Русия изгражда съоръжения в централната част на Беларус, в които

...
Русия изгражда съоръжения в централната част на Беларус, в които
Коментари Харесай

Русия строи база за ядрения си арсенал в Беларус

Русия построява уреди в централната част на Беларус, в които могат да се съхраняват нуклеарни бойни глави. Ако Русия в действителност реалокира оръжията на това място , това ще бъде първият път, когато ги съхранява отвън страната след разпадането на Съветския съюз.

Русия разполага с нуклеарни бойни глави на личната си територия наоколо до Украйна и страните от НАТО, само че с разполагането на някои от тях в Беларус Кремъл наподобява се пробва да подчертае нуклеарната си опасност и да ускори нуклеарното си въздържане .

За да наблюдава новото строителство, почнало през март 2023 година, New York Times проучва сателитни изображения и фотоси и беседва с специалисти по нуклеарни оръжия и надзор на въоръженията.

Обектът се намира на 120 благи северно от украинската граница във боен склад край град Осиповичи. Някои от новопостроените уреди там имат характерности, присъщи за оборудванията за предпазване на нуклеарни материали в базите на територията на Русия. Например новата, особено предпазена зона е заобиколена от три равнища на ограда в допълнение към съществуващия периметър за сигурност на цялата база. Друга отличителна линия е покрита зона за зареждане, обвързвана с нещо, което наподобява като прикрит под земята бункер от руската ера .

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени съобщи, че нуклеарните разработки в Беларус " наподобява имат за цел да изнервят най-източните държави-членки на НАТО, само че няма да дадат на Русия ново доста военно преимущество в района ".

Не съществува единно определение за тактическите нуклеарни оръжия за разлика от стратегическите оръжия с отдалечен обхват на деяние. Русия обаче дефинира тактическите оръжия като такива с обхват на деяние до 300 км (около 186 мили). Тъй като нуклеарните стратегии са толкоз потайни, допустимо е да има и други места в Беларус, където Русия съхранява бойни глави - и Кремъл може даже да е преместил някои от тях в Осиповичи, макар че всичко сочи противоположното.

Ядрените бойни глави нормално се съхраняват наоколо до военни бази, които имат опция да доставят оръжията. Предполагаемото нуклеарно вместилище се намира в същия град, в който се намират и беларуските ракети " Искандер ", които могат да се употребяват за изстрелване на нуклеарни или стандартни бойни глави . Русия е доставила ракетите " Искандер " в Беларус през 2022 година
 Кремъл: Путин не е заплашвал с нуклеарни оръжия, свестен е погрешно
Кремъл: Путин не е заплашвал с нуклеарни оръжия, свестен е погрешно

Песков внесе разяснения и съобщи, че думите на Путин са " извадени от подтекста "

През 2023 година, когато в базата " Осиповичи " е издигната нова ограда, с цел да се сътвори зона с висока степен на сигурност, покритата зона, в това число зоната за товарене на камиони, е реконструирана и към този момент има нов покрив, с цел да се предпазят всички действия от въздушно наблюдаване. Тези реконструкции подхождат на плановете, следени в други някогашни руски обекти за предпазване на нуклеарни материали .

Уилям Мун, самостоятелен съветник и някогашен чиновник на Агенцията за понижаване на заканите в защитата към Пентагона, съобщи пред " Таймс ", че дизайнът на модернизацията на Осиповичи с тройна ограда, един основен вход и спешен излаз прилича съветските уреди за предпазване на нуклеарни бойни глави, които е виждал от първа ръка. Мун, който е работил с Русия по въпросите на сигурността на нуклеарните бойни глави, съобщи: " Когато работихме по техните стандарти, те изискваха трето равнище на ограда . "
 FT: Русия е подготвена на по-ранно потребление на нуклеарни оръжия във война с друга мощна страна
FT: Русия е подготвена на по-ранно потребление на нуклеарни оръжия във война с друга мощна страна

Това излиза наяве от изтекли съветски секретни документи

Той съобщи, че с изключение на спомагателната сигурност чака и настрана жилище за съветското военно поделение, което продължава да следи нуклеарните бойни глави. На входа на депото са издигнати три нови здания, които наподобява са предопределени или за административна приложимост, или за казарми, а различен регион е опустошен с булдозер.

През 2023 година е прибавен контролно-пропускателен пункт на входа на зоната с тройна ограда - покрита зона за инспекция до караулното помещение. Според Майкъл Дуйцман през последните две десетилетия този вид структури са станали незаменима част от нуклеарните обекти на Русия.
 Москва повтори, че не възнамерява да разположи нуклеарни оръжия в Космоса
Москва повтори, че не възнамерява да разположи нуклеарни оръжия в Космоса

Путин сподели, че Русия в никакъв случай не е била срещу полемики по отношение на стратегическата непоклатимост

Това е " неповторима специфичност, която не може да се види в други съветски бази ", сподели той.

През последните седмици е почнало строителство, евентуално на нови здания. " Подробностите към момента не са ясни, само че строителството очевидно е навлязло в нова фаза ", споделя Кристенсен.

Разположена е и система за противовъздушна защита за отбрана на обекта . Първоначално тя е видяна маскирана в средата на 2023 година, частично с помощта на радарни сателитни фотоси, предоставени от галактическата компания Umbra. От септември насам една от машините за противовъздушна защита е ситуирана в поле на към километър от бункера.

Осиповичи е част от нуклеарната история . Същото оборудване, което Русия построява през днешния ден, евентуално е било употребявано за предпазване на нуклеарни оръжия по време на Студената война.
 Русия няма да разполага нуклеарни оръжия другаде, с изключение на в Беларус
Русия няма да разполага нуклеарни оръжия другаде, с изключение на в Беларус

Сергей Рябков порица Съединени американски щати за това, че са присъединили в нуклеарните задачи на НАТО " свободните от нуклеарни оръжия " европейски страни

Разсекретените сателитни фотоси на оборудването в Осиповичи, направени от американското разузнаване по време на Студената война, наподобява демонстрират тези две функционалности. Смята се, че южната част е била предопределена за стандартни оръжия, с поляни и голям брой складови пространства. В обособената, покрита с дървета северна част се виждат четири бункера, а още по на север - ограден комплекс - тъкмо там, където се вижда актуалната постройка .

Миналата седмица Русия и Беларус направиха изказвания за учения с нуклеарни оръжия . В понеделник Кремъл съобщи, че ще организира военни учения с войски, ситуирани наоколо до Украйна, с цел да отработи вероятно потребление на тактически нуклеарни оръжия.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР