Охлаждането на инфлацията увеличава значително шансовете на България за приемане

...
Охлаждането на инфлацията увеличава значително шансовете на България за приемане
Коментари Харесай

МФ за приемане на еврото: Ще заявим извънредни доклади при изпълнение на ценовия критерий

Охлаждането на инфлацията усилва доста възможностите на България за приемане на еврото от 2025 година За първи път от лятото на 2021 година годишната инфлация в България слиза под 3% – за април 2024 година тя се сви до 2.4%, колкото е и в еврозоната. Затова страната ще съобщи ексклузивен конвергентен отчет наесен.

“Според предварителни оценки, които взимат поради последните оповестени данни от април, съществува възможност България да извърши критерия за ценова непоклатимост преди края на 2024 година В тази връзка страната има желание да съобщи изключителни отчети при осъществяване на ценовия аршин ”.

Така от Министерството на финансите (МФ) дадоха отговор на въпрос на Euractiv ще изискат ли ексклузивен конвергентен отчет за инфлацията наесен.

“Най-актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за инфлацията през месец април удостоверяват ясната наклонност за закъснение на темпа на инфлацията в страната. Следва да се регистрира и динамичността на инфлационните процеси в България и еврозоната, и времевото закъснение при отразяването ѝ в референтната стойност на критерия ”, означават от МФ в отговора си.

Редовният конвергентен отчет следва да излезе през юни, само че ангажимента за изключителния отчет – ако България извърши критерия за инфлацията, беше направена още през януари. Два месеца по-късно министърът на финансите Асен Василев беше планувал, че сред юни и септември България ще успее да се вмести в критерия за равнището на инфлация, който да разреши страната да получи покана за еврозоната. В летните месеци обичайно инфлацията е незначителна или негативна.

Сигнал, че присъединението на България към еврозоната е изцяло допустимо “по някое време следващата година ” даде и еврокомисарятпо икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони при визитата си в София. Ние сме оптимисти, че до края на годината България ще може да реализира и критериите за инфлацията, сподели той.

Според него няма разлика в отношението към България и Хърватия в процеса на присъединение към еврото и уточни, че „ цялото семейство на еврозоната е доста щастливо от опцията по някое време през идната година да се причисли 21-ви член, а точно България “.

Инфлацията е един от критериите за еврозоната и едно от трудностите за България, която извършва останалите три – непоклатимост на валутните курсове, което е заслуга на валутния борд; дефицитът да не надвишава 3%; дълготрайни лихвени проценти не по-високи от 2 процентни пункта над размера в трите страни членки с най-хубави индикатори в региона на ценовата непоклатимост.

Според критерия за ценова непоклатимост размерът на инфлацията не може да надвишава с повече от 1.5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те страни членки с най-хубави индикатори. За април страните с най-ниска инфлация са Литва (0.4%), Дания (0.5%) и Финландия (0.6%). С 2.4% за април България се отклонява нищожно.

Финансистът Румен Гълъбинов разяснява, че към средата на годината макроикономическите индикатори на България ще дават отговор на всички критерии по Маастрихт за участие в еврозоната.

“Инфлацията е единствената въпросителна и в случай че не отговаряме, ще е с пренебрежимо малко отклоняване ”, споделя той. Гълъбинов отбелязва, че Европейска комисия планува Брутният вътрешен продукт за България да нарасне с 1.9% през 2024 година и 2.9% през 2025 година, като прогнозите за недостига са надлежно 2.8% и 2.9% надлежно за тази и идната година.

 

Източник " Факти "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР