За първи път ще гласуваме в два национални избора по

...
За първи път ще гласуваме в два национални избора по
Коментари Харесай

Как се гласува на избори 2 в 1: Росица Матева показа разликите в бюлетините в ефира на bTV

„ За първи път ще гласуваме в два национални избора по пропорционална изборна система с преференции. Затова и Централната изборна комисия взе решение и бюлетините ще бъдат отпечатъни с друг цвят на мастилото, с цел да бъдат различими като цвят – другояче виждате, че доста си наподобяват “.

Това изясни в „ Тази заран “ Росица Матева, заместник-председател и представител на ЦИК, и сподели двете бюлетини в ефир.

„ Разликата е в кръгчетата с преференциите. Тази за Европейски парламент е със 17 кръгчета – 17 претенденти за европейски депутати. Тя е една и съща за цялата страна и за отвън страна. Бюлетината за народен парламент за всеки избирателен регион е друга, защото има преференции. А бюлетините за отвън страната за народен парламент са без преференции “, разяснява Росица Матева.

 Мълния удари мъж в София (ВИДЕО) 3 мин. Мълния удари мъж в София (ВИДЕО)  Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ) 5 мин. Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ)  Майка намушка с нож 4-годишната си щерка 1 мин. Майка намушка с нож 4-годишната си щерка  Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото 2 мин. Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото  КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година 3 мин. КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година  „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ) 3 мин. „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ)  Мълния удари мъж в София (ВИДЕО) 3 мин. Мълния удари мъж в София (ВИДЕО)  Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ) 5 мин. Водна буря: Градушка изпочупи прозорци на коли в София (ВИДЕО И СНИМКИ)  Майка намушка с нож 4-годишната си щерка 1 мин. Майка намушка с нож 4-годишната си щерка  Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото 2 мин. Лекари оперираха простъпка дясното коляно на мъж вместо лявото  КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година 3 мин. КНСБ: Най-малко 1080 лв. ще бъде минималната заплата следващата година  „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ) 3 мин. „ Ножове летяха във въздуха “: Разказ на пасажер за турбуленцията, която умъртви човек (ВИДЕО И СНИМКИ)

„ Много е значимо, преди да отидем да гласуваме, да знаем по какъв начин ще гласуваме – с машина или с хартиени бюлетини, както и за кого желаем да гласуваме. Пред изборното помещение ще има сложени мостри и на хартиените бюлетини, и табло по какъв начин наподобяват екраните на машините. Ще бъдат сложени всички кандидатски листи с имената на претендентите. След като бъде откъсната бюлетината от качана, тя се дава за щемпел “, изясни още тя.

" Много е значимо гласоподавателите да запомнят, че на първо време би трябвало да гласоподават в квадратчетата с номерата на партиите и обединения и едвам по-късно, в случай че желаят - с преференция ", добави Матева и сподели до коя линия би трябвало да се сгъне бюлетината.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР