Дори да приемем, че страхът от изкуствения интелект и автоматизацията

...
Дори да приемем, че страхът от изкуствения интелект и автоматизацията
Коментари Харесай

Професиите, които са в риск заради AI и автоматизацията. Трябва ли да се притесняваме?

Дори да приемем, че страхът от изкуствения разсъдък и автоматизацията е пресилен, неизбежно редица браншове ще бъдат повлияни. Трудно е да кажем сигурно какъв брой работни места ще бъдат сменени от машини и логаритми, само че такива ще има. Важно е да се означи и, че даже нещо да се случи, преходът няма да е мълниеносен.
Каква е повода да се търси иновация преди всичко?
Ефективност. В дълготраен проект е по-евтино да инвестираш в роботи, които вършат минимални неточности, от едвам плащаш заплати на хора, които сигурно не са толкоз ефикасни. Работодателите ще понижат въздействието на фактори като болничен, обща мързеливост, човешки неточности.

Ако един робот и неговият програмен продукт са направени добре, грешките ще бъдат сведени до най-малко. Той може да обработва доста повече информация от индивида и на база на нея да взима най-хубавите решения.
Кои браншове ще бъдат наранени?
Според отчет на Brookings Institution, една четвърт от работните места в Съединени американски щати са застрашени от автоматизация в идващите години. Според създателите даже при настоящето развиване на технологиите е мъчно някоя специалност да не бъде наранена. Най-рискови са рутинните специалности – извършващи физически и умствени задания, които са предвидими. Машините могат да ги вършат без спиране – множеството позиции в производството, подготвяне на храна, съществена административна активност и прочие.

Доставките също ще бъдат наранени. Един образец за това е планът на Amazon да прави доставки с дронове. Виждаме планове за самостоятелни камиони, виждаме упорита работа за изработката на ежедневни самостоятелни коли, които да транспортират хора. Пред всичко това обаче стои освен потребността от съвършена технология, само че и сериозна битка с регулаторите.
Финанси
Това е промишленост, която се ръководи от количества и цифри. Перфектно място за изкуствения разсъдък. Swedbank е банка, която вкарва чат бот в обслужването на клиентите си. В 78% от случаите той дава решение на казуса на клиента при първи контакт. Постига това още в първите си три месеца.

Бизнес анализаторите също могат да имат терзания, тъй като AI логаритмите обработват големи количества информация и вършат разбори и прогнози доста по-бързо. Те непрекъснато наблюдават развиването на пазара и могат да плануват много сюжети, които са в полза на банките. Подобен резултат ще има и в застрахователния отрасъл.

Autonomous, компания за финансово-технологични изследвания, заключва, че до 2030 година щатските компании ще спестят $1 трилион посредством повишение на продуктивността и по-ниски разноски за заплати.

До 30% от промишлеността може да бъде наранена от тези промени. Крайният клиент надали ще усети нещо кой знае какво, само че доста чиновници ще се поизпотят. Това е обикновено, защото целия бранш се движи на база постигнатите резултати.
Право
Дълго време се смяташе, че юристите няма да бъдат наранени от AI, защото техните случаи са неповторими и изискват освен това от елементарни сметки – човешка прозорливост. Учените обаче доста настойчиво работят върху деконструирането и на най-човешките задания до елементарни цифри.

Едва ли можем да приказваме за изгубването на адвокатската специалност, само че доста длъжности, които се намират към тях действително могат да станат ненужни. Говорим за изследване, подготовка на документи и други сходни. Това е крачка към основаването AI юрист, който ще печели каузи с по-малко пари и за по-кратко време, ровейки се в закони, правейки комплицирани връзки сред обстоятелства и други сходни неща.
Здравеопазване
Много безценен отрасъл, всички специалности в него изискват доста учене и отговорност. От една страна се създават много принадлежности, които да се оправят с по-малко съществени положения като простуда да вземем за пример. От друга има системи, които могат да ревизират за огромен набор от болести в границите на секунди – виж тук. След тях доктор назначава лекуване. Има роботи, като да вземем за пример Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), които могат да вършат елементарни интервенции по-добре и по-точно от хирурзи – унищожаване на органи с по-малко вреди за близките елементи на тялото да вземем за пример.

Според същия отчет от горната страна, при сестрите има капацитет за автоматизация до 29%, до момента в който при медицинските асистенти е до 54%.


Има ли употребява от всичко това?
Както има огромни критици, по този начин има и хора, които считат, че автоматизацията не е толкоз неприятна. Ако машините правят сложната работа, хората ще имат време за по-интересни занимания – да вземем за пример да бъдат оператори на въпросните машини.

Икономистите обаче считат, че има заплаха неравенството да се усили поради обсебването на бизнеса с AI. Достъп до тези технологии имат основно огромните корпорации – Фейсбук, Amazon, Гугъл и огромните банки. Те са тези, които имат действителен интерес да отстранен служащите, с цел да спестят пари и да усилят продуктивността си.

В резултат на това ще има още по-голяма централизация на пари в техните ръце. В интерес на нискоквалифицираните служащи е да се усъвършенстват и да се развиват в насоки, в които е по-трудно навлизането на машини и логаритми. Този вид хора ще са тези, които ще могат да се облагодетелстват от нововъведенията.

Дори самите работодатели имат интерес да развиват своите служащи, да ги приготвят за по-сложни задания, което в композиция с нововъведенията може да изстреля представянето им в небесата.

Със сигурност не става въпрос за някакъв апокалипсис и завършек на човечеството, само че има потребност да вложим старания през днешния ден, с цел да се възползваме на следващия ден и всичко това да е в наш плюс, а не да повлияе живота ни отрицателно.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР