Лекарката ще преглежда на 19 май в ДКЦ Бургасмед Д-р

...
Лекарката ще преглежда на 19 май в ДКЦ Бургасмед Д-р
Коментари Харесай

Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден

Лекарката ще преглежда на 19 май в ДКЦ „ Бургасмед ”

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „ Пълмед “. На 19 май, неделя, от 11 часа, тя ще организира платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „ Бургасмед ”, които в началото ще бъдат веднъж месечно. Във фокуса на нейните ползи е битката с наднорменото тегло и потреблението на храната като лекарство при редица болести в региона на гастроинтестиналния тракт. Тя е създала диетичен режим, които кара метаболизмът да се „ забърза “ и организмът се настройва да употребява храната като сила. Тази скица се състои от три етапи, при които в границите на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с вярна терапия, тя лекува сполучливо разнообразни гастроентерологични болести, измежду които подагра, панкреатит и колити.
  
Преяждането и несъразмерната приложимост на алкохолни питиета е нездравословно постоянно, само че при изобилните трапези, които обичайно вършим по празниците, тези две феномени не са необичайност. Това може да докара до обостряне на разнообразни хронични болести като панкреатит, язва, гастрит, колит и да докара до декомпенсация на  хронично чернодробно заболяване.
 
За да не се стига до такава степен правилото е да сме умерени с храната и напитките на празничната маса и по-късно.
 
Яйцата са значима част от празничния обред за Великден, а за всеки български дом боядисването им е заредено с доста приятни страсти. Яйцата са извънредно хранителни и макар че имат избран алергенен капацитет, техните изгоди надвишават минусите.
 
В едно огромно яйце има към 72 калории, 6 грама протеин и 5 грама потребни мазнини. То съдържа витамините D, E, K, B6, калций и цинк. Освен това едно яйце има над 200 мг холестерол, което е над половината от целесъобразния дневен банкет от 300 мг. Трябва да се посочи, че холестеролът в диетата не покачва безусловно холестерола в кръвта. Тялото ни има потребност от холестерол, който взе участие в построяването на клетъчните мембрани и в синтеза на витамин D и жлъчни киселини.
  
Яйцата съдържат също магнезий, фосфор и калий, които подкрепят здравето на костите, сърцето и мускулите.

Според научните проучвания, в случай че нямаме проблеми с холестерола, изцяло задоволително е да си позволим до 3 яйца на ден. Независимо от обстоятелството, че по-голямата част от популацията попада в тази група, аз предлагам за великденската софра потреблението на не повече от 2 яйца. При пациенти с висок холестерол и жлъчно-каменна болест - не повече от 3 яйца седмично.

По отношение на яйцата, за най-хубави здравословни резултати е хубаво да си даваме по няколко дни в седмицата отмора. Също по този начин е добре да купуваме яйца от биологично отглеждани кокошки, с цел да избегнем опцията от съществуване на хормони и антибиотици в тях.

Другата обичайната храна за празника е козунакът, само че дано не забравяме, че той е един много калоричен артикул  - 400 калории на 100 грама, който също би трябвало да се употребява с мярка. Много би трябвало да внимаваме с качеството.
 
В днешно време купуваме общоприет полуфабрикат, който няма нищо общо с същинския козунак, подготвен от пресни яйца, домашно мляко, масълце, захар, ванилия, лимонена коричка. Купешкият е докаран на усет и аромат, на всичко от горната страна е много устойчив във времето. И това проличава от наличието на продуктите, в които единственото същинско нещо е брашното. Изкуственият подсладител се избира от производителите, тъй като е доста по-евтин от захарта, а е 30 пъти по-сладък от нея, т.е. нужно е относително малко количество. Точно той е една от най-вредните съставки в евтините козунаци. Вредата на синтетичния подсладител върху организма е потвърдена от дълго време. Панкреасът получава сигнали, че в тялото постъпва нещо сладко и той стартира да създава инсулин, с цел да контролира кръвната захар. Но същински захари, на които инсулинът да реагира няма, той не разпознава тези изкуствени подсладители и равнището му в кръвта остава високо. В резултат на това апетитът се покачва до „ вълчи “, изключително към сладка и мазна /калорийна/ храна и се стига до небалансирано равнище на кръвната захар. Ето основата на националната мъдрост „ гладен и пълен “. Това се получава при систематична корист с изкуствени подсладители, които са в обилие в безалкохолните питиета, сокове в кутии, доста от сладкишите и други сладкарски произведения.
 
В козунаците се влагат и доста Е-та, които се ползват за по-голяма продължителност, усет, за добър цвят и търговски тип. Те могат да провокират алергии, храносмилателни разстройства, кожни обриви, свръхвъзбудимост, изключително при децата.
 
Освен това по Великден е признато да се подготвя и агнешко, което е извънредно потребно алено месо. В него наличието на холестерол е доста по-малко от другите червени меса. Наситено е с разнообразни витамини, измежду които е витамин В12, както и цинк, желязо, магнезии и витамин D.
 
Важно е да не се прекалява с използването му, да не е тлъсто и порцията да съдържа не повече от 120г. То би трябвало да се се употребява с нараснало внимание от хора с висок холестерол и пикочна киселина, заради богатия му източник на пурини.
 
Особено уместно е след празниците да създадем няколко детоксикиращи дни. За бърза детоксикация и ликвидиране от насъбраните отрови съм създала характерни стратегии и интензивно ги предлагам на моите пациенти.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР