Един от най-разпознаваемите тоалети в американската филмова история - синьо-бялата

...
Един от най-разпознаваемите тоалети в американската филмова история - синьо-бялата
Коментари Харесай

Роклята на Дороти от Магьосникът от Оз от 1939 г. се продава на търг

Един от най-разпознаваемите тоалети в американската кино история - синьо-бялата карирана рокля, която младата Джуди Гарланд носи като Дороти в революционния за времето си типичен филм от 1939 година " Магьосникът от Оз ", ще бъде препоръчан за обмен, съобщи Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

В продължение на десетилетия една от версиите на роклята, която Гарланд носи във кино лентата, е считана за изгубена в Католическия университет на Америка, където при започване на 70-те години на предишния век е подарена на някого от театралния факултет. Впоследствие следите ѝ се губят и тя се трансформира в нещо, което хората считат за мит. Разчистване, направено предходната година, води до намирането на роклята в остаряла кутия за обувки и в този момент тя отива на търг.

Очаква се носталгичният фактор да изиграе своята роля, когато тоалетът бъде препоръчан за обмен на търга " Класически Холивуд: Кино и телевизия ", проведен от аукционна къща " Бонамс " на 24 май в Лос Анджелис.

Предварителната оценка на роклята е сред 800 000 и 1,2 милиона $. От " Бонамс " тази седмица изложиха тоалета в офиса си в Ню Йорк, преди да го изпратят в Калифорния. Там публиката също ще може да види роклята, преди тя да бъде препоръчана на търга.

Хелън Хол от " Бонамс " отбелязва, че пазарът на сувенири, и по-специално на кино костюми, е мощен, и че " Магьосникът от Оз " е " културен крайъгълен камък ".

" Хората доста добре помнят първия път, когато са гледали кино лентата и резултата, който той е оказал върху живота им ", споделя Хол. Филмът е прочут с музиката, разговора и образните си резултати, изключително когато Дороти минава от сивия Канзас към превъзходната многоцветна страна Оз.

По време на фотосите на кино лентата за Джуди Гарланд е изработен повече от един костюм. Според Хол е известно за съществуването на четири рокли. Само две от тях, в това число тази, открита в Католическия университет, са с блузата, която актрисата носи изпод. През 2015 година от " Бонамс " продадоха на търг друга рокля с блуза за над 1,5 милиона $.

Съществуват и няколко непокътнати чифта от рубинените пантофки, които Джуди Гарланд носи във кино лентата. Един от тях се намира в сбирката на " Смитсониън ".

Роклята е в положително положение. При изследването ѝ е открито, че Гарланд я носи в сцена от кино лентата, в която се сблъсква в палат със Злата магьосница от Запада.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР