Двустранните търговски отношения между България и Мароко се развиват динамично

...
Двустранните търговски отношения между България и Мароко се развиват динамично
Коментари Харесай

Стокообменът между Мароко и България бележи ръст от над 20% за 2018 г.

Двустранните търговски връзки сред България и Мароко се развиват динамично и възходящо. През първите седем месеца на 2018 година стокообменът сред двете страни възлиза на над 140 млн.щ.д. и бележи растеж от над 20% по отношение на същия интервал за 2017 година Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов при откриването на българо-мароканския бизнес конгрес в Казабланка. Форумът е част от визитата на държавната делегация, водена от премиера на България Бойко Борисов.

По думите на икономическия министър българският бизнес има дълготраен интерес и търси благоприятни условия за растеж на експорта към стопанските системи от района, включително и към мароканския пазар. В тази връзка той отличи сегашния конгрес като добра опция да бъдат показани преимуществата и качествата на продуктите, индустриалните технологии и ноу-хау, употребявани в двете страни. „ Отчитаме също и обстоятелството, че Европейски Съюз е главен външноикономически сътрудник на Мароко, който има статут на асоциирана страна към Европейски Съюз от 2000 година, а през 2008 година му бе възложен " напреднал статут " в връзките с Евросъюза “, акцентира още той.

Министър Караниколов посочи, че България се стреми да развива капиталоемки и новаторски производства с висока добавена стойност, да усъвършенства бизнес климата и опциите за развиване на технологиите. „ Имаме капацитет да притеглим марокански вложения и да предоставим удобни благоприятни условия за действия в редица области като осведомителни и информационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм “, сподели той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР