Докато Столична община все отлага старта на ремонта на ремонта

...
Докато Столична община все отлага старта на ремонта на ремонта
Коментари Харесай

Това е „Трейс“: Губим пари от Европа заради грозния ремонт на жълтите павета

Докато Столична община все отсрочва старта на ремонта на ремонта на жълтите павета пред Народното събрание, положението на сякаш обновената през 2022 година зона се утежнява от ден на ден, като към този момент не е ясно дали пространството още веднъж ще придобие естествен тип.

По време на гражданските митинги против президента Румен Радев през уикенда, когато бул. „ Цар Освободител “ бе затворен за придвижване на коли, се видя, че настилките в рехабилитирания преди единствено няколко месеца сектор са се разместили и са пропаднали още. Така един от най-представителните булеварди в София е замязял на разрушена и на талази улица, каквито има в обилие във всички квартали на града, написа „ Сега “.

През есента на м. година общината и изпълнителят на обекта – „ Трейс Груп Холд “, твърдяха, че казусът с неприятно пренаредения паваж визира единствено две дребни зони сред Българска академия на науките и Софийския университет, само че от този момент до момента площта на „ плаващите павета “ очевидно много се е уголемила.

Положението е такова, че сега така наречен рехабилитирана част наподобява в пъти по-зле от неремонтираната. Това значи, че когато ръководещите в София най-сетне решат още веднъж да ремонтират правата от ул. „ 15 ноември “ до бул. „ Васил Левски “, ще се наложи ново дълготрайно затваряне на бул. „ Цар Освободител “, който към този момент бе затворен съвсем до края на септември 2022 година

През април зам. кметът по строителството на София инж. Ангел Джоргов заяви по Би Ти Ви, че най-вероятно ремонтът на ремонта на жълтите павета ще стартира през втората половина на май, като се изчаква отваряне на придвижването по прилежащата улица „ Оборище “ в зоната зад катедралата „ Александър Невски “, която също е в ремонт. Целта на чакането е колите, движещи се по „ Цар Освободител “, да може да се отклоняват преди затворения сектор към „ Оборище “ и по този начин да се понижат тапите. Този период обаче към този момент също изтече, без „ Трейс Груп Холд “ да са почнали работа по пренареждането на паважа.

„ Сега “ попита пресцентъра на „ Московска “ 33 за какво срокът не беше спазен и по кое време ремонтът на ремонта най-сетне ще тръгне. Оттам дадоха отговор, че сега към момента върви замяна на подземна инфраструктура на „ Топлофикация “ по „ Оборище “, след което там ще бъдат възобновени уличните настилки и правата ще бъде отворена. Както се вижда от настоящите фотоси обаче, че това скоро няма да се случи.

Реклама

Лошото осъществяване при ремонта на паважа пред Народното събрание пролича незабавно щом огражденията в зоната бяха махнати през есента на 2022 година Първоначално ръководещите от ГЕРБ твърдяха, че в обществените мрежи се пускат манипулирани фотоси от неремонтирани сектори и че в обновената зона проблем с настилката в действителност няма. Хора от екипа на кмета Йорданка Фандъкова и общински съветници от ГЕРБ даже снимаха видеа, с цел да демонстрират къде е работила „ Трейс Груп Холд “ и къде още не е.

Тази версия бе защитавана до изборите на 2 октомври м. година, след което столичната администрация смени тона и призна за проблеми с ремонта. Тогава в приложимост бе вкарана тезата, че осъществяването в действителност е неприятно, само че Столична община не го е приела и не е платила нищо на изпълнителя. С това пояснение към този момент месеци наред най-натовареният сектор на „ Цар Освободител “ бе оставен да се унищожава.

От „ Московска “ 33 упрекнаха компанията за зле свършената работа, а пък от нея трансферираха топката към Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), че извършват технология за редене, която към този момент не отговаряла на натоварванията, както и към проектанта – архитектурното бюро „ А.Д.А “, че им дало сгрешен план за осъществяване. В последна сметка бе образувана комисия, която трябваше да реши по какъв метод настилката да бъде пренаредена. Вчера от общината оповестиха за „ Сега “, че новата технология към този момент е определена и че следва тя да бъде утвърдена от НИНКН.

Според първичните анонси на общината цялостният ремонт на така наречен Зона 4 на столичния център, в която влиза и площадът към „ Александър Невски “, трябваше да завърши през март т. година В края на м. година обаче бе обявено, че срокът се удължава до септември 2023 година

Не е ясно обаче дали София няма да загуби еврофинансиране за въпросната Зона 4 и за Зона 2 към ул. „ Граф Игнатиев “, което е на стойност над 40 млн. лева Това към този момент се е случвало нееднократно – и при рехабилитацията на трасето на трамвай №5, и при ремонта на Западен парк, и на други обекти.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР