Вулканът Руанг в източната част на Индонезия изригна отново снощи,

...
Вулканът Руанг в източната част на Индонезия изригна отново снощи,
Коментари Харесай

Вулканът Руанг изригна отново, обявиха най-висока степен на тревога

Вулканът Руанг в източната част на Индонезия изригна още веднъж нощес, озарявайки небето и изхвърляйки лава, което накара управляващите да покачат степента на паника и да затворят близките летища, съобщи Ройтерс.

Националният Център по вулканология и справяне с последствията от геологически рискове и издаде най-висока степен на предизвестие след изригването в ранните утринни часове. Местните поданици са призовани да не доближават вулкана.

Местните незабавни служби разгласиха видеоматериали, в които се виждат мълнии над кратера, червени облаци лава и скали, изхвърляни от въздуха и падащи към острова.

Агенцията прикани жителите в радиус от шест километра неотложно да се изтеглят, предупреждавайки за по-нататъшни „ избухливи изригвания “.

Изригването съответствува със усилване на сеизмичната интензивност към вулкана. По-рано този месец изригванията на Руанг накараха стотици души да се изтеглят, а летището на регионалния център Манадо да затвори порти. Някои околни домове бяха развалени.

Властите в този момент още веднъж затвориха летището в Манадо, базирайки се на вероятното разпространяване на вулканична пепел.

Остров Руанг, който е на към 100 км от Манадо, е дом на повече от 800 поданици, множеството от които бяха евакуирани след последните изригвания, написа Българска телеграфна агенция.

Индонезия се намира в така наречен Тихоокеански огнен пръстен, зона с висока сеизмична интензивност, където се срещат голям брой тектонични плочи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР