До 2010 г. Русия и Финландия вадят шхуната “Фрау Мария

...
До 2010 г. Русия и Финландия вадят шхуната “Фрау Мария
Коментари Харесай

Вдигат кораб-съкровищница от дъното на Балтийско море

До 2010 година Русия и Финландия вадят шхуната “Фрау Мария ” с картини, порцелан, злато и сребро, потънала през XVIII в.

Руски експерти възнамеряват изваждането на повърхността до 2010 година на потъналата през XVIII век край крайбрежията на Финландия (тогава Шведската империя, б. ред.), шхуната “Фрау Мария ” (Vrouw Maria) със скъпи творби на изкуството, закупени от съветската императрица Екатерина ІІ Велика (1729-1796 г.) в Холандия за сбирката на Ермитажа и императорската резиденция в Санкт Петербург, оповестява The Telegraph. В подготовката на плана вземат участие и експерти от Финландия, която ще спори с Москва за правото на благосъстоятелност върху съкровището.

Холандската шхуна потъва при стихия на 9 октомври 1771 година, край о-в Юрмо, покрай финландското пристанище Турку, а останките му са открити на дълбочина от 41 м. от финландски гмуркачи през 1999 година

“Предвиждаме 2 сюжета за осъществяването на археологическата интервенция – да вдигнем цялата шхуна благодарение на специфични меки въжета от изкуствена тъкан, с цел да не повредим корпуса, или да спасим единствено скъпия товар от трюма на “Фрау Мария ” с водолази ”, разгласи на конференция в Москва президентът на Фонда за избавяне на на националните културно-исторически полезности на Русия, Артьом Тарасов (Artem Tarasov).

Очаква се уточняването на плана и детайлното проучване на структурното положение на потъналия транспортен съд да продължи през цялата 2009 година Приблизителната стойност на плана към този момент се прави оценка на 50 млн. евро.

Руските експерти се надяват, че транспортираните от съда скъпоценности, в т. ч. 27 картини на холандски майстори, порцелан, декоративно-приложни статуетки от бронз, злато и сребро са се опазили в положително положение поради старателните способи за предпазване, приложени преди повече от 235 години.

“Платната на художниците били навити в специфични тръби, които били били сложени в запечатани оловни бъчви, които били заливани с восък и запоявани. Имаме сведения, че товара в трюма към момента е в херметично положение, защото още Екатерина ІІ изпращала няколко експедиции за изваждането на шхуната ”, споделя Тарасов.

Според откритите от учените документи за търга в Амстердам, на който императрицата закупила творбите на изкуството, измежду придобивките й са картини на Хендрик ван Бален, Герард тер Борх (Gerard ter Borch, 1617-1681), Ян ван Гоен (Jan Josephszoon van Goyen, 1596-1656), Габриел Метсю (Gabriel Metsu, 1629-1667) и на ученика на Рембранд, Герард Доу (Gerard Dou, 1613-1675). Ако товарът в действителност бъде изваден в положително положение, то той би се трансформирал в най-скъпата находка в историята на подводната археология.

Корпусът на двумачтовия платноход е относително добре непокътнат, с помощта на студената и слабосолена вода на Финския залив, а скоро след откриването му, към него е открита 1, 5-метрова “предпазна зона ”.

Ако шхуната бъде издигната на повърхността, цената на кораба и товара се прави оценка на или над 1, 5 милиарда евро. “Един от най-ценните обекти, намиращи се под водата, е триптих на известния художник от ХVІІ век Герард Доу. По времето когато картините на холандските майстори коствали по неколкостотин гулдена, за това платно били платени 15 000 гулдена, които съгласно днешните стандарти се равнява на към 500 млн. евро ”, споделя Тарасов.

Веднага след потъването на шхуната, Екатерина Велика почнала кореспонденция със шведските управляващи, в устрема си да открие потъналия транспортен съд и да извади от трюма му скъпоценния товар. Тя даже изпратила във Финландия велможа художник, който трябвало да се заеме с реставрацията на картините след възможното им изваждане.

Днес финландските експерти не споделят оптимизма на съветските си сътрудници, че платната на борда са се съхранили. Директорът на Департамента по културата към Министерството на образованието на Финландия, Риита Кайвосойя, счита, че “вероятността творбите на изкуството да са се съхранили, е 1%, и за нас съществена задача е изваждането на самия транспортен съд ”.

Ако платната на холандските майстори обаче са се съхранили, с разноските по реставрацията им ще се заеме Ермитажа, за който те са били предопределени. “Възлагаме на този план огромни очаквания и явно нашите реставратори могат да се изправят пред непредвидени сюжети и задания ”, разяснява упованията на музея неговият зам.-директор Георгий Вилинбахов(Georgy Vilinbakhov).

Спорът за собствеността върху шхуната и скъпоценния й товар стартира скоро след откриването й. Намерилите кораба гмуркачи-търсачи на съкровища губят делото с финландската страна за изплащането на част от цената на товара, до момента в който Москва резервира безмълвие по въпроса. През 2005 година платноходът и товарът му са оповестени за благосъстоятелност на Финландия. “Според финландското законодателство, в случай че съкровището е престояло в териториалните води на Финландия повече от 100 години, то е благосъстоятелност на страната. Това дори не е предмет на разискване. Ние обаче сме подготвени за осигурим достъп до сбирката на шведите, холандците, и несъмнено, на руснаците ”, цитира думите на Риита Кайвосойя съветската телевизия “Вести ”.

Юридическата база, на която се обосновават финландските управляващи обаче, е извънредно противоречива. Преди 100 години Финландия не е била самостоятелна и е влизала в състава на Руската империя. Дори водещи финландски адвокати се съмняват, че холандски транспортен съд с съветски товар може да бъде разгласен за национално богатство на Финландия.

Според настоящия във Финландия Закон за реликвите и античността от 1963 година, потъналият платноход, прокиснал 100 години в национални води, не може да подлага на каквито и да е било операции и да се реалокира, без разрешението на финландскотоМинистерство на античността. Русия пък може да претендира за целия товар, защото съгласно интернационалното право тя има правата на цялата благосъстоятелност на някогашната Руска империя.

“Засега не обсъждаме правото на благосъстоятелност. Всички полезности, които успеем да извадим и реставрираме, ще принадлежат на европейската общественост ”, отбелязва Артьом Тарасов. Министерството на културата на Русия поддържа концепцията за взаимното изваждане на шхуната с присъединяване и на Швеция и превръщането й в плаващ музей, който ще обикаля пристанищата на Балтийско море.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР