Една от първите цели на бъдещия български закон за прилагане

...
Една от първите цели на бъдещия български закон за прилагане
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ: България взима със закон руската база в курорта „Камчия“

Една от първите цели на бъдещия български закон за използване на интернационалните наказания ще бъде съветската база в курорта „ Камчия “, чийто притежател е държавното управление на Москва. Това научи Mediapool от депутати, които са осведомени с подготвяното законодателство. Очаква се законопроектът да бъде показан още през септември, а сред ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи има реализирано единодушие, че по този план би трябвало да се работи.

Разследване, оповестено при започване на годината сподели, че България на процедура бойкотира изцяло глобите на Европейски Съюз против съветски жители и компании, наложени още след анксирането на Крим през 2014 година

След съветската нашествието в Украйна през февруари 2022 година глобите на Европейски Съюз бяха разширени против стотици съветски жители и компании, само че България продължи настойчиво да не прави нищо по този въпрос.

Страната действително е единствената в Европейски Съюз, която не е наложила наказания на нито един съветски жители или на съветска компания от санкционния лист на Европейски Съюз, тъй като процедурите са направени по този начин, че да не работят. Единствената наподобяваща на санкционна мярка, подхваната у нас досега, за която се чу обществено, е отводът през май 2022 година на Агенцията по вписванията да разреши на някогашния финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев и финансиста Красимир Катев да придобият бизнеса на съветската банка ВТБ в България.

Реклама

За последната година в Европейски Съюз са замразени над 300 милиарда евро на съветските банки и имущество за 20 милиарда евро на съветските олигарси. Дори Унгария, която постоянно пази съветски позиции в Европейски Съюз, е запорирала съветски активи за над 900 милиона евро.

По последни данни в България близо 300 000 руснаци имат над 500 000 парцела. Междувременно Русия разгласи България за неприятелска страна, което повдигна още веднъж въпроса по какъв начин е допустимо Москва да има голям терен от 300 дка с издигната върху него голям комплекс, за който съветското държавно управление не крие, че желае да употребява като база за разпространяване на въздействието си в българското общество.

Националната организация за приходите (НАП) е единствената институция, която е посочена като отговорник по глобите против Русия.

Законът за глобите

По информация на Mediapool планът за закон за използване на интернационалните наказания в България към този момент е подготвен и ще бъде показан обществено след лятната почивка на депутатите. Той би трябвало да реши казуса с приложението на глобите на Европейски Съюз против Русия, само че освен. В момента България няма вътрешни принадлежности и за използването на глобите, наложени с решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Най-сложният въпрос остава използването на глобите против Русия поради нашествието в Украйна, тъй като те включват заледяване на финансови активи и имущество. В настоящето българско законодателство въобще липсва легална формулировка за „ заледяване “ на имущество, както то се ползва от останалите страни в Европейски Съюз във връзка с съветските активи.
По силата на бъдещия закон външно министерство (МВнР) ще би трябвало да поддържа настоящ лист на глобените от Европейски Съюз и Организация на обединените нации, против които българската страна е длъжна да предприеме ограничения.

Ще се разпишат процедури за заледяване и лишаване в интерес на страната на имущество, подлежащо на наказания, както и виновните за това министерства и координиращи институции.

Проблемът със СОК „ Камчия “

Крайният притежател на санитарно-оздравителния комплекс „ Камчия “ е държавното управление на Москва, което де факто е съветската страна. В България обаче комплексът се има от българската компания СОК „ Камчия “. Така е заобиколена през 2008 година конституционната възбрана за продажба на българска земя на чужденци. Като действителни притежатели на компанията са посочени руснаците Максим Гаман и Кирил Пуртов, които не са част от европейския санкционен лист.
Проектозаконът за глобите би трябвало да преодолява сходни проблеми, защото собствеността на глобените лица в нередки случаи може да е прикрита зад верига от компании.

Законът е необходим

По време на визитата си в България през февруари изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че в 10-я санкционен пакет влиза задължението за страните членки да рапортуват за замразените съветски активи на тяхна територия.

„ Целта е да имаме по-добра визия за тези активи и в случай че те бъдат иззети, да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна “, сподели Домбровскис в отговор на въпрос във връзка следствието за българския протест на европейските наказания. Ако България не одобри нужното законодателство, няма по какъв начин да се запорира имущество и за една рубла, тъй като Национална агенция за приходите не разполага с нужните механизми да стори това.

„ Меката мощ “ не заплаща налози

През 2019 година тогавашният български външен министър Екатерина Захариева (сега народен представител от ГЕРБ) заяви, че съветският детски лагер в Камчия от години не е плащал налози и такси и дължи съществени суми на българската страна.

Нейното изявление представляваше нещо като опит за отговор на нейния съветски сътрудник Сергей Лавров, който разгласи „ Камчия “ за подобаваща база за разпространяване на съветското въздействие в България.
Лавров съобщи, че съветската страна желае да придобие комплекс „ Камчия “, който в този момент е благосъстоятелност на Москва, само че не се управлявал добре. По думите на Лавров комплексът е съвършен за разпространяване на съветското въздействие в Европа и използването на „ мека мощ “ от страна на Русия. Бившият ни дипломат в Русия Илиян Василев заподозря, че Кремъл просто желае да си построи разследваща база в България.

Още тогава Атлантическият съвет в България прикани за безапелационна позиция на българските управляващи за изявлението на Лавров. Организацията даже се ангажира с експертна оценка за опциите за покупка на детския лагер в Камчия и включването му към бъдещия координационен център на НАТО във Варна, само че ГЕРБ по този начин и не поде тази самодейност.
През февруари 2016 година департаментът по конкурентна политика на Москва разгласи търг за продажба на целия комплекс при първична цена от тогавашния еквивалент на към 66.5 млн. евро, само че по-късно се отхвърли от продажбата.

СОК „ Камчия “ като екологичен проблем

Природозащитници и екоексперти считат че не е нужно да се чака специфичен закон за съветски наказания, а единствено посредством настоящото екозаконодателство България е можела да си върне комплекс “Камчия ” от кметството на Москва.

Една от опциите е площта, на която попада комплексът, да бъде оповестена за предпазена територия, която по закон може да е единствено обществена държавна благосъстоятелност, т.е. парцелите в нея не могат да бъдат в ръцете на частни лица или непознати страни. При такава догадка обаче страната ще би трябвало да изкупи назад, издигнатото в СОК “Камчия ”.
А обстоятелствата демонстрират, че на територията на комплекса са ситуирани хотелски комплекс “Лонгоз ”, вилно населено място “Пирин ”, детските лагери “Радуга ” и “Черноморски ”, състезателен комплекс “Камчия ”, медицински център “Здравец ”, учебно–възпитателен център “Юрий Гагарин ”, в който се обитават частно приблизително учебно заведение “Юрий Гагарин ” и Авиокосмически център с Планетариум, амфитеатър с 2000 места, панорамен ресторант “Река Море Океан ”.

Как може да се разгласи предпазена територия на морето?

Възможен вид за обособяването на упоменатата предпазена територия е основаването на нов народен парк. Експерти припомниха, че през последните години от време на време се възражда концепцията за отделяне на народен парк „ Българско Черноморие “, с който да се постави завършек на застрояването на плажната линия и да се запазят част от плажовете. В този парк могат да се включат незастроените масиви от 300 дка земя, които се включват в СОК „ Камчия “. Още повече, че самият комплекс се намира в непосредствена непосредственост до естествен резерват „ Камчия “.
Проверка сподели, че за последно през 2013 година Народно събрание даде 1 година период на Министерство на околната среда да извърши изследване и да приготви предложение за основаване на Национален парк „ Българско Черноморие “. Изискваше се с него да се вкара мораториум върху всички градежи и покупко-продажби в 10 девствени плажа и в регламентираните в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие територии.

Година, по-късно стана ясно, че Българска академия на науките предлага парк „ Българско Черноморие “ да обгръща 520 000 дка. В тях е било заложено да влязат редица естествени паркове като „ Златни пясъци “ и „ Странджа “, резерватите „ Калиакра “, „ Камчия “ и „ Ропотамо “, поддържаните резервати „ Балтата “, „ Атанасовското езеро “ и „ Пясъчната лилия “, предпазените местности „ Дуранкулашко езеро “, „ Шабленско езеро “, „ Аладжа манастир “. И още „ Калината “, „ Ракитник “, „ Лиман “, „ Яйлата “, „ Смриките “, „ Ортото “, „ Иракли “, „ Поморийско езеро “ и други
За момента обаче, основно поради лобито на хотелиери и строителни босове, концепцията за сходен парк стои на трупчета.

Близостта на резерват “Камчия ” до комплекса и фактът, че местообитанията на животни и птици са променливи, може най-малкото да докара до нови еко преценки по какъв начин близостта на комплекса въздейства на скъпите типове и дали не е извънредно време да се разшири територията за предпазените типове, показаха специалисти.

Няма да е казус страната да изкупува частни земи

Изкупуването на частни територии от страната в оповестени предпазени територии няма да е казус за България, напомни зеленият Тома Белев. Той напомни, че екоминистерството се готви да изкупува частни земи в предпазената зона “Калиакра ” от Натура 2000.
Последно през лятото на 2021 година стана ясно че страната ще отпусне 13 млн. лева за тази цел. Средствата са от европрограмата „ Околна среда “ (ОПОС) и бяха предоставени на варненската екоинспекция. Причината за изкупуването е, че през януари 2016 година Съдът на Европейския съюз осъди България поради неспазване на екологичните условия при построяването на редица вятърни паркове и голф стадиони в предпазената зона „ Калиакра “. Глоба не бе наложена, само че Европейска комисия разгласи, че ще следи изкъсо какви ограничения се подхващат за обезпечаване на отбраната на биоразнообразието в района и в случай че не е задоволена от тях, може да заведе ново дело, което към този момент ще планува санкции.
От Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна показаха, че сега към момента уточняват цените и документите, по които може да стане изкупуването.

При неизгодни покупко-продажби, страната може да реагира

Природозащитникът Тома Белев счита, че страната може да си върне част от терените в СОК “Камчия ” и при доказване на неизгодни покупко-продажби, посредством които е осъществена непозволена държавна помощ. През 2008 година част от парцелите, попадащи в комплекса, са продадени не по пазарни цени, а по административно избрани цени, съгласно настояща тогава разпоредба.

Разследване на “Дневник ” сподели, че в справката на варненската регионална администрация „ СОК Камчия “ попада със договорка за близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, купена през 2008 година по 9.72 лева на кв.м. Теренът се намира в непосредствена непосредственост до устието на р. Камчия. В управителните органи на три разнообразни компании, купили евтина държавна земя по Черноморието, е взела участие и Станка Шопова, първи секретар на Централен комитет на ДКМС от 1981 до 1989 година, а по-късно и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

Шопова е член на съвета на шефовете на „ СОК Камчия “ ЕАД. Справка с цените на сходни имоти по същото време демонстрира, че те са се продавали по няколко стотин евро на кв.м.
Казусът с продажбата на тези земи на СОК “Камчия ” е съвсем еднакъв с нашумелите заменки на гори и земи, вид “кон за кокошка ”, против които Брюксел започва наказателна процедура и в този момент страната би трябвало да изиска или притежателите на терените да доплатят за държавната земя или пък да продадат отново на страната терена. И там обаче процедурата буксува.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР