Днес милиони хора знаят как изглежда Ружа Игнатова. Познават стила

...
Днес милиони хора знаят как изглежда Ружа Игнатова. Познават стила
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Ружа Игнатова - измама за милиарди


Днес милиони хора знаят по какъв начин наподобява Ружа Игнатова. Познават стила й, увереността й, гласа й. Гледали са я хиляди пъти. По следите й са и Европол, Интерпол и ФБР. Но към този момент близо 5 години доктор Ружа Игнатова е неоткриваема.

След като години наред планът на Ружа Игнатова сполучливо мами целия свят, през 2016 година лъжите ѝ стартират да излизат нескрито.

Криптокралицата обича да работи с най-хубавите. Може и да си го разреши. Така стига до норвежкия разработчик Бьорн Бйерке. От OneCoin го канят да им направи нов блокчейн, без който криптовалута не може да съществува, против висока заплата, написа в книгата си, отдадена на Ружа Игнатова, английският публицист Джейми Бартлет.

„ Блокчейн значи децентрализирана конструкция. Това значи, че във всеки едни миг всеки участник в този блокчейн знае какви транзакции се реализират. Ние не можем да знаем кой е притежателят на даден портфейл, само че виждаме че от портфейл „ А “ в „ Б “ има подредена сума в разнообразни криптовалути “, изясни Любо Тулев, специалист по киберсигурност.

Бйерке изследва компанията и отказава работата. Но стартира да следи OneCoin от близко. И открива – никой не е основал нов блокчейн. Инвеститорите, както ги назовават тогава, обаче не знаят това. И не престават да влагат парите си.

ФБР повдигат обвинявания на Гилбъртър Армента, който е бизнес сътрудник на Ружа Игнатова. Самият брат на Ружа го назовава неин ухажор и перач на пари. Това е финансист, с който тя е считала да заживеят дружно.

Игнатова не е изцяло сигурна в възприятията му и взема решение да стартира да го подслушва, като заплаща на разузнавач и наема апартамент в съседство на жилището му .

Ружа схваща, че съмненията и са правилни и Армента няма да напусне брачната половинка си. Следват няколко диалога сред тях, които се записват от ФБР.

Е единия двамата спорят за връзката си. При идващ диалог тя го предизвестява, че ги подслушват и наблюдават кореспонденцията им.

Последното, което знаем за Ружа Игнатова е от 25 октомври 2017-а година. На този ден рано сутринта, тя и един от охранителите й се качват в аероплан на нискотарифна компания. И малко преди 7 часа изхвърчат за Атина. Същата вечер охранителят й се връща в България самичък.

Бившият разузнавач Франк Шнайдер е отговарял за защитата на Ружа от 2015 година. Преди към месец в изявление за италианско издание, той споделя, че Криптокралицата до последно е имала " свои хора " измежду властта в София, които ѝ давали информация по кое време да се върне и да напусне страната ни.

Именно те я посъветвали да излезе от България, с цел да не я задържат, твърди той.

Според някогашния разузнавач, след Атина, Игнатова е летяла до Солун. От там трябвало с кола да се върне в България, без влизането й да бъде записано, споделила му самата тя.

Разбрали се да се видят идната седмица. Но през нощта получил СМС с неясно обръщение – „ save home ” – в дословен превод „ избави дома “.

Освен в България, Ружа имала контакти с хора от властта и в чужбина. Сред тях и с шейх от Дубай.

Докато Ружа е на показ, най-вече тя се занимава с бизнеса си. От комерсиалния указател излиза наяве, че през годините шеф на част от компаниите й, е нейната майка - Веска Игнатова. Брат й Константин пък бил неин помощник.

След изгубването ѝ той излиза на сцената. Започват пътувания по работа из целия свят. До 6 март 2019 година, когато прибирайки се от бизнес пътешестване от Съединени американски щати, Константин Игнатов е арестуван на летището в Лос Анджелис.

При задържането му в телефона и компютрите му са открити пълномощни и други документи, които са с дата от след нейното изгубване.

В показанията си, Константин твърди, че са имитации. Снимки демонстрират, че към датите на пълномощните, подписани от Ружа, той е бил в Дубай.

Половин година след задържането си, Игнатов се признава за отговорен и се съгласява да спомага на следствието. Така, в случай че някой ден Криптокралицата бъде открита, брат ѝ ще би трябвало да свидетелства против нея.

В момента Ружа е единствената жена измежду 10-те най-издирвани от ФБР. За последните 72 години в този лист са попадали общо 11 дами.

От ФБР оферират премия от 100 000 $ против информация за криптокралицата, която може да помогне за залавянето ѝ. Възможно е да пътува с въоръжена защита или да е трансформирала външния си тип.

Друга опция съгласно английският публицист Джейми Бартлет е Ружа Игнатова да е някъде на лодка, в морето към Гърция в интернационалните води. Преди няколко седмици гръцката полиция направи акция за залавянето на Криптокралицата след сигнали, че е засичана там, само че не я откриха.

Близките ѝ също настояват, че не знаят къде е Игнатова. Вуйчо ѝ показа, че не я е виждал от 7 години.

И по този начин до момента в който всички търсят Ружа, по всичко проличава, че на някои места по света, бизнесът й продължава да се развива. Така да вземем за пример - емблематичните здания в София към този момент не са нейни. Но централният офис остава чартърен.

В обществените мрежи има десетки профили и групи от целия свят, които популяризират OneCoin и дъщерната OneLife. В част от тях виждаме, че не престават да се провеждат събития. Предимно онлайн. Предлагат се и сякаш нови монети и токени като късмет за бързо и този път – несъмнено замогване.

Дали броят на излъганите продължава да се усилва – можем единствено да гадаем. Все по този начин обаче към 8 години след началото на OneCoin е ясно - излъгани са милиони хора с милиарди долари.

Съединени американски щати и Германия са страните, които желаят да съдят Ружа Игнатова. Сюжетът с измамата и живота на криптокралицата – доктор Ружа Игнатова е заслужен за филм. Това не остана неусетно и от Холивуд. Сега сме в очакване на кино лентата с работно заглавие: Fake!, въодушевен напълно от финансовата пирамида с български генезис.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР