Украинските мъже в наборна възраст, които в момента се намират

...
Украинските мъже в наборна възраст, които в момента се намират
Коментари Харесай

Полша няма да връща насила в Украйна избягалите украинци

Украинските мъже в наборна възраст, които сега се намират в Полша, няма да бъдат върнати в родината си принудително.  Това е " много мъчно да си го представим ", съобщи пред Ukrinform полският дипломат в Киев Ярослав Гузи.

По думите на дипломата полското държавно управление има разнообразни отзиви по този въпрос, само че Варшава няма съответен отговор по какъв начин да постъпи с украинските мъже. Гузи означи, че сега на територията на страната живеят милиони украинци .

" Ние доста добре разбираме обстановката, в която се намира украинското държавно управление.

Като цяло имаме подобен исторически опит: в случай че има война, би трябвало да се защитаваш, само че на процедура не всички хора са подготвени да го създадат ", сподели посланикът.

В началото на пълномащабните военни дейности през февруари 2022 година доста хора са се прибирали в Украйна, сподели Гизи и добави, че доколкото схваща, " всички доброволци към този момент са го създали ".

Дипломатът счита, че страните от Европейски Съюз ще продължат да разискват въпроса за оставането на украинците, откакто украинското външно министерство реши да прекрати консулските услуги за мъже в наборна възраст в чужбина.

Мярката ще бъде в действие най-малко до 18 май, като министерството разгласи приемането ѝ на фона на закона за стягане на разпоредбите за готовност .

В края на април украинският вицепремиер Олга Стефанишина даде обещание, че държавното управление няма да връща наложително жители от чужбина в родината им.
 От началото на войната 11 000 украинци незаконно са влезнали в Румъния
От началото на войната 11 000 украинци незаконно са влезнали в Румъния

Голяма част от тях са поискали филантропичен статут

Редица европейски страни, в това число Естония и Литва, обявиха, че няма да депортират украинци наложително . Германските управляващи увериха, че украинските жители, които имат право да останат в страната, могат да останат там без значение от решенията на Киев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР