България се готви за мащабна трансформация на енергийния си сектор,

...
България се готви за мащабна трансформация на енергийния си сектор,
Коментари Харесай

Евтин ток, скъп газ и край на старите коли

България се готви за огромна промяна на енергийния си бранш, като обновеният Интегриран проект за енергетика и климат предлага амбициозни ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания и преход към възобновими източници.

Край на старите коли

Планът планува възбрана за импорт и продажба на коли, които не дават отговор на екологична категория Евро 4, което на процедура значи завършек на колите над 20 години. Освен това, ще бъдат въведени по-високи налози за старите коли и ще се подтиква закупуването на електрически и хибридни транспортни средства.

Електрификация на превоза

За да подкрепи прехода към електрически коли, държавното управление възнамерява да построи 10 000 зарядни станции в цялата страна. Целта е до 2026 година броят на електрическите коли да доближи 30 000, а делът на електрическата сила в превоза да се усили до 55,8% до 2050 година

Слънце и вятър на фокус
В енергийния бранш фокусът ще бъде върху слънчевата и вятърната сила. Прогнозите са, че до 2050 година новоизградените мощности от слънчева сила ще доближат 7673 MW, а от вятърна - 4 GW. Целта е от 2025 година нататък съвсем половината от производството на ток да идва от възобновими източници.

Евтин ток, безценен газ

Увеличаването на каузи на възобновимите източници се чака да докара до спад в цената на електрическата енергия, като до 2045 година цената на киловатчас може да падне до 12,6 ст. От друга страна, цената на газа се чака да се усили доста след 2035 година заради смесването му с водород, биогаз и синтетичен метан.

Амбиции за промяна

Предложените ограничения са амбициозни и изискват обилни вложения и промени в държанието на потребителите. Ако бъдат сполучливо осъществени, те могат да доведат до доста понижаване на нездравословните излъчвания и по-устойчива енергийна система за България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР