Допълнителният четвърти ин витро опит за двойки с репродуктивни проблеми

...
Допълнителният четвърти ин витро опит за двойки с репродуктивни проблеми
Коментари Харесай

Държавата най-после поема допълнителния четвърти ин витро опит от 2018 година

Допълнителният четвърти ин витро опит за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде наличен от началото на 2018 година. В четвъртък Министерският съвет одобри промени в постановлението за основаване на Центъра за асистирана репродукция, с които се усилят опциите за поддръжка на раждаемостта посредством увеличение броя на процедурите по асистирана репродукция.

С измененията броят на процедурите се усилва от 3 на 4. Освен това, фондът ще финансира в допълнение 4 прехвърлянето на размразени ембриони – активност, която досега не е заплащана от страната. По този метод ще се удвои броя на опитите и ще се усили шансът за зачеване на дамите.

За задачата бюджетът на Фонд инвитро от 2018 година ще бъде повишен с 9 млн. лв..

Обещанието да се финансират безграничен брой процедури ин витро беше обещано от премиера Бойко Борисов http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-finansira-neogranichen-broi-in-vitro-protseduri-news263979.html още през май, като в следствие се оказа, че се отпуска един спомагателен опит и 4 прехвърлянето на замразени ембриони. Приемането на нужните промени пък се проточи и не беше спазено обещанието това да стане още тази година.

С измененията е реалност и дълго чаканата смяна във връзка с онкоболни дами с репродуктивни проблеми. Жени с онкологични болести, на възраст до 35 години, ще могат да съхраняват собствен генетичен материал, което ще им разреши на идващ стадий да станат родители.

Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта и вероятностите на болестта, а критериите за включване в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка една от пациентките.

Двойки, при които единият сътрудник има генетично заболяване или хромозомна разновидност към този момент ще получават късмет да имат крепко дете посредством инвитро процедури. По този метод ще бъде понижен рискът от раждане на деца с генетични проблеми, ще се понижи рискът от загуба на бременност, както и ще се съкрати времето за реализиране на бременност.

Сроковете за приемане на заповедите за утвърждение на кандидатстващите двойки се редуцират от досегашните 10-12 месеца, на 2-3 месеца. Освен това данни за успеваемостта на лечебните заведения, както и на времето за очакване за включване в процедурите, ще бъдат оповестени на страницата на ЦАР.

Ще бъдат засилени и механизмите за надзор от страна на ЦАР. Занапред с изключение на опцията да бъде преустановен контракт с лечебно заведение при открито нарушаване, шефът на центъра ще може да постанова и финансови наказания. Дава се опция с изключение на в границите на взаимни инспекции с Изпълнителната организация по трансплантация (ИАТ), ЦАР да реализира и независими инспекции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР