Доскоро Столичната община бе известна, че не изпълнява качествено и

...
Доскоро Столичната община бе известна, че не изпълнява качествено и
Коментари Харесай

Електронна София - хубава е, но не е готова

Доскоро Столичната община бе известна, че не извършва качествено и в период ремонтите на уличната и останалата градска инфраструктура. Крилатите изречения „ Хубаво е, само че не е готово “ и „ Ремонт на ремонта “ се родиха точно заради реконструкциите на ул. „ Граф Игнатиев “, за която още не ясно дали има Акт 16, поради забатаченото в директен и метафоричен смисъл обновление на Западен парк, заради разширението на бул. „ Т. Каблешков “, половината от което бе отсрочено за след крайния период поради бавещото се строителство на нови и ремонта на съществуващи детски градини и училища и т.н.  " Хубаво е, само че не е готово " вече приляга и на технологичните електронни планове на администрацията на Йорданка Фандъкова.

Проблеми сътвори общинската система за кандидатстване за детска градина в София. Причината бе, че софтуерът на мрежата се оказа прекомерно комплициран, което затрудни немалка част от родителите. Техните адреси първо трябваше да се вкарат, а по-късно трябваше специално да се означи, че този аршин ще бъде употребен в битката за по-добро класиране. В резултат много наставнически профили се оказаха с непълни данни, защото в тях липсваше деклариран или доказан адрес. Той е значим за класирането, защото носи спомагателни точки. Това накара Столичната община да отвори системата отначало, с цел да може хората да актуализират данните в заявките си. Заради това София разгласи, че отсрочва класирането с 3 дни.  Вместо на 14 май беше оповестено на 17 май, когато родителите на 10 252 момчета и девойки схванаха, че за техните деца няма място в общинска детска градина. " Системата в допълнение усложни процеса и задълбочи рецесията, като в никакъв случай до момента не е имало толкоз неприети деца. Същевременно общината съумя само в това, в което е най-хубава – да упрекна родителите и комфортно да се скрие зад хаоса ", разяснява гражданската организация " Спаси София ". 

Родителите обаче не бяха единствените, към които столичната администрация опита да пренасочи прожекторите на публичното внимание, отмествайки ги от себе си. Въпреки че ръководи София от 2009 година, самата Фандъкова опитва да трансферира виновността за изчезналите места в детските градини на няколко районни кмета от опозицията, чийто първи мандат стартира през ноември 2019 година Кметът направи " неочаквана инспекция " на градежа на детската градина в ж.к. " Кръстова вада ", където даде да се разбере, че съгласно нея главен провинен за рецесията с детските градини е кметът на " Лозенец " Константин Павлов от " Демократична България ". Тя уточни към незавършилия градеж и съобщи, че той е трябвало да завърши м.г. " Това са 150 места ", съобщи Фандъкова, пропускайки обстоятелството, че след първото класиране 10 525 деца останаха отвън общинската система. По-същото време в пропагандната акция се включи и председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева. Тя също изкара Павлов основен провинен за неналичието на задоволително места за децата в София, като дори изиска оставката му. 

Кметът на Лозенец отговори, че в началото срокът за завършването на въпросната детска градина е бил през 2018 година, към година преди той да бъде определен на поста.  " Когато заех поста си през есента на 2019 година живеех с мисълта, че детската градина в „ Кръстова вада “ е пред довеждане докрай и, почтено казано, чаках само поканата за приемане на постройката. Днес Малина Едрева е поискала оставката ми на сесия на СОС заради незавършеното строителство. Не знам с кои очи ми желаят оставката за план, чийто първи период за довеждане докрай е бил през 2018 година Припомням - това е план от 2015 г, обжалван до 2017 година, стартират 2018 година, спрян за 250 дни (!) сред средата на 2018 и началото на 2019 година ", разяснява Константин Павлов във Фейсбук.

Решението на администрацията на Фандъкова да отвори наново системата за кандидатстване в детските градини ядоса част от родителите, които излязоха на протестпред постройката на общината. Причината бе съмнение, че спомагателното отваряне може да се употребява за операции. " Съобщено бе, че системата за кандидатстване ще бъде отворена, тъй като доста хора са се объркали и не са въвели вярно своите критерии. Това е неприемливо и в прорез с всички законови права на кандидатстващите. Системата освен бе отворена за прибавяне на въпросните критерии, а и с опция за промяна на кандидатури, което напълно трансформира опциите за влизане в детски заведения и обезсмисля труда на хиляди родители, изгубили от своето време да считат и подреждат за по-голям късмет ", обясниха уредниците на митинга пред „ Московска “ 33.Родители обявиха още, че ще нападат решенията на администрацията и в съда, защото инцидентното отключване на системата за пренареждане на кандидатурите не е включено в графика на общината, както изисква наредбата за банкет в градините.

 

Много под равнището на упованията се оказа и нова друга общинска система

 

След 17 година очакване и при изхарчени над 90 млн. лева от няколко дни в градския превоз на София действа електронна система за таксуване на пасажерите. Както и при доста други планове на Столичната община, се оказа, че така наречен билет система не е изцяло подготвена  и усъвършенствана на старта си и че все още не може да донесе на софиянци всички изгоди, поради които тя се основава.

От 11 май всички пасажери в публичния транспорт към този момент могат да се самотаксуват с банкови кредитни и дебитни карти, без да е належащо да си купуват книжен билет. Достатъчно е качилият се да приближи картата си до някой от електронните четци, инсталирани в транспортното средство. Засега обаче това таксуване е допустимо единствено в наземния превоз – рейсовете, трамваите и тролеите, до момента в който в метрото тепърва следва да се пусне в употреба. Всичко това се случва, макар че съгласно предизборните обещания на  Фандъкова билет системата трябваше да проработи най-късно на 1 януари 2021 година Впоследствие Центърът за градска подвижност разгласи, че отсрочва старта ѝ за май с разяснение, че към нея е пропуснато да се интегрира най-новият трети лъч на софийското метро, почнал да работи през лятото на м.г.  Месец май 2021 година  е на път да си замине, но стана ясно, че с билет системата не е обвързвано цялото метро. 

Веднага след въвеждането в употреба на новото електронно таксуване се видя, че

 

Столичната община още не е готова и по други основни тематики,

 

свързани с него. Администрацията няма отговор на въпроса да се вкара ли друга цена на билетите за по-кратките и по-продължителните пътувания. Чак седмица след старта на новия способ за отчитане на пасажерите от ГЕРБ оповестиха, че занапред ще създават комисия, която да изготви нова тарифна политика на столичния публичен превоз. „ Въвеждането на нови тарифни артикули, които да регистрират пропътуваното време и/или разстояние, ще допринесат, от една страна, за по-справедливо таксуване на действително употребяваната от пасажера транспортна услуга, а от друга, ще повишат приходите на системата на публичния транспорт и съответно качеството на обслужването “, разясниха от ГЕРБ в известието си, без да признаят, че предложенията за по-справедливо таксуване на пасажерите отдавна вече трябваше да са подготвени, откакто договорът за построяването на билет системата е в действие от декември 2018 г. 

 

Появи се и нов недостатък

 

Макар на думи новият потребителски уеб портал на Центъра за градска подвижност -  да предлага услугата „ Заяви на нова електронна карта “, посредством която на пасажерите не би трябвало да се постанова да се редят на дълги опашки пред касите на ЦГМ, за да подават заявки за превозен документ на хартия, на процедура се оказа, че редене въпреки всичко ще има. Затова сигнализира софиянец в обществените мрежи. „ Интегрираната система за градски превоз за милиони " работи ". Попълних онлайн заявление за карта, отивам да я взема - ми ние нямаме достъп. Попълнете тук формуляр. Влизам в профила си, тая карта я няма. И никой не знае къде е. Диктувах мейли, телефони, номер на карта. Шест телефонни диалога и най-после: отидете до бюрото да ви вкарат мейла. Ми аз съм го попълнил! Ми единственият вид е там служителката да го вкара. Т.е. цифровизация отвред. Йорданке, оставка, незабавно! “, заяви за премеждията си жителят. Други клиенти на градския превоз пък попитаха за какво с една дебитна или кредитна карта не може да се заплати повече от веднъж. 

Все повече се приказва за високото равнище на българските IT експерти и за все по-големия принос на софтуерния сектор при образуването на Брутният вътрешен продукт на страната. Логичният въпрос е за какво този взрив все не стига до държавните и общинските институции и в частност до Столичната община.  В резултат на сериозен цивилен напън при започване на 2020 година администрацията в София най-сетне се съгласи да стартира да разгласява авансово документите, които Столичният общински съвет следва да разисква и гласоподава. Въпреки че хората желаеха да се случи незабавно, ръководещите от ГЕРБ  обявиха, че общинските съветници и служителите ще учат и упражняват две години по какъв начин се качват документи в машинно четим формат в интернет. Така като финален период да се откажат от хартията от " Московска " 33 оповестиха датата 02.02.2022 година

Естествено общината за следващ път стана обект на смешки и насмешки поради своята тромавост и допотопност. Роди се виц, че се търсели доброволци за бригада, която да качи няколко PDF-а до кабинета на Фандъкова. Едва откакто софиянци започнаха да осмиват служителите, те се поправиха и документите на СОС започнаха да се появяват онлайн единствено месец-два след експлоадирането на абсурда.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР