Докъм обяд доставките на вестници и списания са нормализирани навсякъде

...
Докъм обяд доставките на вестници и списания са нормализирани навсякъде
Коментари Харесай

Доставките на вестници и списания вече са нормализирани навсякъде в страната

Докъм обяд доставките на вестници и списания са нормализирани на всички места в страната, оповестяват от „ Български пощи “. От през днешния ден държавното сдружение популяризира печатните издания в страната, откакто досегашният снабдител спря активността си. Над 1100 обекта на „ Лафка “ към този момент са затворени.

Към сегашния миг няма обитаеми места без печатни издания. Затрудненията са били единствено организационни поради късите периоди, заяви Петър Цветков, шеф "Пощенски услуги и логистика " в "Български пощи ". "Към момента сътрудниците се оправят на равнище и за наслада в България сега има вестници на всички места ", сподели той пред БНР.

Вътрешна инспекция на сигнала за неналичието на вестници в Сливен е посочила, че фактически печатните издания са липсвали в пощенските станции, само че пощенските клонове ще се включат в разпространяването по-късно, изясни Цветков. "От другата седмица имаме подготвеност да стартираме с много сериозен брой пощенски станции, които да продават преса. Ще се опитаме да компенсираме оптимално бързо тези 1100 обекта, които са затворили, с цел да може продажбата на вестници да тече в същите темпове, както досега. Засега нямаме желание да наемаме нови чиновници и продажбата в наши пунктове ще се прави от сегашния ни личен състав ", добави той.

Сутрешната инспекция в Централната поща в Сливен е посочила, че там вестници не са получавани. Според чиновниците в началото е имало някаква директива, само че към момента са чакали инструкции по какъв начин да работят.

Теодора Пеева от Съюза на българските издатели разяснява, че обстановката с неналичието на печатни издания е резултат от прибързаното решение на държавното управление да се намеси в разпространяването на вестниците, без да има подготвеност за това. "Към този миг ние нямаме настоящи контракти, ние имаме подписан контракт от наша страна, който сме изпратили към „ Български пощи “, само че не са ни върнали подписан контракт. Не знаем кой транспортира, къде транспортира и кой ще ни заплати най-после тиражите, които ние сме дали, само че както разбираме не са стигнали до нашите читатели. Всичко това пристигна от извънредно прибързаното изненадващо решение на държавното управление да се намеси през „ Български пощи “ в разпространяването на вестници без да има безусловно никаква подготвеност да извърши това, защото „ Български пощи “ не разполагат с превоз, не разполагат с пунктове за продажби на вестници. Това изисква време. Те не знаят даже и на каква отстъпка би трябвало да сключат договорите. Ситуацията, която е в страната, не е изненадваща, тя е напълно разумна “, заключи Пеева.

Припомняме, че след решението "Български пощи " да поемат от 1 март разпространението на печатните издания, стана ясно, че се чака в резултат на практическата активност на държавното сдружение да бъде генерирана загуба на годишна основа. Изключително любопитният миг е, че в действителност издателите заплащат 20% Данък добавена стойност на страната, когато изпращат изданията си по реповете. Едва след месец или два, според от периодиката, те получават средства и то единствено от осъществената продукция, т.е. излиза, че не страната подкрепя издателите, а те подкрепят хазната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР