Докато министрите сипят цялото си внимание и щедрост към ресторанти

...
Докато министрите сипят цялото си внимание и щедрост към ресторанти
Коментари Харесай

Шампионите в българския износ поискаха помощ от държавата

Докато министрите сипят цялото си внимание и благотворителност към заведения за хранене и хотели, други браншове от българската стопанска система, не толкоз гръмогласни, непреклонно потъват в корона рецесията. Силите и запасите ни се изчерпват в края на май , предизвести Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

Секторът е основен за българската стопанска система. Той обгръща 950 предприятия, в които работят 52 000 души, с годишен оборот към 7.5 милиарда лева и с размер на износа 6.4 милиарда лева, което го прави №1 - 11% от целия износ на страната ни за предходната година се падат точно на електротехническата индустрия и на електрониката, показват от БАСЕЛ.

Асоциацията е подготвила проект с ограничения за възобновяване на българската промишленост. Той към този момент е показан на държавното управление с гледище за незабавни дейности. Както е известно, COVID-19 " удари спирачки " на международната стопанска система и засегна изключително тежко експортно насочените предприятия в България.

От асоциацията настояват, че при секналите поръчки от чужбина и при неразбираемото бъдеще не могат да се възползват нито от схемата 60/40, нито от заемите на ББР.  Те упорстват страната да им помогне посредством серия ограничения главно в данъчната област.

БАСЕЛ желае да отпаднат предплатените вноски за корпоративния налог до края на септември, а Данък добавена стойност да се възвръща по-бързо - в срок до 30 дни.

Друга концепция в проекта на БАСЕЛ е да се вкарат данъчни облекчения за компаниите, които работят най-вече за експорт. И още, когато държавни предприятия, министерства, организации и т. н. бавят заплащания към компании по фактури и контракти,  държавната ББР да покрива просрочията и след това да си търси парите от длъжниците .

От бранша оферират още държавата да закупи лицензи за произвеждане на здравно съоръжение - респиратори, озонатори, съоръжение за лаборатории, бактерицидни лампи и системи и т. н., след което да поръча на български компании да изработят обособените елементи, да инсталират и тестват техниката.

В строителните хипермаркети да се зарежда преференциално стока на български производители , е друга от ограниченията в листата на БАСЕЛ.

" Мерките на държавното управление би трябвало да са с доста облекчени процедури и да може да се вкарат бързо, защото доста от компаниите от бранш " Електротехника и електроника " разполагат с запаси до края на май 2020 година, след което ще бъдат принудени да стартират поетапно редуциране на чиновници ", предизвестява браншовата организация.

Засега от държавното управление няма реакция на предложенията на БАСЕЛ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР