Разследването на полицията в Чехия за взривовете, избухнали във военни

...
Разследването на полицията в Чехия за взривовете, избухнали във военни
Коментари Харесай

Заподозрените остават в Русия. Какво откри чешкото разследване на взривовете във Врбетице

Разследването на полицията в Чехия за гърмежите, избухнали във военни хранилища във Врбетице на 16 октомври и 3 декември 2014 година, удостовери, че те са породени от сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ . Това Националният център за битка с тероризма и проведената престъпност ( NCOZ ).

Експлозиите преди десетилетие предизвикаха гибелта на двама души и вреди за над 1 милиард чешки крони. През 2021 година чешкото държавно управление упрекна.

Междувременно английските управляващи и проверяващият уебсайт Bellingcat идентифицираха съветския екип на ГРУ, обвързван с офанзивата против някогашния двоен съветски сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 година Същите сътрудници с детонацията в Чехия и с отравянето на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев в София през 2015 година

Двамата хипотетични сътрудници на ГРУ, обвинени от чешките управляващи, че стоят зад случая във Врбетице, са Александър Мишкин и Анатолий Чепига . Те са същите, упрекнати от Англия в отравянето на Скрипал, дружно с Денис Сергеев , който България пък проверява за отравянето на Гебрев.

" Полицейските управляващи смятат за потвърдено, че детонациите и на двата склада във Врбетице са осъществени от членове на съветското военно разузнаване [...], чийто претекст е попречване на доставката на оръжие и муниции в регионите, където съветската войска организира своите интервенции ", оповестява в този момент чешката полиция.

Оттам прецизират, че следствието им не е завършило, защото Русия отхвърля подпомагане за възможното определяне и задържане на обвинените за гърмежите.

" Тъй като обвинените остават в Русия и управляващите на Руската федерация са отказали да изпълнят настояванията, отправени от Чешката република посредством интернационална правна помощ, на съображение, че обработването на чешкото искане може да навреди на суверенитета, публичния ред и значими ползи на Руска федерация, не е допустимо да се получи нужната информация ", декларира NCOZ.

Чешкото следствие до момента е провеждано взаимно с Англия , Украйна и Съединени американски щати . Молби за интернационално право съдействие са били изпращани и до Словакия , Унгария , Полша , България , Австрия , Нидерландия и Гърция .
Руски сътрудници са пробили службите на Австрия. Как в тази шпионска спекулация се откри и българска с
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР