През последните дни акциите на Tesla чупят рекорди. След уж

...
През последните дни акциите на Tesla чупят рекорди. След уж
Коментари Харесай

Мъск бе в долината на смъртта и оцеля или защо акциите на Tesla за три месеца поскъпнаха с 300%

През последните дни акциите на Tesla чупят върхове. След сякаш провалената презентация на електрическия пикап Cybertruck акциите на автомобилната компания на Илън Мъск нарастнаха с над 300%. Защо вложителите повярваха на една компания с толкоз комплицирана орис?

Невероятният растеж на цената на акциите на Tesla, който се следи от началото на седмицата, принуди финансовите анализатори незабавно да търсят пояснение за това непознато до момента събитие, което този вторник усили финансовото положение на Илън Мъск с още $3,8 милиарда. Това е най-големият растеж в капитала на милиардерите, финансовите положения на които се наблюдават от Forbes. Ралито на акциите на Tesla съответства с новата вълна на интерес от страна на вложителите и с растежа на броя на съперниците, които също желаят да сложат завършек на потреблението на изкопаемо гориво.

Доста непредвидените доклади за осъществена облага през третото и четвъртото тримесечие на тази година, съчетано с извънредно бързото изграждане на завода Gigafactory 3 в Китай, който Tesla построи в Шанхай за $2 милиарда и началото на производството на електрическия автомобил Model Y убедиха вложителите, че след повече от 10 години плевел интервал Tesla навлиза в стабилната фаза на стремителния растеж. Да си напомним, и че Tesla напълно скоро ще показа електрически автомобил с пробег 400 благи (640 км), както и че електрическите автомобили на тази компания са най-икономични и най-пълно употребяват електрическата сила насъбрана в акумулаторните акумулатори. От 23 октомври предходната година до 3 февруари тази година акциите на Tesla нарастнаха с невероятните 300% и в този момент цената на една TSLA акция доближи $780. Но в този момент, през миналия вторник, курсът на акциите на Tesla скочи до $887,06 .

Миналата година продажбите на електрическите автомобили на Tesla бяха по-малко от 4% от продажбите на коли на немския авто тръст Volkswagen, който е световен водач по продажби. Въпреки това, пазарната капитализация на автомобилната компания на Илън Мъск доближи $160 милиарда, което е повече от капитализацията на Volkswagen. Засега Tesla отстъпва само на Toyota, която има пазарна цена $201 милиарда.

Илън Мъск, който е най-големият вложител на Tesla, най-силно усети растежа в цената на акциите. След вчерашното затваряне на фондовите тържища финансовото положение на генералния шеф на Tesla през цялото време на седмицата набъбна с 3,8 милиарда и доближи $43,1 милиарда.

Според някои финансови анализатори стремителният растеж на пазарната цена на Tesla опонира на относително неголемите мащаби на компанията и на настоящото положение на пазара за електрически автомобили.

„Навярно би трябвало да напомним на вложителите, че че делът на колите с акумулаторни акумулатори е едвам към 2% от световните продажби на коли,. С други думи, 98% от колите в целия свят към момента работят с мотори с вътрешно горене“ – означи старшият аналитик на Morgan Stanley Адам Джонас. Той даде на Tesla рейтинг Underweight и целева цена за една акция $360.

Tesla е най-известната компания, която осъществя концепцията за отвод от въглеродно гориво, само че не е единствената. Милиарди долари са вложени в редица други планове за създаване на електрически автомобили. Но към този момент никой не може да се конкурира с Tesla.

„Мисля че капиталът последователно напуща бранша на моторите с вътрешно горене и въглеродно гориво. Вече излиза наяве какво бъдеще ни очаква“ – сподели Райън Попъл, общоприет шеф на производителя на електрически рейсове Proterra и някогашен член на финансовия екип на Tesla, който през 2010 година приготви първото обществено предложение на акции на Tesla през същата година.

Да си напомним, че през месец септември Amazon разгласи, че има намерение да закупи до 100 000 електрически товарни автомобила от Rivian за няколко милиарда $, а през месец декември взе участие във финансирането на този стартъп с инвестиция от $1,3 милиарда. А неотдавна английската започваща компания Arrival разгласи, че е привлякла вложения в размер на 100 милиона евро от Hyundai и Kia, и е получила поръчка за производството на 10 000 електрически камиона. Тази компания по-късно получи вложения и от UPS.

От другите съперници на Tesla можем да споменем General Motors, който има намерение да направи от своя великански Hummer нов модел електрически автомобил и добави, че ще влага $2,2 милиарда в построяването на нов цех в Мичиган. Дори Toyota, която до момента не е обещавала електрически автомобили, предходната седмица разгласи за основаването на взаимно дружество с Panasonic, който е основният снабдител на литиевойонните акумулаторни акумулатори за Tesla. Това взаимно дружество ще създава акумулатори за бъдещите електрически автомобили на другите автомобилни производители.

Но тези вести единствено ускоряват интереса на вложителите към Tesla. Компанията Zevenbergen Capital Investments, която държи акции на Tesla още от 2010 година е на мнение, че огромно въздействие оказва и непрекъснатата грижа на Tesla за околната среда, обществената отговорност и мощното корпоративно ръководство.

Но за разлика от Tesla, пазарната капитализация на нефтените компании стартира да понижава. От началото на годината до сегашен ден акциите на ExxonMobil поевтиняха с 14%, на Chevron – с 11% и на ConocoPhillips – с 13%.

„Западната индустрия закъсня и Мъск съвсем идеално попадна в траекторията на растежа на електрическите автомобили. И това, че известността на електрическите коли стремглаво пораства и продължава бързо да пораства, избави Tesla от рисково финансово положение“ – споделя аналитикът Грегър Макдоналд, който следи енергийния бранш за потребностите на компанията Gregor Letter. „Илън Мъск бе в Долината на гибелта, само че оцеля и се завърна оттам“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР