Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са изключително важни за процеса

...
Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са изключително важни за процеса
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Скопие прикани властите да спазват договора с България


Добросъседските връзки и районното съдействие са извънредно значими за процеса на разширение на Европейския съюз с нови страни. Това съобщи новият дипломат на Европейски Съюз в Македония Дейвид Гиър , съобщи БГН Европейски Съюз .

Надявам се, че първата междуправителствена конференция ще се състои допустимо най-скоро, съобщи в изявление за МИА той. В момента държавите-членки разискват рамката на договарянията, това е вътрешен развой на Съюза и не мога да разясня вътрешните полемики на държавите-членки, сподели още Гиър, отговаряйки на въпрос дали меморандумът на България би могъл да забави провеждането на първата междуправителствена конференция.
Той акцентира, че изискванията за участие в Европейски Съюз бяха избрани в набор от критерии, контрактувани в Копенхаген през 1993 година „ За Западните Балкани добросъседските връзки и районното съдействие се смятат за извънредно значим детайл в процеса на разширение и в това време за процеса на стабилизиране и асоцииране “.
Гиър оцени Преспанския контракт и Договора за другарство с България като позитивни образци освен в района, само че и отвън него. И акцентира смисъла от продължение на използването на тези двустранни съглашения в добра атмосфера.
Попитан дали и други страни-членки на Европейски Съюз имат запаси по отношение на формалното начало на договарянията с районен съд Македония дипломат Гиър съобщи:
„ Както към този момент споделих, полемиките в Брюксел са строго поверителни и не мога да разясня възгледите на обособени държави-членки. Вече загатнах, че политическото решение, одобряващо началото на договарянията за участие със Северна Македония , беше взето от страните-членки през март. Сега е належащо държавите-членки да се спогодят за окончателната версия на рамката за договаряния, която на процедура отваря вратата за започване на договаряния. “
Дипломатът отбелязва, че районен съд Македония е постигнала забележителен прогрес в региона на върховенството на закона. „ Ако не беше това, Съветът на Европейски Съюз нямаше да утвърди започването на договаряния през март. Необходими са обаче още по-големи старания в това отношение. И фактът, че този въпрос е емфатичен във всички аспекти на промените и в всекидневието, значи, че този въпрос ще остане през целия развой на договаряния, без значение дали приказваме за подсилване на независимостта на правосъдната власт, битка с проведената престъпност или гонене на длъжностни лица за корист с служба или корупция. “
След като разказа в елементи пакетът от ограничения на Европейски Съюз за възобновяване на стопанската система на Съюза от пандемията, посланикът се спря и на жестовете от страна на Брюксел към Скопие: “В Северна Македония пакетът включва внушителна сума от 160 милиона евро, предопределена за макрофинансова помощ и 68 милиона евро за закупуване на здравно съоръжение, финансова помощ за дребни и междинни предприятия и хора, изгубили работата си заради рецесията с COVID-19. “ Той добави, че цялата тази сума ще бъде изплатена до началото на идната година.
Гиър приключи изявлението, споделяйки първите си усещания от районен съд Македония. Той сподели, че вижда вярата на хората процесът за присъединение на Европейски Съюз да донесе изгоди за всички.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР