber и Airbnb, са регулациите. А при храните и алкохолните питиета те са задоволително доста и разнообразни като условията към мястото и оборудването за подготвяне на храна, хигиената, декларациите за алергии, пожарна сигурност, възбраните за пушене и така нататък и тъй наречените

Например платформата Airbnb отхвърля да ви записва като хазаин, в случай че ще готвите без помощта на вашите посетители и не разполагате с лиценз. EatWith пък обезпечава застраховка с покритие 2 млн. $ за събитията си.

Законови ограничавания бяха и повода платформата за храна за съседите Josephine да приключи съществуването си. Профилът на компанията повдигна тематиката пред регулаторите в Калифорния за законови промени, които да разрешат легализирането на домашната кухня като място за произвеждане на храна за продажба, тъй че те да не би трябвало да дават отговор на същите условия като заведенията за хранене - да вземем за пример във връзка с мивките, плотовете, абсорбаторите, като се сътвори друг режим за узаконяване за домашните кухни от този на заведенията за хранене.

Разбира се, част от банкрутите са освен по виновност на регулаторите, само че чисто пазарни. В началото главно безпокойство за някои от основателите на платформите е дали ще се намерят задоволително и задоволително положителни домакини. С времето обаче се оказва, че по-проблематично е обезпечаването на хора, които да се появят на вечеря, като в случай че броят на гостите за дадена вечеря е под стопански обоснования най-малко, тя най-вероятно ще бъде анулирана.

Един от основателите на гръцкия start-up за домашно приготвена храна Cookisto, Михалис Годас, изяснява неуспехите на сходни инициативи с триумфа на Airbnb. Airbnb не стана милиарден бизнес, тъй като искаш да си другар с домакина си. Той завоюва пазарен дял, тъй като беше по-евтин от съществуващите благоприятни условия. Промотирането на отражението върху общностите беше превъзходен маркетингов ход и щит против регулациите, само че без тежест за бизнес триумфа, счита той. Или в резюме, храната е значима. Цената на храната също.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР