* Докато лекарите спорят отровен ли е опозиционерът, САЩ заплашиха

...
* Докато лекарите спорят отровен ли е опозиционерът, САЩ заплашиха
Коментари Харесай

Сагата Навални рикошира от Берлин до Вашингтон

* Докато лекарите спорят токсичен ли е опозиционерът, Съединени американски щати заплашиха Русия с нови наказания * Путин се изнерви, рублата се срина, забъркаха и Лукашенко
 

В началото бе заболяването на Навални: синкоп, колапс, потрес и кома. Така го смъкнаха от самолета в съветския град Омск и го вкараха в локалната болница, а след няколко дни го изпратиха в Берлин, с цел да го лекуват германците. Те пък заговориха, че е токсичен и с това нанесоха удар на Кремъл в очите на света. Направо сюжет за филм. Неговият край към момента не е пристигнал, тъй че сценаристите ще би трябвало да почакат. Но пък не и тези драматурзи, които пишат пиесата на международната политика…

Спорният случай с опозиционер номер едно в Русия сигурно ще бележи връзките сред Москва и Запада през идните месеци. А в случай че последват и следващи наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз, то няма по какъв начин повече да ядосат президента Путин, който май с всеки минал ден се оказва притиснат до стената – поради интернационалния напън, поради вътрешните проблеми, а и по тази причина, че, както се коства на някои наблюдаващи, изпуска кормилото на властта, когато дребните камъчета може да преобърнат колата.

Меркел ли се разсърди на Путин, той ли се сепна от берлинските обвинявания още преди да са пристигнали (но пък бяха очаквани) - това надали ще узнаем. Във всеки случай немската канцлерка не съумя да обезпечи докарването на Навални в Берлин, та се наложи малко известният по света президент на Финландия да обезпечи медицинския кулоар. Разрив сред Путин и Меркел има. Най-малкото тъй като президентът в Кремъл избра не да осведоми колежката си за първи път за своето мнение по тематиката, а се обади на италианския министър-председател Джузепе Конте и сервира версията си.

В телефонен диалог с Конте съветският президент подчертал, че е неприемливо да се насочат прибързани и голословни обвинявания по отношение на хоспитализацията на Навални, оповестиха от пресслужбата на Кремъл. Държавният глава е декларирал също по този начин, че е заинтригуван от „ подробно и обективно следствие на всички условия към случилото се “.

Направените в две съветски лаборатории проучвания не потвърдиха първичните съмнения. Но откакто беше превозен до берлинската клиника „ Шарите “, немските лекари оповестиха, че има възможност опозиционерът да е бил токсичен. Те не показаха с какво и по този начин хвърлиха медии и политици в нов рунд за спекулации.

Русия също има интерес от установяването на аргументите за положението на Алексей Навални и не желае да се кара със Запада. Това стана ясно от думите на представителя на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на настоятелните апели на Берлин, Париж и Брюксел за следствие на хипотетичното отравяне на опозиционера.

Дмитрий Песков дефинира като прибързани направените на Запад заключения за отравянето на Навални: „ Отнасяме се търпеливо към по този начин щедро употребяваните разнообразни прибързани формулировки, че с огромна степен на възможност става въпрос за отравяне и така нататък, само че изрично не сме съгласни с това на настоящия стадий. Как можем да приказваме за отравяне, когато няма отровно вещество? “ Резонен въпрос!

На среща в Москва в сряда американският заместник-държавен секретар Стивън Бигън предизвести съветския министър на външните работи Сергей Лавров, че в случай че версията за отравянето на Навални се удостовери, Съединени американски щати ще наложат на Русия нови наказания.

Според Бигън те ще бъдат доста по-строги от глобите за хипотетичната съветска интервенция в американските президентски избори преди четири години. Бигън очевидно беше гневен, само че пък това последва други бесове, избухнали по-рано в Руската Дума. Нейният ръководител - дали под давлението на Кремъл или по лична недомислена самодейност - позволи по-рано, че случаят с Навални може да е провокация на Германия и други европейски страни. Целта била да се дискредитира Русия, която се разгласи изрично срещу всякаква външна интервенция във вътрешните работи на Беларус. Тук отиваме към различен случай, който ще бъде тематика за следствия и заключения – режима на Лукашенко в Минск.

За да вгорчи още повече настроението на самодържеца в Кремъл, съветската рубла продължи да поевтинява по отношение на еврото и доближи най-ниски равнища от началото на 2016 година насам. Водещи, естествено, са опасенията за по-нататъшното утежняване на връзките на Москва със Запада поради обвиняванията за отравянето на Навални, само че и с оглед накризата в Бе ларус, която Русия, най-малко за момента, не знае по какъв начин да третира.

Има рисковия, че Русия може да предложи да поддържа дългогодишния беларуски водач Александър Лукашенко против всеобщите митинги в Беларус или да се намеси в политическата рецесия там по някакъв метод.

Лекарите с нищо не помогнаха за усмиряване на обстановката, като също сблъскаха отзиви за положението на Навални и за повода за това положение. Първи бе основният доктор на болничното заведение за незабавна помощ в сибирския град Омск Александър Мураховски. Той написа писмо до немските си сътрудници с предложение за помощ.

Мураховски осведоми лекарите от берлинската болница " Шарите ", че в Омск на Навални са направени цялостни проучвания, в това число за съществуване на отрова в организма му. Такава не е била открита. Нямало барбитурати, нито стрихнин, нито синтетична отрова. В системата му имало единствено алкохол и кофеин.

Алексей Навални е бил токсичен, оповестиха лекуващите го лекари от берлинската болница „ Шарите “. В организма му имало вещество, което блокира централната и периферната нервна система, само че то към този момент остава незнайно. Смешно ли, тъжно ли, само че го лекуват с друга отрова - атропин.

Алексей Навални е най-известният критик на Кремъл, неведнъж арестуван от органите на реда и претърпял няколко опита за нападение. Той е изключително тежък случай за управляващите в Русия, защото, като се изключи че буни народа, оглавява организация, непрестанно предоставяща информация за корупционните практики на най-високо равнище в съветската политика. И защото такива обвинявания не се и разясняват от мощните на деня в Москва, те се оказват безполезни, без обаче да остават глас в пустиня, както се вижда от реакциите на света по отношение на личността и активите на съветски олигарси, най-много непосредствено обвързани с Владимир Путин.

И в случай че фактически става въпрос за опит за ликвидиране, тогава може би Русия ще успее да открие и накаже виновниците за положението на опозиционера. Поне по този начин се надяват дребното останали на Запад последователи на Путин. Ако той изпусне обстановката, както това се случи след убийството на Борис Немцов, този път може и да не се измъкне от примката, която се стяга от всички направления. Ако извади упрекнати и наказани, може и (евентуално, само че не несъмнено!) да разполага с отговор на своите критици, които са доста, доста дълъг лист по света.

А може и да хвърли в лапите на правосъдната система някой и различен олигарх, гравитиращ към Кремъл.

Това Путин към този момент е правил. Но има в Русия и същинско зло, което се крие зад паравоенни организации, зад сякаш патриотични дела и предпочитание за международно превъзходство. Техните юзди Путин като че ли изпуска и нервността му стартира да става очевидна. Което е следващото доказателство, че не редът, не демокрацията, нито даже властта в Кремъл в миналото ще узреят, с цел да получат това международно самопризнание, от което се нуждаят.

Кой е критикът номер 1 на Кремъл

В момента той е неофициалният водач на съветската съпротива. Навални е правист и блогър, който води настойчиво борбите си с корупцията. Критичната му позиция го е въвличала в не една и две обстановки, в които животът му е бил изложен на заплаха.

Алексей е индивидът, който през последните 12 години не стопира да повтаря: " Сбогом, Путин! ". Син на боен, правист по обучение, със специализация в Йейл - той влиза в публичния живот на Русия през 2008-а поради непримиримостта си към ръководството и острия си език.

Прочува се с разобличителните си публикации за корупционни схеми в предприятия. Три години по-късно е измежду първите задържани на митингите против Путин. До 2014 година Навални е арестуван 7 пъти за образуване и присъединяване в демонстрации. Политическата му кариера излиза от обичайните партии.

В биографията му влиза и кандидатура за кмет на Москва. На вота през 2013 година съумява да завоюва поддръжката на съвсем 28% от гласоподавателите. През 2016 година афишира, че ще се кандидатира за президент. Не е позволен до конкуренцията поради „ остарели присъди “.

Той обаче остава правилен на стила си - да подлага на критика и да разобличава. Създава фонд за битка с корупцията, който събира данни за корупционни схеми. Не стопира да подлага на критика и през обществените медии.

Атаки и контраатаки бележат връзките му с Кремъл. Путин се прави, че не го вижда. Задържан е неведнъж. Офисите му са претърсвани и разхвърляни от време на време. Последното му наказване е от предишния месец, когато получи възбрана да напуща Москва „ поради клюка “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР