Въпреки че не вижда непосредствен проблем с ипотечното кредитиране, БНБ

...
Въпреки че не вижда непосредствен проблем с ипотечното кредитиране, БНБ
Коментари Харесай

БНБ все пак призна за потенциален риск при ипотечното кредитиране

Въпреки че не вижда непосреден проблем с ипотечното кредитиране, Българска народна банка въпреки всичко призна за " евентуален риск ", обвързван с него.

Управителят на централната банка Димитър Радев съобщи през днешния ден, че Българска народна банка ескалира регулаторните си дейности, преминавайки " от режим на статистическо наблюдаване към режим на надзорно наблюдаване и отчетност със съответни наложителни условия " към банките за отпуснатите заеми, обезпечени с жилищни парцели.

Реакцията идва на фона на мненията на икономисти, че страната има риск от балон на жилищния пазар и при кредитирането. 

В понеделник Българска народна банка разгласи шест индикатори, които финансовите институции са длъжни да съблюдават при отпущането и предоговарянето на заемни средства. Те и до момента следяха част от тези критерии. 

Т.нар. ограничения включват обвързване банките да наблюдават съотношението сред размера на заема и цената на обезпечението, на настоящите заплащания по обслужването на дълга и месечния приход, на размера на дълга и годишния приход, на размера на обезпечения с недвижима собственост заем и годишния приход на кредитополучателя, както и оптималния период за погасяване на отпуснатия заем.

В изявление пред Българска телеграфна агенция Радев прецизира, че задачата на ограниченията " е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия бранш за съответна реакция, в случай че този риск стартира да се материализира. "

Прогнозата му, в същото време, е, че " в всеобщия случай и в кратковременен проект кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени от измененията ".

" Подобен метод е изцяло в духа на доктрината на Българска народна банка да приготвя бранша за работа при неподходящи развития на кредитния пазар, даже вероятността от сходни развития да наподобява минимална сега ", показва още гуверньорът.

В изявлението той споделя и че през последната година Българска народна банка се намира " в дейна връзка с банките ", като дейностите и индикаторите им " са удостоверение за съответна реакция ".

Освен шестте индикатори, при започване на седмицата Българска народна банка разгласява и разбор, съгласно който няма прегряване при жилищното кредитиране, макар ръстта на отпусканите заеми. Отпусканите заеми, обезпечени с парцели, са нараснали с 19,9 % през предходната година. За 2022 година нарастването им е било с 16,1 %, а през 2021 година и 2020 година - надлежно с 15 % и 10,1 %.  
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР