* Единението между католици и православни не е невъзможно, защото

...
* Единението между католици и православни не е невъзможно, защото
Коментари Харесай

Очаквайте изненади! Папата  винаги нарушава протокола 

* Единението сред католици и православни не е невероятно, тъй като такава е волята на Иисус * Светият отец идва с намерено сърце и благосклонност да благослови българския народ, споделя монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и ръководител на Епископската конференция на Католическата черква в България
Екзарх Христо Николов Пройков е роден през 1946 година в София. През 1970 година е ръкоположен за дякон от свещеник Кирил Куртев, а на идната година - за духовник от свещеник Методий Стратиев. През 1980-82 специализира каноническо право в Григорианския университет в Рим, а по-късно е енорийски духовник в катедралния храм " Успение Богородично " в София. На 6 януари 1994 година е ръкоположен за титулярен свещеник на Бриула в патриаршеската базилика " Св. Петър " в Рим от папа Йоан Павел II. Ръководи Католическата апостолическа екзархия в България от идната 1995 година През 2009 година е назначен от папа Бенедикт ХVI за съветник на Конгрегацията за Източните църкви на Римската курия. Монсеньор Христо Пройков е притежател на Големия кръст на Малтийския медал Pro piis meritis Melitensi.

- Светият Синод на българската православна черква милостиво разреши на Негово светейшество папа Франциск при визитата му у нас да влезе в патриаршеския храм " Св. Александър Невски ", само че без богослужебни облекла надали не като екскурзиант... Как приехте това, монсеньор Пройков?

- Папа Франциск ще влезе в храма " Св. Ал. Невски " със своите ежедневни одежди, те в действителност не са богослужебни. Но той пожела да направи една персонална молитва пред иконата на Св. братя Кирил и Методий в катедралния храм и Св. Синод позволи това. Има известна разлика от предходната молитва преди 17 години на папа Йоан Павел II, който също пожела да влезе в патриаршеската катедрала. Тогава имаше доста архиереи, митрополити, които участваха дружно с множеството, което посрещна Негово светейшество в храма. Папа Йоан Павел II пристигна за празника на Св. братя Кирил и Методий, с цел да подчертае ролята им за нашата славянска книжовност и просвета. Не инцидентно всяка година главата на Римо-католическата черква посреща за 24 май в Рим публична българска делегация, в която има и православни духовници. Това е едно почитание, едно самопризнание за делото на Кирил и Методий, и най-много за България - за нейната роля в тази историческа задача на двамата братя.

- Икуменизмът, стремежът за единство сред православието и католицизма, сякаш е блян единствено на Римо-католическата черква...

- Не бих споделил. Дори през мрачните 50 години на комунистическата тирания имаше икуменистични връзки сред православната и католическта черква и изобщо сред християнските религиозни общности в България. И те бяха ръководени от православната черква. Имаше една канцелария, която се наричаше Екумена, и тя съществуваше до 10 ноември 1989 година

- Как приемате тезата на православните архиереи, че Римо-католическата черква се е отдалечила от правата религия и обединяване, връщане към общите християнски корени можело да име единствено, в случай че католицизмът още веднъж одобри каноните на Църквата на Иисус Христос...?

- Ще напомня, че Иисус Христос в навечерието на своята гибел в своята свещеническа молитва споделя: " Да бъдат всички едно! " А Иисус е създател на тази черква, в която сме станали християни и се молим и ние, и православните. Всички сме почитатели на Иисус Христос. Също на Евангелието, на неговото обучение също, и на неговата задача, проповядвана от църквата. Следователно доста елементарно за нас е да разберем, че това разделяне на католици и православни е доста човешко. И тъкмо, тъй като е човешко не можем да чакаме кой при кого ще се върне, а по какъв начин по човешки, по-братски ще се приближим едни към други.

- Загубена идея ли е икуменизмът, съгласно вас?

- Не, единението не е невероятно, тъй като не на вятъра Иисус се моли " да бъдат всички едно " . Като Бог той е провиждал тези неща, които в бъдещето ще се случват. Църквата е една божествена институция, излязла от Божиите ръце, само че оставена в човешки ръце. А това, което е в човешки ръце може да бъде разрушено, унищожено. Най-пресният образец е парижката катедрала Нотр Дам. 8-9 века краси света в сърцето на Европа, знак на християнската религия и полезности, а бе на път да бъде унищожена от индивида. Но църквата като божествена институция не може да загине.

- Какъв знак ни дава папа Франциск като избра за мото на своето посещаване " Мир на света ", заглавие на известната енциклика на своя предходник обратно в годините - папа Йоан ХХIII, който ние с съображение назоваваме " българския папа "?

- Всеки папа има собствен жанр, собствен метод на ръководство, свое ентусиазъм по какъв начин да води църквата. Папа Франциск е папа, който упорства и желае църквата да търси мира, помиряването, братството. И на всички места, където отива, папа Франциск е дипломат на този мир. Ето за какво той избра да мине по стъпките на своя предходник Йоан ХХIII, който като кардинал Ронкали 10 години живее в България. И сигурно в доста връзки като папа той е бил въодушевен за своята енциклика от тези години живот в нашата страна. В същата тази енциклика той е минал през България и Балканите. Оттук отива в Гърция, Турция, това са все места, където мирът постоянно е бил доста нежен. От друга страна пък България е една от дребното страни, в които демократичният преход след 1989 година минава в мир, в относително успокоение, в една приемливост. И това е доста показателно, че тук на Балканите, където е дребна България, може да се живее в мир. И папа Франциск не инцидентно избира това място, с цел да насочи зов за мир към всички хора. Логото на визитата е земното кълбо в божиите ръце с една особена светлина на България - трикольорна лента, която обгръща цялата планета. Папата е международна персона. Бидейки в България, той ще притегли интереса на медиите и на целия свят към себе си, само че дружно с това и към България. Когато папа Франциск споделя, че се моли и благославя българския народ, който живее спокойно и насочва зов към целия свят, той желае неговото обръщение да доближи до всички кътчета на земята, където мирът липсва. И ние католиците в България се готвим за посрещането на Негово светейшество към този момент месеци наред с една молитва за мир. Тя звучи всеки ден във всеки католически храм. Тази молитва приключва с думите: " Боже на мира, дай ни мир в душите, с цел да можем да покажем посредством живота си, че мирът е вероятен на земята! "

- Някои анализатори и политици видяха още по-конкретен знак в това, че папа Франциск избра за мото на своето посещаване заглавието на енцикликата на папа Йоан ХХIII- че може би скоро католическата общественост у нас още веднъж ще има своя кардинал...

- Вижте, аз не мога да приказвам по този въпрос. Това е персонален избор на самия папа. Той дефинира къде, в кой регион на света да издигне кардинал . Това може да бъде подсказано от хора, които имат огромно предпочитание, които живеят с един идеал и ще се радват България още веднъж да има кардинал. Като някогашния външен министър господин Соломон Паси, който още по време на визитата на папа Йоан Павел II повдигна намерено този въпрос. И даже направи публично предложение с писмо, само че както виждаме, и до момента няма отговор...

- Можем ли да приказваме за български принос в католицизма? Нашата общественост въпреки всичко е прекомерно дребна

- Аз бих споделил, че България има велики, много авторитетни католически дейци. Нека да напомним за Петър Богдан Бакшев, който написа първата българска История, един век преди Паисий Хилендарски. Филип Станиславов пък издава първата печатна книга " Абагар ". Архиепископът Петър Парчевич, който е огромната персона в първото въстание против турския подтисник - Чипровското. След това той обикаля цяла Европа, с цел да направи известна българската идея за независимост и да разсъни духовете, да притегли вниманието на Западния свят. Всички те са за нас една чест, една горделивост, една наслада, че в нашата черква са израснали такива просветени люде, същински българи. И дай, Боже, да има други сходни образци.

- Има ли някакви промени в формалната стратегия за визитата на папа Франциск, която бе оповестена авансово? Например заприказва се, че Негово светейшество ще направи един кръг с папамобила на площад " Ал. Невски ", с цел да го видят от близко хората...

- Доколкото знам това ще бъде преди литургията на 5 май след обяд на площад " Княз Александър I ". Папата евентуално ще мине с папамобила, както го прави на площад " Св. Петър " в Рим.
Франциск.

- Всички, които са имали по-близки контакти с папа Франциск, споделят, че това е невероятен папа - доста земен, сърдечен, открит. И при съвсем всяка своя аудиенция нарушава формалния протокол - стопира измежду миряните, благославя дечица и хроми... Очаквате ли това да се случи в София и в Раковски?

- Не мога да кажа, не можем да предвидим какво може да се случи. Но папа Франциск в действителност носи в себе си изненадата. Може да прегърне неработоспособен, може да вземе едно дете, да го целуне и да го благослави. Това е нещо доста особено, което виждахме и при папа Йоан Павел II. Папа Бенедикт, може би поради възрастта си, бе по-сдържан. Този жанр на папаския понтификат на папа Франциск, е нещо, с което той притегля благосклонностите на хората. Аз съм имал опция нееднократно да се убедя в това. Целия месец октомври бяхме дружно с него, в края на февруари отново имахме съвещания с неговото наличие. Той не идва тържествено при владиците, с цел да създадем шпалир, а ни посреща на вратата. В началото това беше сензация за нас, само че в този момент считаме тази непрестореност за нещо всекидневно. В кафе-паузите идва и пие кафе с нас. Всеки може да се приближи и да беседва другарски с него.
Ще забележим по какъв начин ще мине визитата му в България. Но аз се надявам, че с това намерено сърце, с което папата идва, и тази благосклонност, която проявава към всички нас, всичко ще бъде на равнище. Преди няколко дни пред италиянски публицисти папата ни направи невероятна реклама - сподели, че като дете в Аржентина е ял българско кисело. Баба му го е квасила и му казвала: " Това е българско кисело мляко, би трябвало да знаеш... "

- Много блага се готвят за папа Франциск... Чипровски килим с логото на визитата му, картина на храма " Пресвето сърце Исусово " от община Раковски. Тези блага бяха оповестени официлано, само че кой знае какъв брой хора още желаят да го зарадват..

- Така е, само че са лимитирани опциите на папата да одобри всички дарове. От името на католическата общественост в България ще му подарим една икона на Св. Богородица, която е обвързвана по доста забавен метод отново с папа Йоан ХХIII. През тези 10 години, които е бил у нас, той е обикалял България и тя е влезнала в сърцето му. Несебър му е станал обичан град, привлякъл го такава степен, че той моли папа Пий ХI да му смени купата с Месемврийски. Папата се съгласил и той се назовава по този начин и в Париж, и във Венеция - архиепископ Месемврийски. В самия Несебър му харесала една икона на Св. Богородица. Кардинал Ронкали си прави копие и я носи със себе си до последния си мирис и като папа. В стаята, в която умрял са намерила тази икона на Св. Богородица. Копие от нея ние ще поднесем на Негово светейшество папа 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР