„До края на годината Министерството на финансите ще успее да

...
„До края на годината Министерството на финансите ще успее да
Коментари Харесай

Финансовият министър с важно обещание за бюджета

„ До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, само че все още не чакаме преизпълнение. Трябва да се положат оптимални старания от двете приходни администрации (НАП и Агенция "Митници "), с цел да можем да осигурим и да подсигуряваме осъществяването на приходите. “ Това декларира в изявление за Българска телеграфна агенция служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя разяснява още, че месец юли е с остатък от 1,5 милиарда лв., което значи, че приходите надвишават разноските. Оценката на финансовия министър е, че това е доста положително осъществяване на бюджета, само че следва да се има поради, че в доклада на юли не са влезнали дейно понижените данъчни ставки, които бяха признати с актуализацията на бюджета. Велкова смята, че резултатът от това понижение ще се усети през август. Имаме също и увеличени разноски за личен състав, от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август, добавя министър Велкова.

„ Забелязваме повишаване на отклонението от заявените, само че не импортирани доходи. В началото на годината разликата сред заявените и не импортирани доходи е 210 милиона лв., а в средата – 600 милиона лв.. Разликата сред декларирани и невнесени доходи е и в частта за Данък добавена стойност, има и за осигурителните вноски “, отбелязва още финансовият министър.

Уверението на министър Велкова е, че страната ни ще постави оптимални старания да постъпи първото заплащане от 2,6 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност при започване на ноември. „ Намеренията ни са в края на август да подадем заявление. Обикновено оценката от страна на Европейската комисия е в границите на два месеца, тъй че можем да получим средства при започване на ноември “, предвижда Росица Велкова.

Служебното държавно управление ще съблюдава бюджетната процедура и ще изготви базов бюджет за 2023 година, в който ще намерят отражение взетите решения от страна на Народното събрание, без да се залагат в базовия сюжет каквито и да било политики, анонсира министър Велкова.

„ По груби оценки за поетите задължения за идната година се вижда забележителен растеж на разноските в границите на 6,0-6,5 милиарда лв.. Ръст в приходите в този размер надали ще можем да чакаме. Това слага въпроса да се търси решение за преструктуриране на разноските, с цел да не се отиде на смяна на данъчната политика “, декларира служебният финансов министър.

На въпрос нужна ли е актуализация на бюджета министър Велкова дава отговор, че „ актуализация на настоящия бюджет може да се прави, единствено в случай че чакаме преизпълнение на приходите. При изискване че все още не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация би трябвало да подвигаме дълга и недостига, а не бихме тръгнали да работим в тази посока “. Според нея финансиране на спомагателни разноски можем да търсим единствено в тяхното преструктуриране. Затова не е нужна актуализация, тъй като ни се разрешава от Закона за обществените финанси. „ Като специалист не бих предложила да се подвигат налози. Препоръчвам усъвършенстване на разходната част на бюджета “, споделя още министърът.



Ето го и цялостният текст на изявлението на министър Росица Велкова:

- Какво е положението на държавните финанси към средата на август?

- Трудно е да се разяснява положението им в средата на месеца, само че бих могла да го направя към края на юли. Завършихме месеца с остатък от 1,5 милиарда лв., което значи, че приходите надвишават разноските. Това е доста положително осъществяване на бюджета. Следва да се има поради обаче, че в доклада на юли не са влезнали дейно понижените данъчни ставки, които бяха признати с актуализацията на бюджета. Ефектът от това понижение ще се усети през август. Имаме също и увеличени разноски за личен състав, от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август.

До края на годината ще успеем да си осъществяваме приходите, само че все още не чакаме преизпълнение на данъчните доходи. Трябва да се положат оптимални старания от двете приходни администрации (НАП и Агенция "Митници "), с цел да можем да осигурим и да подсигуряваме осъществяването на приходите.

Ще поставим оптимални старания да постъпи първото заплащане от 2,6 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Намеренията са в края на август да подадем заявление. Обикновено оценката от страна на Европейската комисия е в границите на два месеца, тъй че можем да получим средства при започване на ноември. Тъй като ноември-декември са най-силните месеци, се правят обилни по мярка разноски.

- Очаквате ли събираемостта на приходите от страна на Национална агенция за приходите и Агенция "Митници " да се увеличи след промяната на техните шефове? Каква беше в действителност повода за тяхната промяна, откакто те отчитаха непрестанно усъвършенстване на резултатите? Ще има ли и други кадрови промени в околните седмици?

- Това са основни администрации. Всяко държавно управление взема решения за екипа, който да отговоря за приходните администрации, защото несъблюдение на приходната част на бюджета, изключително във втората половина на годината, би довело до неспособност да се изпълнят гласуваните от Народното събрание разноски. А ние виждаме повишаване на отклонението от заявените, само че невнесени доходи. В началото на годината разликата сред заявените и невнесени доходи е 210 милиона лв., а в средата на годината - 600 милиона лв.. Разликата сред декларирани и невнесени доходи е и в частта за Данък добавена стойност, има и за осигурителните вноски.

Разчитам на новите шефове на приходните администрации да положат оптимални старания да бъде нараснала събираемостта.

На този стадий не планувам други кадрови промени. Ако някъде се открият систематични нарушавания и неизпълнения на отговорностите - би могло, само че считам, че все още екипите са образувани.

- Как върви подготовката на Министерството на финансите за идните през октомври парламентарни избори, в това число и за надзора за печатането на хартиените бюлетини?

- Още на първото съвещание на Министерски съвет беше призната план-сметката за изборите. Средствата за изборите са обезпечени и в случай че се наложи, има опция да се дават спомагателни средства.

Тази седмица на съвещание на кабинета ще бъде импортирана и цената за изборите на БНР и на Българска национална телевизия.

В момента тече публично разискване за анулация на постановлението за смяна на Устройствения устав на Министерството на финансите, което е признато и влиза в действие от 1 септември. В него беше признато да отпадне физическият надзор върху бюлетините. Общественото разискване ще завърши преди 1 септември и ще бъде импортирано на съвещание на Министерския съвет, тъй че да има прецизен надзор върху целия развой на отпечатване, предпазване и предаване на бюлетините, както постоянно е бил реализиран от Министерството на финансите.

- Вече ми отговорихте по кое време в България ще стартират да идват средства по Плана за възобновяване и резистентност, само че има ли заплаха страната да загуби средства по европроекти?

- За първото заплащане по проекта няма риск да не получим парите. Има известно закъснение в план на Министерство на вътрешните работи за системата за връзка "Тетра ", само че се надявам до подаване на заявката и в интервала на оценка това да бъде реализирано, тъй че първото заплащане да бъде получено.

Има известно закъснение в известията за държавни помощи по избрани планове, само че е основана организация за наваксване.

- Как върви подготовката на България за приемане на еврото? Коя е реалистичната съгласно Вас дата, на която ще приемем общата европейска валута?

- Подготвяме се интензивно за приемане на еврото, като се работи с целева дата 1 януари 2024 година. Създадена е междуведомствена работна група, която да приготви проектозакон за приемане на еврото. Очаква се информационната тактика за еврото да бъде призната в околните седмици. Работи се и на техническо равнище взаимно с Българска народна банка за СЕПА-плащанията. Идентифицирани са всички участници, с които би трябвало да се работи за въвеждане на еврото. Това са всички държавни институции с финансова информация.

- Очаквате ли спад на инфлацията и намаляване на растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) след решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Федералния запас на Съединени американски щати за повишение на лихвите? Ще премине ли стопанската система на България в криза в околните месеци?

- Очаквам задържане на равнищата на инфлацията, само че до края на годината тя ще продължи да бъде двуцифрено число. Очаквам и спад на темпа на напредък на брутния вътрешен артикул на годишна база. Това са упованията и на интернационалните институции - те съответстват с нашите прогнози.

Независимо от нарастването на лихвата от страна на ЕЦБ, което не е правено повече от 11 години, съгласно Министерството на финансите това няма да докара до забележителен спад на инфлацията, тъй като тя е подбудена от високите цени на енергоносителите и на храните, както и от нарушените системи на доставки.

- Как върви подготовката на проектобюджета за 2023 година и допустимо ли е, при нужда (рецесия или извънредно високи цени на силата и суровини), да се направи още една актуализация на държавния бюджет в късната есен?

- Ще стартираме с инструкции при започване на септември и ще спазим бюджетната процедура. Тъй като обаче сме служебно държавно управление, ще изготвим базов бюджет, в който ще намерят отражение взетите решения от страна на Народното събрание, без да залагаме в базовия сюжет каквито и да било политики. Ще се разработят разнообразни сюжети и други възможности на предложенията. Те единствено ще бъдат изчислени, а постоянното държавно управление ще реши кое да включи и по какъв начин тъкмо да си осъществя политиката през бюджета.

По груби оценки за поетите задължения за идната година се вижда забележителен растеж на разноските в границите на 6-6,5 милиарда лв.. Ръст в приходите в този размер надали ще можем да чакаме. Това слага въпроса да се търси решение за преструктуриране на разноските, с цел да не се отиде на смяна на данъчната политика. Ако увеличим дълга или недостига, ще нарушим критериите на Европейска комисия и това неизбежно ще е спънка пред приемането на еврото.

Като специалист не бих предложила да се подвигат налози. Препоръчвам усъвършенстване на разходната част на бюджета.

Актуализация на настоящия бюджет може да се прави, единствено в случай че чакаме преизпълнение на приходите. При изискване че все още не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация би трябвало да подвигаме дълга и недостига, а не бихме тръгнали да работим в тази посока. Финансиране на спомагателни разноски можем да търсим единствено в тяхното преструктуриране. Затова не е нужна актуализация, тъй като ни се разрешава от Закона за обществените финанси.

- Вече обявихте, че Министерството на финансите ще емитира дълг на вътрешния и на интернационалните пазари. Кога очаквате да стане това и за какви размери?

- Определеният ни от Народното събрание предел за нов дълг е 10,3 милиарда лв.. От тях до момента са издадени на вътрешния пазар 1,8 милиарда лв.. До края на годината ще интервенираме дълг както на вътрешния, по този начин и на външния пазар, съгласно пазарните условия.

- Какво е положението на фискалния запас?

- Състоянието на фискалния запас в края на юли е 8,6 милиарда лв., което е положително положение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР